زمانی که جمهوری اسلامی با به تصویر کشیدن پهپاد آمریکایی اعلام کرد این هواپیمای فوق‌پیشرفته و رادار‌گریز را به وسیله روش‌های جنگ الکترونیکی با کمترین آسیب به زمین نشانده است، رسانه‌های آمریکایی از عملیاتی خبر دادند که قرار بود طی آن بعد از ورود پهپاد به خاک ایران، نظامیان آمریکایی نیز به مرزهای ایران داخل شده و به هر طریق ممکن هواپیمای خود را از ایران خارج کنند. رسانه‌ها البته درباره جزئیات این عملیات چیزی نگفتند اما خبرها حکایت از برنامه‌ریزی برای از بین بردن این پهپاد فوق‌پیشرفته بعد از ورود به خاک ایران داشت.

جان بولتون، نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل اما روز گذشته در گفت‌وگو با یکی از رسانه‌های آمریکا ضمن تایید وجود این عملیات، از جزئیات پیشنهادات پنتاگون در این باره پرده برداشت.

رسانه‌ها و مقامات آمریکایی اصرار دارند هواپیمای رادارگریز جاسوسی این کشور در ایران سقوط کرده و هیچ تکنولوژی پیشرفته‌ای موجب فرود سالم آن به خاک کشورمان نشده است. مقامات نظامی و غیرنظامی آمریکا طی چند روزی که از دستیابی ایران به هواپیمای RQ

170 می‌گذرد بارها اعلام کرده‌اند ایران هیچ تکنولوژی و سلاحی از این فرود به ارمغان نگرفته است اما در گفت‌وگوهای خصوصی خود از این مساله ابراز نگرانی می‌کنند. این مقامات گرچه حاضر نیستند به طور علنی این مساله را واکاوی کنند اما در گفت‌وگوهای خود با رسانه‌ها به عنوان منابع آگاه از این نگرانی سخن می‌گویند که آمریکا باید چه رفتاری در این باره داشته باشد و باید در انتظار چه میزان خسارت به فناوری‌های نوین این کشور و برنامه‌های نظامی‌اش باشد؟ در این میان اما نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل گزینه دیگری را به گمانه‌های دیگر مقامات آمریکایی اضافه کرده و مدعی شده اگر گزارش‌ها درست باشند و ایران تجهیزات تولید اختلال و پارازیت در سیستم‌های الکترونیکی پهپادهای جدید را از روسیه دریافت کند، وضعیت فعلی بد‌تر شده و آمریکا با مشکل بزرگی مواجه خواهد شد.

بولتون مدعی شده است: گزارش‌هایی در دست داریم که بیان می‌کنند ایران مدت کوتاهی پیش از این تجهیزات بسیار پیچیده سیستم اختلال در سیستم‌های الکترونیکی را از روسیه دریافت کرده است.

به گزارش «وطن‌امروز»‌ به نقل از فاکس‌نیوز، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل در ادامه گفت‌وگو با این رسانه بیان کرده است: با وجود این گزارش اما نظامیان ما تاکید دارند این مساله درست نیست و پهپاد مورد نظر تنها به دلیل نقص فنی موجود در آن در خاک ایران به زمین نشسته است. من واقعا امید دارم چنین مساله‌ای درست باشد چرا که اگر روسیه چنین سیستمی را در اختیار ایران قرار داده باشد آمریکا با مشکل بسیار بزرگی روبه‌رو است. بولتون همچنین در این گفت‌وگو خطاب به اعضای کنگره گفته است: به نظر می‌رسد کنگره باید نگران این مساله باشد چرا که اگر ایران واقعا به این تکنولوژی دست یافته باشد به آسانی می‌تواند در برنامه‌ریزی‌های موشک، هواپیما یا دیگر وسایل ارتباطی و سیستم‌های هدایت نفوذ کند و این مساله برای طیف وسیعی از سیستم‌های ما به عنوان یک سلاح محسوب می‌شود.

فاکس‌نیوز مدعی شده در همان زمان پنتاگون گزینه‌های مختلفی را برای بازگرداندن این هواپیما به كاخ سفيد ارائه داده بود. گزينه‌هاي پيش‌روي اوباما براي بازگرداندن پهپاد فوق‌پيشرفته CIA شامل دو راهكار بوده است. اول ارسال تيم ويژه عملياتي به داخل ايران براي يافتن هواپيما و به‌دست آوردن دوباره آن و دوم راه‌اندازي يك حمله هوايي براي نابود كردن پهپاد RQ

170 . اما اوباما این گزینه‌ها را نپذیرفته و خاطرنشان کرده بود نمی‌خواهد این عملیات به عملیات آغازگر جنگ بین 2 کشور تبدیل شود. بولتون اما در این گفت‌وگو مدعی شده است این بهانه اوباما برای بازنگرداندن RQ170‌به هیچ‌وجه کافی نیست.

