
اگر مقالات علمی مربوط به نقش رسانه در انتخاباتهای مختلف را بررسی کنید، به این نتیجه میرسید که رسانهها و مطبوعات به عنوان رکن چهارم دموکراسی در جهان، نقش بسیار بالایی در تحکیم دموکراسی و تشویق حکومتهای مختلف به توجه بهحق تمام اتباع کشورشان در رأی دادن و گسترش دموکراسی در کشورهای مختلف دارند. بااینحال رسانهها در زمین انتخابات و بهدوراز تئوریهای علمی، نقش دیگری نیز دارند و آن تهییج مردم و تشویق آنها به رأی دادن به نامزدی در انتخابات است که بیشترین قرابت را با خطمشیهای روزنامه و یا منافع رسانههای وابسته به یک حزب خاص دارد. زمانی که کار به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا میکشد به دلیل ساختار اقتصادی مبتنی بر سرمایهداری در این کشور، با رسانههایی سروکار داریم که اکثراً خصوصی بوده و درنهایت وابسته به دو حزب جمهوریخواه و دموکرات هستند و وظیفهشان تبلیغ کاندیداهای مدنظر حزبی در هر دوره از انتخابات است. بهاینترتیب در هر دوره از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا انتظار میرود که رسانههای لیبرال یا وابسته به حزب دموکرات، به تبلیغ کاندیدای مدنظر خود پرداخته و رسانههای وابسته به جمهوریخواهان نیز به همین ترتیب رویکردی تقابلی را در پیش گیرند.
انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا در سال ۲۰۱۶ اما صفبندی رسانهها در انتخاباتها را تا حد زیادی دچار تغییر و دگرگونی ساخت. ترامپ که از همان روزهای ابتدایی وارد شدنش به کاخ سفید رسانههای مخالف خود را «رسانههای جعلی» و «رسانههای دروغپرداز» خوانده و بارها با نمایندگان رسانههای مختلف در کاخ سفید وارد دعوا و درگیری شخصی شده بود، بعد از گذشت ۴ سال درگیری مداوم، درنهایت مشاهده کرد که رسانهها چه در جبهه دموکرات و چه در جمهوریخواه در تقابلی شدید با او قرار دارند. او حالا این بار در انتخابات سرنوشتساز ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰، در مقابل تمام جبهههای سیاسی موجود در واشنگتن و رسانهها تنها مانده بود و استفاده او از شبکههای اجتماعی مجازی نیز نتوانست باعث شود صدایش به مخاطبین آمریکایی برسد زیرا دموکراتها برای شبکههای اجتماعی در فضای مجازی مانند فیسبوک، توئیتر و اینستاگرام، برنامههای خاص خود را داشتند تا مانع از این شوند که این بار مانند سال ۲۰۱۶، ترامپ از آنها برای تبلیغات خود بهره بگیرد.
نگاهی به عملکرد رسانههای سنتی و رسمی آمریکا و همچنین رسانههای نوین مانند شبکههای اجتماعی اینترنتی در طول دوره تبلیغات انتخاباتی و پسازآن نشان میدهد که دموکراتها وتا حدی ساختار سیاسی آمریکا به این نتیجه رسیده بود که برای حفظ آبروی اندک باقیمانده از دموکراسی آمریکایی به عنوان «کهنترین دموکراسی جهان» باید جلوی انتشار سخنرانیهای ترامپ، توئیت های او و ادعاهایش در مورد تقلب در انتخابات گرفته شود. آنها دریافته بودند روایت ترامپ از فاسد بودن سیستم سیاسی موجود در واشنگتن و همچنین فساد سیاسی موجود در رسانهها، برای حفظ همان باقیمانده اعتماد مردم به سیستم سیاسی آمریکا باید تخطئه شده و جلوی انتشار آن به هر قیمت گرفته شود. به همین ترتیب بود که صحبتهای ترامپ و یا سخنگوی کاخ سفید در خصوص تقلبهای انتخاباتی در برخی از ایالتهای آمریکا پوشش داده نشده و یا جلوی پخش مستقیم این اظهارات در تلویزیونهای مختلف سیاسی و حتی فاکس نیوز که رسانه موردعلاقه ترامپ و از حامیان او در چهار سال گذشته بود، گرفته شد. ضربهای که ترامپ به جایگاه دموکراسی آمریکایی در جهان وارد کرد _ گرچه هنوز برنامههایش به انتهای راه نرسیده و امکان دارد شاهد شکلگیری اتفاقات هیجانانگیز بیشتری در فضای سیاسی آمریکا باشیم – تاکنون در تاریخ آمریکا بینظیر بوده است. رسانهها که حالا از رکن چهارم دموکراسی در آمریکا به رکن اصلی مقابله با آزادی بیان تبدیل شده و پازل دیکتاتوری حزبی در این کشور را تکمیل میکنند، به این نتیجه رسیدهاند که باید فکری به حال دوران پسا انتخابات ۲۰۲۰ و پساترامپ کرد. ترامپ چه بماند و چه برود، سیستم و ساختار سیاسی آمریکا دیگر نمیتواند ضربات سیاسی دیگری مانند آنچه ترامپ به آن وارد کرده بود را تحمل کند و رسانهها که در خدمت دو حزب اصلی آمریکا هستند، تلاش دارند چهره کریه دموکراسی به شیوه آمریکایی را تا حدی بزک کنند که بتوانند همچنان برای آینده کشورهای دیگر و آینده دنیا و سیستم مدیریت جهانی نسخه بپیچند.
داستان رسانههای آمریکایی و حفظ منافع ملی آمریکا در هر شرایطی، داستانی طولانی، در بسیاری از موارد باورنکردنی و درعینحال سرشار از روایتهای ناصحیحی است که تاریخ دنیا را تا حد زیادی تغییر داده است. این بار بومرنگ دروغ و نیرنگ بهسوی سیستم سیاسی داخلی آمریکا بازگشته است و این رسانهها که تابهحال دستور داشتند در کشورهای دیگر روایتهای مدنظر آمریکا را رواج دهند، این بار مسیر خود را تغییر داده و به سمت افکار عمومی داخل آمریکا چرخیدهاند تا روایتی حکومتی را از ریشههای دولت عمیق آمریکا گرفته و مردم این کشور را برای دنیای پسا ترامپ آماده سازند.