
همانطور که انتظار میرفت و نمایندگان مجلس پیش از این نیز به «وطنامروز» خبر داده بودند، روز گذشته 87 درصد نمایندگان مجلس به طرح کاهش سطح رابطه با دولت انگلیس رای مثبت دادند. نمایندگان روز گذشته در بررسی کلیات و جزئیات طرح دو فوریتی کاهش سطح رابطه با انگلیس، دولت را موظف کردند ظرف مدت 2 هفته سفیر این کشور را از ایران اخراج کرده و سطح روابط اقتصادی و بازرگانی را نیز به حداقل ممکن تنزل دهد. اين طرح که با 171 راي موافق، 4 راي مخالف و 7 راي ممتنع از مجموع 196 نماينده حاضر و با شعار مرگ بر انگلیس به تصويب رسيد، نخستین واکنش نمایندگان به تصویب طرح جدید تحریم اقتصادی ایران از سوي انگلیس بوده و رئیس مجلس شورای اسلامی نیز خاطرنشان کرده است اگر دولت متخاصم انگلیس تجدیدنظری در چگونگی رابطه خود با ایران نکرده و دست از تخاصم با نظام جمهوری اسلامی برندارد، این مرحله از کاهش سطح روابط و واکنش به اقدامات دولت انگلیس، مرحله آغازین واکنشهای ایران به اقدامات لندن خواهد بود. لاریجانی در این باره خطاب به دولتمردان انگليس گفت: دولت انگليس متوجه باشد مجلس با دقت رفتار آنان را رصد ميكند و اين اول كار است.اما نکته جالب در بررسی این طرح دوفوریتی در مجلس، سخنان موافقان و مخالفان این طرح در مجلس بود. در بررسی این طرح مخالفت مخالفان با این مصوبه از نوع دیگری بود و در شرایطی که به نظر میرسید طبق روال عادی طرحهای مجلس این نوع مخالفت در مخالفت با کلیات این طرح باشد، مخالفان بر این باور بودند این طرح استحکام و قدرت کافی برای برخورد با رفتار خصمانه دولت انگلیس را ندارد و نمایندگان باید طرحی با مضمون قطع کامل رابطه با انگلیس را به تصویب برسانند. این مخالفتها که از جانب محمود احمدی بیغش و نورالله حیدری اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بیان شد، زمینهساز ارائه پیشنهادات دیگری از جانب تعداد دیگری از نمایندگان شد که معتقد بودند این طرح باید به قطع رابطه کامل با این دولت ختم شده یا موارد سطح کاهش رابطه با استحکام بیشتری در طرح دنبال شود. اما دلیل موافقت عده کثیری از نمایندگان با کاهش سطح رابطه با دولت انگلیس چه بود؟ چرا روابط انگلیس و ایران به بنبست رسید؟
در صحبتهای موافقان و مخالفان طرح کاهش سطح روابط با دولت انگلیس چند دلیل عمده برای این درخواست مطرح شد. نخستین و مهمترین دلیل این درخواست مردم از نمایندگانشان به تاریخ رابطه انگلیس با ایران و دخالتهای گاه و بیگاه این کشور در امور کشورمان برمیگردد؛ مسالهای که از قدیمالایام این کشور را به «روباه پیر» معروف کرده است. اما اعتراض به این مکر و حیله و سیاستهای نادرست در قبال ایران در جایی اوج گرفت که دولت انگلیس و سفارت این کشور در تهران طی درگیریهای فتنه 88 به صورت 24 ساعته در تهران در حالت آمادهباش بوده و رسانه معروف این کشور BBC فارسی فتنهگران را به اغتشاش بیشتر تشویق میکرد. در همان زمان نیز ایران بارها به انگلیس هشدار داد که نباید در امور کشورمان دخالت کند اما این دولت کماکان حمایت گروههای اپوزیسیون نظام را در اولویت کاری خود قرار داده و از این موضع کوتاه نیامده است. دلیل دیگر که باعث شده است نمایندگان سرانجام پس از 2 سال طرح بایگانی شده قطع ارتباط را در دستور کار خود قرار داده و با حداکثر آرا آن را به تصویب برسانند، موضعگیریهای خصمانه دولت انگلیس در برابر ایران در جریان پرونده هستهای کشورمان است. دولت انگلیس که بعد از آمریکا و به تبع آن کشورهای اروپایی را تشویق به اعمال تحریمهای جداگانه علیه ایران میکند، در آخرین موضع خود نیز اعلام کرده بود بانک مرکزی ایران را تحریم خواهد کرد. این مساله اما بعد از تمام چالشآفرینیهای این کشور علیه ایران در مجامع بینالمللی با واکنش نمایندگان مجلس روبهرو شده است و مجلس معتقد است با این طرح به انگلیس اولتیماتوم داده است تا در رفتار خود تجدیدنظر کند و در غیر این صورت این مرحله از کاهش سطح روابط نخستین مرحله و در واقع مرحله آغازین واکنشهای ایران در برابر کشورهایی نظیر انگلیس خواهد بود. کاهش سطح رابطه با کشورهای تحریمکننده ایران ادامه مییابد ؟
یکی از مسائلی که نمایندگان در پیشنهادات خود به آن پرداخته بودند و در متن طرح مجلس نیز وجود داشت، ملزم بودن وزارت امور خارجه به ارائه گزارش رفتار کشورها در برابر ایران و ارائه لیست تحریمکنندگان کشورمان برای اتخاذ تصمیمات بعدی درباره کاهش سطح رابطه با این کشورهاست. علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس که از طراحان اصلی این طرح است، در طرح دوفوریتی کاهش سطح رابطه با انگلیس در تبصره دوم این طرح وزارت امور خارجه را موظف کرده است درباره ساير كشورهايي كه رفتاري مشابه انگليس داشته باشند گزارشي جهت اخذ تصميم مناسب به مجلس شوراي اسلامي تقديم كند.این مساله اما با موافقت دولت همراه نبود و در عین حال نمایندگان نیز اعتقاد داشتند باید با طمأنینه بیشتری در این باره تصمیم گرفت. با این حال ضرورت برخورد با این کشورها در مجلس به حدی حس شد که نمایندگان تصمیم گرفتند دولت را ملزم به ارائه گزارشي در این زمینه کنند تا از این پس مجلس بهتر بتواند در رابطه با سیاست خارجی کشور و طرحها و لوایح مرتبط با آن تصمیمگیری کند. درباره دولت انگلیس نیز این اختیار به دولت داده شده است که اگر تجدیدنظری در رفتار انگلیس دید، سطح رابطه را با توجه به این تجدیدنظرها و رفتارهای جدید افزایش دهد. اما در واکنش به این اقدام نمایندگان، وزارت خارجه انگلیس روز گذشته بیانیهای انتشار داد و بدون اشاره به دخالتهایش در امور داخلی ایران که منجر به این کاهش سطح روابط شده است، اعلام کرد: اخراج سفیر لندن از تهران هیچ کمکی به خروج ایران از انزوای بینالمللی و برطرف شدن شبهات درباره برنامه هستهای و پرونده حقوق بشر این کشور نمیکند. وزارت خارجه انگلیس همچنین بیان کرده است: با کمک شرکای بینالمللی خود به این اقدام ایران «پاسخی سریع» خواهیم داد.
منتشر شده در: وطن امروز
ارسال یک دیدگاه