بولتون اضافه کرد: وقتی ایران بیان کرد این هواپیما را به آمریکا برنمی‌گرداند،‌ این مساله را نیز عنوان کرد که این اقدام آمریکا را به عنوان اقدامی نظامی علیه کشورش تفسیر می‌کند، به همین دلیل هم اوباما از ترس واکنش‌های احتمالی ایران، گزینه‌های ورود به خاک ایران را نپذیرفت. بولتون همچنین در ادامه افزود: ممکن است دلایل زیادی برای نابود نکردن این تکنولوژی مهم وجود داشته باشد اما مساله‌ای که هم‌اکنون بسیار مهم است یافتن پاسخ این سوال است که آیا واقعا تمام اطلاعات محرمانه موجود در این هواپیما از بین رفته و پاک شده یا هم‌اکنون در دست ایرانیان قرار دارد؟ اگر الکترون‌ها و دستگاه‌ها همچنان سالم باقی مانده باشند و بتوانند برنامه‌ریزی‌های انجام شده روی این هواپیما را آشکار کنند، ‌واقعا خبر بسیار بدی برای آمریکا خواهد بود.

ایران با پهپاد آمریکایی چه می‌کند؟

رسانه‌های غربی و همچنین مقامات آمریکایی هم‌اکنون درباره مساله دیگری نگرانی دارند و آن نحوه استفاده ایران از این پهپاد است. برخی رسانه‌های دیگر نیز از احتمال همکاری روسیه و چین با ایران برای رمزگشایی و مهندسی معکوس این هواپیمای رادارگریز پیشرفته خبر داده‌اند. پایگاه خبری الفجر مصر به نقل از منابع خود در ایران گفته است: هر چند ایران خود قادر به بررسی سیستم‌های این هواپیماست اما از جمله گزینه‌هایی که ایران پیش روی خود دارد و مطرح است، ارسال هواپیما به چین و روسیه است تا آنان نیز با همکاری کارشناسان ایرانی آن را از لحاظ فنی بررسی و سامانه‌های الکترونیکی جاسوسی آن را بررسی کنند. به گفته این منابع، هواپیمای RQ

170 جاسوسی آمریکا هم‌اکنون تحت بررسی کامل فنی کارشناسان و متخصصان ایرانی است تا داده‌های اطلاعاتی زیاد آن که در حافظه هواپیماست تحلیل شود. این داده‌ها، اطلاعات دست اولی است که می‌تواند به عنوان مدارک قانونی در شکایت ایران از آمریکا به دلیل نقض حاکمیت هوایی ایران استفاده شود. اما در حالی رسانه‌های غربی از تلاش ایران برای ارسال هواپیما به چین یا روسیه خبر می‌دهند که منابع آگاه به «وطن‌امروز»‌ گفته‌اند سعید جلیلی هم‌اکنون برای برخی بحث‌های سیاسی به مسکو سفر کرده است. سفر دبیر شورایعالی امنیت ملی کشورمان به روسیه اما با حساسیت دیگر رسانه‌ها نیز رو به رو شده و در حالی که این رسانه‌ها خبر موثقی از این سفر نداشتند، احتمال گفت‌و‌گوی وی با مقامات روس در این باره را دور از ذهن ندیده‌اند. خبرگزاری شینهوا از سفر جلیلی برای گفت‌وگوی هسته‌ای با روسیه خبر داده و عنوان کرده است در این سفر مقامات روس نیز احتمالا درخواست خود برای ارسال هواپیما به روسیه را مطرح می‌کنند. مقامات سیاسی و نظامی ایران احتمال فرستادن هواپیما به روسیه یا چین را ضعیف دانسته و تاکید کرده‌اند ایران به تنهایی هم می‌تواند عملیات مهندسی معکوس را اجرا کند و تکنولوژی جنگ الکترونیک ایران به اندازه‌ای قدرتمند است که نیازی به ارسال این هواپیما به کشورهای متحد ایران وجود ندارد. با این وجود منابع آگاه هیچگاه ارسال درخواست از سوی چین و روسیه را رد نکرده‌اند. چند روز پیش نیز اسماعیل کوثری، نماینده عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفت‌و‌گو با «وطن‌امروز»‌ ‌از درخواست رسمی روسیه و چین برای بازدید از این هواپیما و کمک به ایران در انجام عملیات مهندسی معکوس خبر داده بود.

منتشر شده در: وطن امروز