
پرونده بررسی کاهش سطح روابط با دولت انگلیس که سال گذشته به دلیل مداخله دولت این کشور در امور ایران به مجلس تقدیم شد، با اظهارات نسنجیده سفیر این کشور در تهران ابعاد تازهای به خود گرفت و نمایندگان عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس کشورمان در پاسخ به این اظهارات کاهش سطح روابط را به قطع کامل رابطه با این کشور تبدیل کردند. اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس که در بررسی طرح کاهش سطح روابط با انگلیس ملاحظات زیادی را در نظر گرفته و تحقیقات و بررسیهای زیادی را انجام دادند، در نهایت به تصمیم قطع کامل رابطه با این دولت استعمارگر رسیدند.
کمیسیون امنیت ملی مدت زمان زیادی را صرف بررسی همه ابعاد و نتایج این تصمیم و همچنین پیشنهاد کاهش سطح روابط با دولت انگلستان کرد و در عین حال نامهنگاریهایی هم بین رئیس این کمیسیون و سفیر انگلیس در تهران انجام شد اما اصرار این کشور مداخلهگر غربی به دخالتهای بیجا در امور ایران و جانبداری از اصحاب فتنه 88 نمایندگان را وادار کرد تا پاسخ مناسبی به این رفتارها بدهند. هم اکنون بعد از تصمیم اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به قطع کامل ارتباط ایران با انگلستان، نمایندگان مجلس در انتظارند در صحن علنی به بررسی این طرح بپردازند.
تامل کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در بررسی این طرح مهم ملی اما انتقادهایی را نیز در پی داشت و با وجود اینکه کمیسیونهای تخصصی یک ماه زمان دارند تا به بررسی طرحهای اعاده شده به اعضای خود بپردازند، طرح کاهش سطح روابط با انگلیس مدتها در این کمیسیون تخصصی ماند و با رایگیری انجام شده امید است امروز در دستور کار مجلس قرار گیرد.
البته ورود طرح قطع رابطه با انگلیس به صحن علنی مجلس آنقدر با تاخیر انجام شده که نمایندگان هر روز در تذکرهایی از هیاترئیسه مجلس میخواهند هر چه سریعتر تکلیف رابطه با این دولت متخاصم را مشخص کند. از زمانی که کمیسیون امنیت ملی به تصمیم قطع رابطه با این کشور اروپایی رسیده است، مدت زمان زیادی نمیگذرد اما به نظر میرسد همین 2 روز نیز کافی بوده است که نمایندگان را به تذکر آییننامهای وادارد که مجلس نباید در قطع رابطه با این کشور تعلل کند.
محمد مهدی کوچکزاده، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی که روز یکشنبه نیز در تذکری آییننامهای از هیات رئیسه مجلس خواسته بود این طرح را به سرعت در دستور کار نمایندگان قرار دهد، روز گذشته نیز بار دیگر در تذکر خود از رئیس مجلس خواست به بلاتکلیفی 10 ماهه این طرح پایان داده و از نمایندگان بخواهد نظر خود راجع به این طرح را بیان کنند. رئیس مجلس نیز با وارد دانستن این تذکر، مواضع انگليس نسبت به ايران را نيازمند پاسخگويي جدي مجلس دانست و گفت: پيگيري شما به حق است؛ چرا كه مواضع دولت انگليس نسبت به ايران در ادوار گذشته و بویژه يك سال اخير، نيازمند پاسخگويي جدي از سوي مجلس است.وي خاطر نشان كرد: كميسيون تخصصي مربوط در اين باره تصميم گرفته طرح مذكور طبق روال در دستور كار مجلس قرار گيرد و مطمئنا اين فرآيند مسير خود را طي خواهد كرد.تلاش نمایندگان برای ارائه پاسخ قاطع و جدی به دولت انگلستان و بویژه عنصر نامطلوب این کشور در تهران با بررسیهای نهایی طرح قطع رابطه با این دولت در کمیسیون امنیت ملی همزمان شده است. کمیسیون امنیت ملی نیز که در بررسی کلیات این طرح، رای به قطع ارتباط کامل با این کشور داده است، قرار است امروز بررسی جزئیات این طرح را نیز به پایان برساند تا نمایندگان در صحن علنی مجلس پاسخ خود را به فتنهانگیزیهای این کشور در ایران بدهند.
