
انتخاب سایمون گس به عنوان نماینده غیرنظامی ناتو در افغانستان، آنهم در شرایطی که مجلس شورای اسلامی به دنبال تصویب طرح قطع کامل رابطه با دولت انگلستان بود،خبری نبود که نمایندگان به سادگی از کنار آن عبور کنند. نمایندگان که در کمیسیون امنیت ملی رای به قطع کامل رابطه با دولت متخاصم انگلیس داده و از رفتار سایمون گس، سفیر این کشور نیز انتقادات زیادی کرده بودند، از خبر خروج وی از تهران نیز استقبال کرده و عنوان کردند وی دیگر نمیتواند به هیچ عنوان به ایران بازگردد.
سایمون گس در طول دوران سفارت خود در تهران تلاشهای زیادی برای برقراری رابطه با برخی چهرههای مطرح سیاسی و مذهبی کرد اما حمایت آشکار و نهان وی از فتنه بعد از انتخابات و همچنین سیاستهای خصمانه دولت انگلیس در جریان پرونده هستهای کشورمان، اجازه فعالیت بیشتر به وی نداد.
بعد از آیتالله یزدی، رئیس شورایعالی حوزههای علمیه درخواست دیدار سایمون گس را نپذیرفت، آیتالله خاتمی امام جمعه موقت تهران، مهرداد بذرپاش، رئیس وقت سازمان ملی جوانان، مسعود زریبافان، رئیس بنیاد شهید و برخی از نمایندگان مجلس و دبیران احزاب نیز از دیدار با وی خودداری کرده و هم نوا با نمایندگان مجلس خواستار تصویب هر چه سریعتر کاهش سطح رابطه با انگلیس شدند.
نمایندگان کمیسیون امنیت ملی چند هفته پیش پس از ماهها بحث و تبادل نظر سرانجام به طرح قطع رابطه با دولت انگلستان رای داده و دولت نیز برنامهریزیهای لازم برای بازگشت دانشجویان ایرانی حاضر در دانشگاههای این کشور را انجام داد.
طرح نمایندگان اما در گیر و دار ارائه به هیاترئیسه و مطرح شدن در صحن علنی مجلس بود که خبر رسید، سفیری که در یادداشت خود به حمایت از فتنه گران پرداخته بود، قرار است به عنوان نماینده ناتو به افغانستان اعزام شود و تا 25 فروردین بیشتر در ایران نخواهد بود.
نمایندگان که بارها اعلام کرده بودند، گس را به عنوان عنصری نامطلوب در سیاست خارجی ایران و انگلیس قلمداد می کنند، اما هم اینک از این خبر استقبال کرده و در عین حال بیان می کنند که سفیر انگلیس که هم اکنون در لندن بسر می برد، دیگر نمی تواند به خاک ایران بازگردد.
حجتالاسلام ابراهیمی، عضو کمیسیون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي با اعلام این خبر که ورود سفير انگليس به ايران ممنوع شده است، بیان کرد : به دنبال کارشکنيهاي سفير انگليس در ايران و اعطاي سمت عاليترين مقام ارشد غير نظامي ناتو در افغانستان به وي، ورود وی به خاک ايران ممنوع شد. حسين ابراهيمي با اشاره به کارشکنيهاي سفير انگليس از جمله نوشتن مقالهاي توهينآميز عليه کشورمان که احساسات ملت جمهوري اسلامي را جريحهدار کرد، تصريح کرد: اقدام گستاخانه سفير بريتانيا و اقدامات خصمانه دولت انگليس عليه جمهوري اسلامي موجب بررسي طرح کاهش روابط ايران و انگليس در کميسيون امنيت ملي و اخراج سفير اين کشور از ايران شد.
