
رسانههای خبری، ۱۰ روز مانده به برگزاری انتخابات آمریکا خبر دادند زمانی که انتخابات تمام و مشخص شود دونالد ترامپ نتیجه را به رقیب خود جو بایدن واگذار کرده است، او وزیر دفاع مارک اسپر و جینا هاسپل، رئیس سازمان سیا را از کار برکنار خواهد کرد. این مساله واکنشهای متفاوتی در بین افکار عمومی آمریکا و رسانههای این کشور به پا کرد. رسانههای وابسته به دموکراتها که میخواستند نشان دهند ترامپ افکار خطرناکی در سر دارد و حتی برای دوره انتقال قدرت نیز قابل اعتماد نیست، مطرح کردند ممکن است در روزهای باقیمانده از دولت، ترامپ قصد داشته باشد برای مواجه کردن دولت بایدن با مساله امنیتی بزرگی در جهان و همچنین در داخل آمریکا، جنگ به راه اندازد. این رسانهها که همیشه در طول ۴ سال گذشته سعی میکردند از ترامپ چهرهای جنگطلب به نمایش بگذارند، گزینههای حمله را نیز مشخص کرده بودند. احتمال درگیری نظامی محدود با نیروهای چینی در دریای چین جنوبی یا حمله به تأسیسات هستهای ایران ۲ احتمالی بود که بیشتر از سایر احتمالات مطرح شد.
با این حال نگاهی به درگیریهای داخلی در دولت ترامپ و تلاش او برای سامان دادن به وضعیت داخلی این کشور در دوران پساانتخابات، نشان داد آدرس غلط رسانههای دموکرات مانند نیویورکتایمز و اندیشکدههای جنگطلبی مانند بنیاد دفاع از دموکراسیها نمیتواند تغییری در این اصل ایجاد کند که در فضای تقلبهای انتخاباتی و درگیریهای خیابانی در آمریکا، مسائل سیاست خارجی در اولویت دوم قرار دارد. برخی خبرهای دیگر اما دلایل واقعی ترامپ از این جابهجایی را مشخص کرد. افراد نزدیک به دولت او هشدار دادهاند این جابهجایی و تغییر در پنتاگون نه برای به راه انداختن جنگ در ایران یا نزدیکی چین، بلکه برای پایان دادن به حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان و احتمالا عراق و سوریه است. ترامپ از ابتدای ورود به کاخ سفید تلاش داشت همین کار را انجام دهد اما محافظهکاران سنتی در واشنگتن مانع اقدامات او میشدند و به بهانه اینکه خروج آمریکا از منطقه میتواند تروریستها و گروههای تندرو را به واکنش وادارد، مانع این کار شدند. ترامپ اما همانطور که بارها پیش از این نیز مطرح کرده و در کتاب خاطرات جان بولتون نیز به آن اشاره شده، نمیخواست میراثدار جنگهای اوبامای دموکرات در منطقه باشد. او اعتقاد دارد اگر رئیسجمهوری در پایان سال دوم فعالیتش نتواند به جنگهای رئیسجمهور قبلی پایان دهد و سربازان آمریکایی را به خانههایشان بازنگرداند، هیچ فرقی با رئیسجمهوری که خود آغازکننده جنگ بوده، ندارد. از همین رو تمام تلاش خود را کرد که نیروهای آمریکایی را از سوریه و افغانستان بیرون آورد اما با موج مقابله کارشناسان دفاعی و نظامی در پنتاگون روبهرو شد.
