چه کشورهایی به متحد آمریکا تبدیل می شوند و آمریکا در مقابل آنها چه سیاستی در پیش می گیرد ؟ تصور عمومی این است که آمریکا به دلیل منافع خود در دنیا با عده ای از کشورها ارتباط خوبی داشته و با برخی دیگر در جنگ پنهان به سر می برد اما شواهد نشان می دهد که کشورهایی که سعی دارند خود را بیشتر از پیش به آمریکا نزدیک کنند هزینه های زیادی می پردازند . این کشورها علاوه بر اینکه باید منافع آمریکا را بر منافع ملی خود ترجیح دهند ، برای تاثیر گذاری بر سیاستهای دولت ایالات متحده نیز باید هزینه های زیادی بپردازند .

روزنامه واشنگتن پست اخیرا در مطلبی به این مسئله اشاره کرده و اعلام کرده است امارات ، عربستان سعودی ، آلمان ، کانادا ، مکزیک و مراکش بیشترین هزینه را متقبل می شوند تا بر سیاستهای دولت آمریکا در امور خارجی کشورش مسلط شوند و آن را تحت تاثیر بگذارند .

در این گزارش بیان شده است : بر اساس آنچه که به طور رسمی بیان شده است ،دولت های خارجی میلیون ها دلار را در سال 2013 هزینه کرده اند تا تاثیر بیشتری بر سیاست های خارجی آمریکا داشته باشند . این منابع مالی به نمایندگان کنگره، آژانس های فدرال و حتی رسانه ها پرداخت شده است .

بر اساس این گزارش امارات متحده عربی 14.2 میلیون دلار را برای تاثیر گذاری بر آمریکا هزینه کرده،  ارتباطاتی را برقرار کرده و از رسانه ها خواسته تا در مورد « منابع مالی غیر قانونی» مطلب تهیه کنند . این رسانه ها در همین راستا بر مسئله حمایت مالی از تروریسم و همچنین تحریم های ایران تمرکز کرده اند و به همین دلیل معاون وزارت خزانه داری ایالات متحده در انتهای سال گذشته میلادی وادار به دیدار از امارات برای بحث در مورد همین دو موضوع شده است .

بر اساس گزارش منتشر شده در این رسانه آمریکایی نفوذ لابی های خارجی بر کنگره و رسانه ها بسیار بیشتر از لابی های داخلی شده است و همانطور که جنیفر روبینز روزنامه نگار محافظه کار آمریکایی بیان کرده است ، لابی های امارات به حدی قوی بوده که موجب شده روزنامه های مختلفی راجع به موضوع تامین مالی های غیر قانونی مطلب بنویسند و سرو صدای زیادی در آمریکا به پا کنند .

قانونی که در این مورد وجود دارد و از اعمال نفوذ بیگانگان در رسانه ها جلوگیری می کند ، قانون ثبت نمایندگی خارجی رسانه ها در سال 1938 است که بیان می کرد باید مبلغان نازی از رسانه ها دور بمانند . اما چرا روزنامه نگاران ؟ ایالات متحده در آن زمان می ترسید که دولت آلمان نازی به خبرنگاران برای تهیه گزارشهایی جهت تبلیغ انگیزه و اهداف هیتلر در رسانه ها پول بدهد .

با این حال دوران فعلی نیز دست کمی از دوران نازی ها ندارد . بنیاد «سان لایت» هفته گذشته از یک ابزار آمارگیر به نام «ابزار سنجش تاثیرات خارجی» رونمایی کرد که بر اساس آن می توان از میزان هزینه های اشخاص خارجی و یا نمایندگان آنها برای تاثیر گذاری بر سیاست آمریکا در سال 2013 آگاه شد . این ابزار توسط وزارت دادگستری ایجاد شده و البته شامل ارتباطات دیپلماتیک صورت گرفته توسط اعضای سفارت های کشورهای دیگر نمی شود .

بر اساس این آمار ، دولتهایی که بیشترین هزینه را برای تاثیر گذاری بر سیاست های آمریکا انجام داده اند ، معمولا دولت هایی بوده اند که کمترین میزان روابط دیپلماتیک قوی را با ایالات متحده داشته اند. بیل آلیسون ، مدیر بنیاد «سان لایت» گفته است : در موارد عادی این اقدامات مثل این می ماند که یک تیم دیپلماتیک را اجاره کنید تا بتواند اهداف شما را در کنگره و دولت پیش ببرد اما در شرایط فوق العاده مانند سرمایه گذاری بر روی خط لوله «کی استون» و یا توافقنامه های تجاری ، ما شاهد گسیل شدن خیل عظیم لابی گر ها به مراکز تصمیم گیر هستیم از این میان می توان به تیمهای آلمانی ، کانادایی و همچنین تیم های مخصوص سازمان ملل نیز اشاره کرد که صورتحساب های سنگینی برای اثر گذاری بر سیاست های آمریکا پرداخت می کنند .

سال گذشته دولت کانادا توانست از طریق لابی های خود با اعضای کنگره برای ایجاد رابطه بهتر جلساتی را برگزار کند و لابی گران مکزیکی نیز توانستند با قدرت خود قانونی را از تصویب بگذرانند با عنوان « قانون پذیرش هشدارهای کنسولی» که بر اساس آن از حقوق زندانیان ملیت های دیگر محافظت به عمل می آمد . متحدان دیگر آمریکا مانند فرانسه و انگلیس در لیست تهیه شده توسط بنیاد «سان لایت» نیامده اند . با این حال اسراییل که بزرگترین گروههای لابی‌گر را در تمام ارکان حکومتی آمریکا دارد به دلیل تاثیر گذاری و قدرت فراوانش پول کمتری نسبت به سایر لابی ها هزینه میکند و در امور داخلی آمریکا تنها 1250 دلار در سال 2013 هزینه کرده است . با این حال در امور خارجی این لابی هزینه بیشتری داده و و لابی آیپک به تنهایی در حدود 3 میلیون دلار برای لابی های خود هزینه کرده است .

بر اساس آماری که این بنیاد منتشر ساخته است، معمولا کشورهایی که به دنبال معاملات بزرگ اقتصادی و انرژی و یا تجارت و مهاجرت و کشاورزی با آمریکا هستند هزینه بیشتری را برای لابی های خود می پردازند .

اما بیشترین هزینه کنندگان برای سیاست خارجی آمریکا چه کشورهایی هستند ؟ بر اساس آماری که بنیاد سان لایت منتشر کرده این کشورها به ترتیب از این قرار هستند :

امارات متحده عربی – 14.2 میلیون دلار

آلمان – 12 میلیون دلار

عربستان سعودی – 11.1 میلیون دلار

مکزیک – 6.1 میلیون دلار

مراکش – 4 میلیون دلار

کره جنوبی – 3.9 میلیون دلار

بوسنی – 2.4 میلیون دلار

گرجستان – 2.3 میلیون دلار

آذربایجان – 2.3 میلیون دلار

منتشر شده در: هفته نامه خط خبر