فاطمه آلیا، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره چگونگی تصمیمگیری این کمیسیون برای قطع کامل ارتباط با دولت انگلیس گفت: اتخاذ مواضع خبيثانه و خصمانه انگليس موضوع جديدي نيست و در چندماه گذشته كه موضوع قطع رابطه با انگلستان در مجلس مطرح شده است، انتظار ميرفت دولتمردان انگليس در مواضع خود تغييري ايجاد كنند تا اين موضوع موجب انعطاف در عزم نمايندگان شود اما در مراحل بررسي طرح، انگليسيها از خباثت خود دست برنداشتند. نماينده مردم تهران در خانه ملت تاكيد كرد: انگليسيها با پوشش دفاع از حقوق بشر سعي بر دخالت در امور ايران را دارند و اين در صورتي است كه نقض حقوق بشر در كشور خودشان غوغا ميكند. وي تصريح كرد: نمايندگان ملت در كميسيون امنيت ملي، در جلسهاي كه حدود 3 ساعت با حضور مسؤولاني از وزارت خارجه و وزارت اطلاعات و دستگاههاي ذيربط برگزار شد، موضوع قطع يا كاهش رابطه با انگلستان را مطرح كردند كه با وجود مخالفان و موافقاني كه داشت، به تصويب رسيد. آليا خاطرنشان كرد: كليات طرح در كميسيون به تصويب رسيد و پس از رسيدگي به جزئيات، در همين هفته به هيات رئيسه مجلس تقديم ميشود تا اين طرح يك فوريتي در دستور صحن علني قرار بگيرد. رئیسجمهور، موافق قطع رابطه با انگلیس
هنگامی که قطع کامل روابط با انگلیس در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به تصویب رسید، تعدادی از اعضای اين کمیسیون از وجود برخی مخالفتها برای قطع ارتباط کامل با این کشور خبر داده و بیان کردند نمایندگان دولت به اندازه مجلس با قطع کامل ارتباط با انگلستان موافق نبودند. این مساله اما قبل از این نیز مورد بررسی قرار گرفته و تامل و تاخیر کمیسیون امنیت ملی برای بررسی این طرح نیز به این دلیل صورت گرفته بود. عدم توجه و سهلانگاریهای دوران گذشته درباره نحوه رابطه با دولت انگلیس و همچنین مناسبات فرهنگی، علمی و سیاسی با این کشور باعث شد، این مناسبات بدون توجه به مصالح ملی تنظیم شود که برخی نمایندگان مجلس و همچنین مسؤولان دولتی معتقدند هم اکنون باید در برخی مسائل اقتصادی و فرهنگی و بویژه مناسبات علمی و پژوهشی از روابط قبلی بیرون آمده و طی پروسههایی این وابستگیها قطع شود.
با این حال افکار عمومی و بویژه دانشجویان معترض به سیاستهای انگلیس در قبال ایران، معتقدند باید اقدام قاطعی از طرف دولت در این باره صورت بگیرد. اقدامی نظیر قطع کامل رابطه که میتوان گفت نظر شخصی رئیسجمهور نیز به آن نزدیک است. چنانكه دیده شد دکتر احمدینژاد در نشست مطبوعاتی اخیر خود در پاسخ به سوالی درباره ارتباط با انگلیس، بیان کرد که موافق قطع رابطه با این دولت است. این نظر با این حال نظر قطعی دولت درباره چگونگی رابطه با دولت انگلیس نیست و باید دید با ورود طرح قطع ارتباط با این کشور مداخلهگر غربی به صحن مجلس، نمایندگان چه تصمیمی درباره نحوه برخورد کشورمان با این کشور میگیرند. شبکه تلویزیونی راشا تودی که یک شبکه خبری روسی زبان است، در گزارشی تصمیم مجلس ایران در قطع روابط با لندن را پیامی قاطعانه و به حق از سوی ایران نامیده و معتقد است: اقدام جدید ایران درباره چگونگی رابطه با انگلیس پیامی جدی به دولت این کشور مبنی بر عدم مداخله در امور ایران است.براساس این گزارش، راشاتودی در تحلیلی به نقل از یک کارشناس منطقهای نوشت: چندین رویداد نادرست در ایران را میتوان بیان کرد که ارتباط مستقیمی با انگلیس داشته که حمایت زیرزمینی این کشور از تروریستها و همچنین ارتباط دستگاههای اطلاعاتی انگلیس با تروریستهای داخل خاک ایران از جمله این موارد است. به گفته راشاتودی، دخالت تاریخی انگلیس در امور ایران باعث عصبانیت این کشور شده است. انگلیس تصور میکند به عنوان یک استعمارگر قدیمی میتواند در امور هر کشوری دخالت کند و تهران نیز به همین دلیل میخواهد به روابط خود با لندن سر و سامانی بدهد.
منتشر شده در: وطن امروز
ارسال یک دیدگاه