اگر تاکنون در تحلیلهایی که از آرایش نیروهای سیاسی و اصولگرای موجود در مجلس، به 2 گروه فراکسیون اکثریت، اقلیت و طیفهای مختلف موجود در این گروهها اشاره میشد، ماجرای مدرک تحصیلی علی کردان، رای اعتمادش از مجلس و دورخیز دوباره مجلس برای استیضاح او، آرایش جدیدی در فضای سیاسی مجلس شکل داده که دیگر نمیتوان از آن به عنوان یک خطکشی سیاسی بین نیروهای فراکسیون اکثریت و اقلیت مجلس نام برد زیرا با وجود تمام مخالفتهایی که از جانب ایثارگران و برخی دیگر از اصولگرایان مجلس با وزارت علی کردان مطرح میشد، در نهایت این مجلس بود که به او رای اعتماد داد و اقدام دیرهنگام نمایندگان در به میان کشیدن مساله استیضاح نیز از بار مسؤولیتی که مجلس در برابر رای اعتمادش به وزیر پیشنهادی کشور داشت، نکاست.
مجلس که تازه بعد از رای اعتماد نمایندگان به علی کردان، به بررسی ابعاد این رای اعتماد در اذهان عمومی پرداخته بود، سعی کرد با فشار بر رئیسجمهور برای برکناری وزیر کشور، در واقع جبران تصمیم گذشته خود را به عهده دولت و شخص وزیر بگذارد اما روند مذاکرات انجام گرفته با رئیسجمهور و علی کردان که تا روز گذشته نیز همچنان ادامه داشت، نشان داد حتی تهدید به استیضاح وزیر کشور در یک اقدام قاطع از سوی فراکسیون اکثریت و برکناری او از وزارت کشور نیز نمیتواند به استعفای او از این سمت بینجامد اما همین فشارها میتواند رئیسجمهور را وادار سازد تا در جلسه استیضاح وزیر کشور کابینهاش شرکت نکند.
رئیسجمهور به دلیل اینکه استیضاح را امری در راستای استیضاح وزیر و عملکرد او نمیداند، در جلسه امروز برای دفاع از کردان حضور پیدا نمیکند، اما با این وجود همچنان نمایندگان بر تصمیم خود پافشاری کرده و معتقدند عدم حضور رئیسجمهور در مجلس، موجب تصویب استیضاح کردان در جلسه امروز خواهد شد.
عضو هیاترئیسه مجلس در واکنش به صحبتهای اخیر رئیسجمهور، این استیضاح را حق مجلس خواند و گفت: مجموعه اقدامات مجلس درباره کردان، کمک به دولت است و نیروهای ارزشی و اصولگرای مجلس از تصمیم رئیس جمهور برای حضور نیافتن در جلسه رای اعتماد کردان استقبال کردهاند.
سید محمدرضا میرتاجالدینی اظهار داشت: مجلس برمبنای اصول قانون اساسی در این مسیر گام برداشته و حق دارد برای روشن شدن مسائلی که مورد ابهام است از استیضاح به عنوان یک حق قانونی استفاده کند.
وی درباره برخی اظهارنظرها مبنیبر اینکه مجلس با استیضاح کردان نسبت به رای سابق خود تجدیدنظر میکند، افزود: هرچند که مجلس میخواهد در رای خود تجدید نظر کند اما علت آن روشن شدن برخی مسائل است که در هنگام رای اعتماد روشن نبود و بحث مدرک کردان برای اکثر نمایندگان به این صورت که الان آشکار شده معلوم نبود.
پرویز سروری از امضاكنندگان استیضاح وزیر كشور نیز در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی وطن امروز، در واكنش به حضور نیافتن رئیسجمهوری در جلسه استیضاح گفت: مجلس با دریافت معنی پیام رئیسجمهور با اکثریت آرا به برکناری کردان رای خواهد داد.
وی با بیان اینکه غیبت رئیسجمهور در مجلس برای دفاع از کردان، بر تعداد آرای موافقان برکناری وزیر میافزاید، گفت: رئیسجمهور تاکنون حمایتهای زیادی را از کردان انجام دادهاند اما این اقدام ایشان به معنای برکناری محترمانه از طرف رئیسجمهور تلقی خواهد شد. نماینده مردم تهران در مجلس در عین حال استیضاح را حق مجلس خواند و افزود: قبول داریم که نمایندگان در رای اعتماد به آقای کردان به دلیل بحثهایی که مطرح شد و همچنین تردیدها در مورد اصلی و یا جعلی بودن مدرک، با شتاب رای دادند اما همین اقدام مجلس در استیضاح وزیر نیز نشان از این دارد که مجلس میخواهد از هزینههای دولت در زمان انتخابات به خاطر وجود آقای کردان در وزارت کشور بکاهد.
اسدالله بادامچيان، نماينده مردم تهران در خانه ملت نیز روز گذشته در جمع خبرنگاران حضور نيافتن رئيسجمهور در مراسم استيضاح وزير كشور را از اختيارات رئيسجمهور دانست و با اشاره به سخنان احمدينژاد درباره اينكه برخي ميخواهند دولت را از اكثريت بيندازند، گفت: عدهاي در مجلس اين هدف را دنبال ميكنند و در همين راستا است كه موضوع استيضاح وزير جهاد كشاورزي را مطرح كردند كه البته به نظر ميرسد استيضاح وي راي نخواهد آورد.
اما یکی از نمایندگان استان مازندران که از حامیان کردان در مجلس است، معتقد است: مخالفان استيضاح وزير کشور که لايههاي پنهان و زيرين مجلس را تشکيل ميدهند براي استيضاح به قانع نشدهاند و اين استيضاح به هيچ وجه راي نخواهد آورد. سيد رمضان شجاعي تصريح کرد: همانطور که رئیسجمهور گفته است، استيضاح يک وزير بايد مربوط به عملکرد وي باشد اما محورهاي طرح استيضاح وزير کشور موضوعهايي هستند که در زمان راي اعتماد به کردان نيز مطرح شد و چيز جديدي نيست.
وی افزود: رئيسجمهور نميتواند براي دفاع از مدرک کردان مبني براينکه اين مدرک معتبر هست يا معتبر نيست در مجلس حضور يابد. با وجود تمام صحبتهایی که از طرف اعضای هیات رئیسه مجلس درباره رای نمایندگان به برکناری کردان بیان میشود، هنوز هم برآورد درستی از فضای سیاسی مجلس در اینباره وجود ندارد و با وجود اینکه شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان و فراکسیون اقلیت به این استیضاح رای مثبت دادهاند، انتشار برخی اخبار از رضایت فراکسیون اقلیت مجلس به ادامه کار کردان و تشتت آرایی که در طیفهای مختلف فراکسیون اصولگرایان پیش آمده نشان از این دارد که باید منتظر ماند و دید که آیا روش دفاع کردان از خودش که این بار حمایت احمدینژاد در صحن علنی مجلس را نیز با خود به همراه ندارد، میتواند منجر به رای اعتماد دوباره مجلس به او شود یا نمایندگان باید به فکر برگزاری جلسه رای اعتماد دیگری برای وزیر پیشنهادی جدید رئیسجمهور باشند.
منتشر شده در: وطن امروز
ارسال یک دیدگاه