اصلیترین فردی که مانع این کار شد، وزیر دفاع «مارک اسپر»، «کریستوفر رای» مدیر افبیآی و «جینا هاسپل» رئیس سازمان سیا بودند. پسر ترامپ در روزهای منتهی به انتخابات به شخصه وارد میدان شد و انتقادات تندی از این افراد کرد. او جینا هاسپل را «دروغگویی آموزشدیده» خواند و رسانهها نیز بیان کردند ترامپ به دلیل اینکه افبیآی مساله ایمیلهای هانتر بایدن، پسر بایدن را مورد بررسی قرار نداده و به سرعت برای آنها پرونده تشکیل نداده است، از رئیس آن نیز عصبانی است و به احتمال زیاد کسی را جایگزین خواهد کرد که به سرعت دستور بازداشت یکی از نزدیکان بایدن را بدهد. شاید در زمان بعد از انتخابات که ترامپ مشغول جنگ در جبهه داخلی در جهت پیروزی در انتخابات به هر وسیله ممکن است، زمان خوبی برای این نوع اقدامات نباشد اما او از این کار اهداف دیگری را نیز دنبال میکند که تا به حال توجه چندانی به آن نشده است اما حضور او در بین معترضان آمریکایی به نتیجه انتخابات، بیش از پیش باعث به وجود آمدن حساسیت در این باره شد. زمانی که اعتراضات خیابانی به ماجرای قتل جورج فلوید در بسیاری از ایالتهای آمریکا به اوج خود رسیده بود و معترضان تا درهای کاخ سفید جلو رفته بودند، ترامپ از وزیر دفاع خواست نیروهای ارتش را به برخی ایالتها که فرمانداران دموکرات در آن حضور داشتند بفرستد تا معترضان را سرکوب کرده و خیابانها را خلوت کنند. فرمانداران محلی بشدت با این کار مخالفت کردند و سران پنتاگون از ترس روبهرو شدن با مردم و البته دموکراتهایی که انتظار میرفت بزودی سکان هدایت کاخ سفید را در دست بگیرند، به این فرمان توجهی نکردند و اعلام کردند به هیچوجه در مقابل معترضان قرار نمیگیرند.
این موضع در همان زمان هم با عصبانیت شدید ترامپ روبهرو شده بود و او عنوان کرده بود در صورت وخیم شدن شرایط و فرمان نبردن پنتاگون، مارک اسپر را برکنار میکند. این مساله در نهایت به روزهای انتخابات منتهی شد و با آرام شدن تدریجی فضا در برخی ایالتها، دیگر نیازی به حضور ارتش در خیابانها نیز احساس نشد. این مساله اما در دوران پساانتخابات آمریکا از ابعاد دیگری برخوردار شده است. برکنار کردن مارک اسپر و پر کردن پنتاگون از وفاداران به ترامپ حالا به نوع دیگری مطبوعات را به نگرانی انداخته است و آن احتمال استفاده از پنتاگون و نیروهای ارتش برای زمانی است که ترامپ قصد داشته باشد از آنها برای سرکوب مردمی استفاده کند که به رأی دیوان عالی این کشور در جهت مردود کردن آرای انتخاباتی بایدن به نفع او برای اعتراض به خیابانها میآیند.
حالا رسانههای آمریکایی میترسند ترامپ با بردن پرونده تقلب در انتخابات با کمک دیوان عالی این کشور رأیها را به نفع خود بازگرداند یا خواستار باطل کردن آرای بایدن شده و خود همانطور که بارها اشاره کرده است، همچنان در کاخ سفید باقی بماند. در این صورت بسیاری از حامیان و طرفداران بایدن که حالا جمعیتی ۷۵ میلیونی هستند، ممکن است برای اعتراض به خیابانها بریزند و فرمانداران محلی و حتی نیروهای پلیس نیز دست به سرکوب آنها نزنند. بدین ترتیب ترامپ برای باقی ماندن در کاخ سفید و مقابله با معترضان تنها یک راه دارد و آن به صف کردن ارتش در مقابل مردم است. پنتاگون تاکنون زیر بار این اقدامات نرفته بود اما اگر وزارت دفاع آمریکا مملو از مدیران وفادار و معتقد به ترامپ شود، به احتمال زیاد این نیز اتفاق خواهد افتاد. نکته جالب در این باره آنکه زمانی که ترامپ و دولتش بشدت به مسائل داخل کشورشان سرگرم شدهاند، رسانههای دموکرات و دنبالهروهای آنها در داخل ایران، همچنان سعی دارند نشان دهند سایه جنگ بر سر ایران با حضور ترامپ در کاخ سفید ادامه خواهد داشت؛ مسالهای که به نظر نمیرسد اصلا ارتباطی با موضوع انتخابات آمریکا داشته باشد. اگر ترامپ تنها یک دلیل برای نگاه به مسائل دفاع خارجی در این ماجرا داشته باشد، این است که میخواهد به سرعت نیروهای آمریکایی را از افغانستان یا سایر کشورهای منطقه بیرون بکشاند که بیان کند به شعارها و وعدههای انتخاباتی خود پایبند بوده و در ۴ سال دوران فعالیتش در کاخ سفید نه تنها هیچ جنگی به راه نینداخته، بلکه جنگهای به راه افتاده توسط رئیسجمهور دموکرات این کشور را نیز پایان داده است.