زمانی که کارشناسان اقتصادی در دولتهای گذشته از ضرورت هدفمند کردن یارانهها میگفتند، هنوز بحث تحریمهای اقتصادی مطرح نبود اما اجرای هدفمندی یارانهها در دولت دهم، همانطور که قرار است باعث بهبود شاخصهای اقتصادی در کشور شده و مصرف انواع انرژی را کاهش دهد و به تولید ثروت بیشتر در جامعه کمک کند، موجب شده مطرح شدن بحث تحریمهای اقتصادی و انرژی نیز بیش از پیش فواید این کار بزرگ ملی را مشخصكند.
صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی راهکارهای مختلفی برای هدفمندی یارانهها به دولتهای کارگزاران و اصلاحات و همچنین دولت نهم و دهم ارائه دادند و به موازات این کار، از نگرانیها درباره عواقب حذف یارانهها گفتند؛ اقدامی که در دولت دهم انجام نشد و در مقابل، اتخاذ تصمیم مناسب در بازپرداخت نقدی یارانهها به مردم، هدف اصلی یعنی توزیع مناسب و عادلانه ثروت را محقق کرد. هماینک با آغاز اجرایی شدن بحث تعدیل قیمتها اما صندوق بینالمللی پول معتقد است جدای از اینکه استراتژی پیاده شده از سوی ایران، اهداف دوگانه «ایجاد درآمد بیشتر برای کشور» و «کنترل مصرف فزاینده انرژی» را محقق خواهد کرد، مقاومت ایران در برابر تحریمهای کشورهای غربی را نیز افزایش خواهد داد. صندوق بینالمللی پول در گزارش تازه خود از وضع اقتصادی کشورمان اعلام کرد تداوم ارائه یارانهها سالانه 100 میلیارد دلار برای دولت هزینه داشت. این درحالی است که ایران باید به سوی کاهش مصرف انرژی در کشور حرکت کند. به نوشته خبرگزاری یونایتدپرس، صندوق بینالمللی پول در گزارش خود آورده است تصمیم اخیر ایران همچنین به این کشور کمک میکند در مواجهه با تلاش غرب برای اعمال فشار اقتصادی به این کشور، قدرت مقاومت بیشتری داشته باشد.نمونه عینی بالا رفتن میزان مقاومت ایران، بحث تحریم فروش بنزین به کشورمان بود که با اجرای طرح هدفمندی یارانهها و سهمیهبندی بنزین، کنترل میزان مصرف و صرفهجویی در استفاده از حاملهای انرژی، نقشه آمریکا و متحدان غربیاش در اعمال فشار بر ایران با تحریم سوخت را ناکام گذاشت. ایالات متحده که به دنبال تحریم ایران در حوزه سوخت از کانال شورای امنیت بود با مخالفت چین و روسیه با این مساله، تحریم سوخت ایران را به کنگره واگذار کرد. در تحریمهای ژانویه 2010 نیز کنگره پیشنویس طرحی را تصویب کرد که تحریم سوختی ایران در زمره آن قرار داشت. در این تحریمها تاکید شده بود که هرگونه معامله تجاری با ایران در حوزه سوخت و انرژی تقبیح و با واکنش آمریکاییها روبهرو خواهد شد. چند سال پيش نیز گرچه برخی رسانههای غربی معتقد بودند اجرای تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران، دولت ایران را در فشار قرار داده و راهی برای عقبنشینی ایران از مواضع هستهای خود باز میکند اما سهمیهبندی بنزین که از تیرماه سال 86 در کشور اجرایی شد، زمینههای لازم برای صرفهجویی گسترده و جلوگیری از قاچاق این محصول از کشور را فراهم کرده بود و اعلام سهمیههای جدید در جریان هدفمندی یارانهها و از سوی دیگر تلاش دولت برای افزایش ظرفیت تولید بنزین در پالایشگاهها، دولت دهم را به جایی رساند که در برابر شایعه تحریم بنزین اعلام کرد در تولید بنزین خودکفا شده و دیگر نیازی به واردات بنزین ندارد!
واشنگتن تایمز در گزارشی که درباره اثرات و تبعات تحریم بنزین در ایران قبل از خودکفایی کشورمان در تولید بنزین نوشته بود، مدعی بود که تحریم سوختی ایران بشدت این کشور را در منگنه قرار میدهد. این روزنامه قیمت سوخت در ایران را کمتر از یک سوم بهای آن در ایالات متحده عنوان کرده و به همین دلیل در تحلیل خود آورده بود: مصرف نیز در این کشور به شکل روزمره بالا میرود و تحریم ایران در حوزه سوخت دقیقا همان مصداق تحریمهای فلجکنندهای است که باراک اوباما در نخستین روزهای حضور در قدرت برای تنبیه ایران از آن سخن گفته بود. تنها چند ماه از زمان تصمیم آمریکا و متحدان غربیاش برای تحریم سوخت ایران میگذرد اما اجرای هدفمندی یارانهها جدای از اینکه نشان داد رئیسجمهور با شجاعت خود در اجرای این طرح دقیق و هدفمند، تکلیف 100 میلیارد دلار یارانههای مختلف و درآمدهای هدر رفته جمهوری اسلامی را مشخص کرده و به رویای دولتمردان قبلی جامه عمل پوشانده است، در عرصه جهانی نیز نشان داد، ملت ایران با همراهی با دولت در اجرای هدفمندی یارانهها، اجازه نخواهند داد دولتهای غربی با مستمسک قرار دادن پرونده هستهای کشورمان به اجرای سیاستهایی بپردازند که به ضرر ملت ایران خواهد بود.
منتشر شده در: وطن امروز
ارسال یک دیدگاه