ابراهيمي در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران افزود: در حال حاضر سفير انگليس از ايران خارج شده است و ديگر حق بازگشت به خاک ايران را نخواهد داشت و کارشکنيهاي وي دليل اين تصميم مقامات جمهوري اسلامي ايران است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز که چندی قبل در پاسخ به نامه گس، از او خواسته بود بیش از این در امور ایران دخالت نکرده و خود را به عنوان عنصری نامطلوب در صحنه دیپلماسی خارجی انگلیس مطرح نکند، با اشاره به خروج وی از تهران، او را فردي بيخاصيت خطاب كرد.
علاءالدین بروجردی که خود لقب عنصر نامطلوب را به سایمون گس داده بود، این بار از بیخاصیت بودن او در ایران گفت و به خبرنگاران یادآور شد: بر اساس آنچه كه در مطبوعات آمد به سايمون گس ماموريتي جديدي داده شده است؛ ما خوشحال ميشويم از اينكه او از ايران رفته است چرا كه حضور سفير انگليس در ايران هيچ خاصيتي نداشته و عملا هيچ كاري انجام نميداد و از طرفي هم با توجه به اينكه جمهوري اسلامي در انگليس سفير ندارد كشورمان از مدتها پيش اين پيام را به انگليسيها داده است كه با سياست اتخاذي آنها در قبال كشورمان حضور سفير در ایران معني ندارد.
بروجردی در ادامه به رفتار ایران در قبال سیاستهای خصمانه دولت انگلیس اشاره کرد و با بیان اینکه ایران سفیری در انگلیس ندارد و کاردار سفارت تنها مقام دولتی ایران در لندن است، گفت: به نظر ميرسد انگليسيها با ترفند اعزام گس به افغانستان قرار است كه كار مشابهي را انجام دهند، البته بايد ديد كه چه اتفاقي رخ خواهد داد. ولي با توجه به روشهاي اتخاذي به نظر ميرسد كه آنها قصد دارند اقدام مشابهي همچون اقدام ايران در نداشتن سفير انجام دهند.
بروجردي همچنین در پاسخ به اين سوال كه آيا جمهوري اسلامي ايران از اينكه انگلستان ديگر به كشورمان سفير نفرستد خوشحال ميشود؟ پاسخ داد ما از اين مساله استقبال ميكنيم.
اما استقبال ایران چگونه خواهد بود؟ نمایندگان مدتهاست که طرح قطع رابطه با دولت انگلیس را در دستور کار خود دارند و با وجود اینکه ملاحظات فراوانی نیز در این خصوص در دولت و مجلس وجود داشته است، نهایتا کمیسیون امنیت ملی رای به قطع کامل ارتباط داده است.
با این حال نمایندگان همچنان به دنبال مطرح شدن این بحث در صحن علنی مجلس هستند و انتظار می رود خروج سایمون گس از ایران و ممنوعالورود شدن وی نیز اثری در عزم به وجود آمده برای قطع ارتباط نداشته باشد.
کاظم جلالی، مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در این باره به «وطنامروز» گفت : طرح نمایندگان با اکثریت آرا در کمیسیون امنیت ملی به تصویب رسیده و باید توسط هیاترئیسه در دستور کار مجلس قرار بگیرد و دادن سمت جدید به آقای گس هم نمی تواند تغییری در مفاد این طرح و رای نمایندگان ایجاد کند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا دولت میتواند سفیر جدید این کشور را برای حضور در ایران نپذیرد،گفت: اینجا در کار دولت و مجلس تفکیک ایجاد میشود. مجلس کار خود در تصویب این طرح را دنبال می کند اما دولت در این زمان مختار است تا به شیوه خود عمل کند و اقدام درست را در این باره انجام دهد که این مساله نیز به سیاستهای دولت در این زمینه وابسته است.
وی همچنین درباره آخرین وضع رسیدگی به طرح قطع ارتباط با دولت انگلستان گفت: کمیسیون امنیت طرح را به هیاترئیسه داده و باید از هیاترئیسه پرسید که چرا تاکنون طرح در صحن مجلس مطرح نشده است.
منشر شده در: وطن امروز
ارسال یک دیدگاه