
رقابت بین نامزد حزب دموکرات و جمهوریخواه برای رسیدن به کاخ سفید به قدری تشدید شده که باوجوداینکه حدود دو هفته دیگر تا برگزاری انتخابات فاصله داریم، هنوز هم واقعاً مشخص نیست که کدام نامزد انتخاباتی پیروز میدان خواهد بود.
نظرسنجیهای انتخاباتی در امریکا حاکی از این هستند که جو بایدن نامزد دموکراتها شانس بیشتری برای پیروزی در این انتخابات دارد اما طرفداران ترامپ بر این عقیدهاند که او مردم را در پشت سر خود دارد و حضور آنها مانع از پیروزی لیبرالها در ایالاتمتحده میشود.
بسیاری از تحلیلگران حوزه انتخاباتی و مسائل سیاسی به دلیل همین وضعیت موجود و با توجه به اینکه تاکنون هیچکدام از نامزدهای انتخاباتی نگفتهاند که آیا نتیجه اعلام شده را میپذیرند یا نه، سناریوهای مختلفی را در این خصوص پیشبینی کردهاند.
۱- پیروزی ترامپ و شکست بایدن: در این سناریو، بهاحتمالزیاد پیروزی ترامپ با توسل به آراء الکتورال صورت میگیرد و او رأی مردمی را در این خصوص از دست خواهد داد. همچنین پیشبینی میشود که تفاوت در آراء مردمی بسیار زیاد باشد و در شرایطی که کلینتون در سال ۲۰۱۶ حدود ۳ میلیون رأی مردمی بیشتری داشت، به نظر میرسد در این دوره بایدن رأیهای مردمی بیشتری را از آن خود سازد. همین مسئله موجب میشود که دموکراتها سختتر بتوانند نتیجه انتخابات را بپذیرند و درعینحال ترامپ نیز برای دومین دوره ریاستجمهوریاش جنگ شدیدتری با مطبوعات، رسانهها و شبکههای اجتماعی که از هماینک حمایت شدیدی از نامزد دموکرات کردهاند، به راه بیندازد. درنهایت ممکن است کار به شکایت کمپین بایدن از نتایج انتخابات کشیده و دیوان عالی آمریکا بخواهد در این زمینه حکم دهد. با توجه به در اکثریت بودن جمهوریخواهان در این دیوان، به نظر نمیرسد این شکایت راه بهجایی ببرد. اگر در انتخابات کنگره، مجلس سنا نیز به دست دموکراتها بیفتد، دیگر کار برای ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا بسیار سخت خواهد شد و شاهد شکلگیری جنگ و درگیری شدیدتری بین کنگره و دولت این کشور خواهیم بود.
۲- پیروزی بایدن و شکست ترامپ: در این سناریو هنوز معلوم نیست که ترامپ نتایج انتخابات را قبول کند و از قدرت کنار رود. او اعلام کرده است بهاندازهای به پیروزی خود در این انتخابات باور دارد که اصلاً گمان نمیکند کار به اینجا یا شکایت به دیوان عالی این کشور برسد. او گفته است اگر ببازد، درواقع از بدترین نامزد ریاست جمهوری تاریخ آمریکا باخته و باید این کشور را برای همیشه ترک کند. البته به نظر نمیرسد ترامپ در این کار چندان هم مصمم باشد چراکه از چند سال قبل شرایط برای بردن اموال و دفاتر خود از نیویورک به فلوریدا را فراهم کرده و گفته است قصد دارد بعد از دوران ریاست جمهوری قصد دارد در این ایالت بماند. اما اگر ترامپ نتایج انتخابات را نپذیرد، باید دید با چه میزان رأی از نامزد دموکراتها عقب مانده است. اگر آراء مردمی و الکتورال بایدن فاصله معناداری با ترامپ داشته باشد، احتمال دیوان عالی جمهوریخواه نیز نمیتواند رأیی علیه خواست مردمی و الکتورال ها بدهد و مجبور است پیروزی بایدن را اعلام کند. در این حالت این همراهان و همحزبیهای ترامپ هستند که مشخص میکنند او چگونه باید کاخ سفید را به بایدن تحویل دهد. ممکن است او در برابر این کار از خود مقاومت نشان دهد در این صورت تنها راهی که میتواند او را از این لجبازی کودکانه منصرف سازد، نوع رفتار بزرگان حزب جمهوریخواه و هوادارانش است. اگر اعضای اصلی حزب از این کار او استقبال نکرده و پشت او را خالی کنند، او نمیتواند مانند یک دیکتاتور همچنان جایگاه خود در کاخ سفید را حفظ کند حتی اگر فرمانده کل قوای ایالاتمتحده باشد، نمیتواند پنتاگون را مجبور سازد که باعث روی کار آمدن یک دیکتاتور در ایالاتمتحده شوند. اما اگر جمهوریخواهان نیز از او حمایت کنند، بهاحتمالزیاد میتواند در دیوان عالی نیز کار خود را بهپیش ببرد و میتواند با اعمال فشار بر قضات دیوان که حالا اکثریتشان را جمهوریخواهان تشکیل میدهند، همچنان در کاخ سفید باقی بماند. در آنصورت احتمال رویارویی دو حزب اصلی آمریکا بهشدت وجود دارد و دمکراتهایی که نمیتوانند شکستشان را در انتخابات باور کنند، مطمئناً تحرکات خیابانی و اعتراضات و آشوبهای زیادی را متوجه دولت ترامپ میسازند و باید در انتظار ماهها درگیری و اعتراض و شاید جنگ داخلی در آمریکا باشیم.
درهرصورت چه بایدن پیروز میدان باشد و چه ترامپ، احتمال درگیری خیابانی و زدوخورد بین طرفداران هر دو نامزد انتخاباتی بالا است و از حالا باید منتظر خبرهای جذاب و جالبی از فضای اجتماعی آمریکا در دوران بعد از انتخابات تا اعلام نتایج باشیم.