روز گذشته، آمریکا شاهد برگزاری انتخابات میان دوره ای کنگره بود. انتخاباتی که از بسیاری جهات برای مردم این کشور و همچنین سیاستمدارانش مهم و حیاتی ارزیابی شده است.

انتخاباتهای میان دوره ای کنگره در ایالات متحده معمولا از ارزش و اهمیت بسیار بالاتری نسبت به سایر انتخاباتهای دیگر دارد. این انتخابات با این حال از سایر انتخاباتهای دیگر هم با اهمیتتر است چرا که ترکیب آرایش سیاسی این کشور برای حدود 10 سال آینده را نیز این انتخابات تعیین خواهد کرد. این انتخابات نه تنها برای جمهوری خواهان که قصد دارند اکثریت در مجلس سنا را به دست بیاورند، بلکه برای اوباما نیز به انتخاباتی سرنوشت ساز تبدیل شده است. جمهوری خواهان این روزها به شدت به دنبال گره زدن این انتخابات با نارضایتی مردم از عملکرد دولت اوباما هستند و به نظر میرسد تا حدی توانسته اند به این مسئله دامن زده و راه خود به سمت پیروزی را بگشایند.

شریه «هیل» ، نشریه رسمی کنگره آمریکا در گزارشی نوشته است جمهوریخواهان در این انتخابات به آنچه می‌خواستند رسیدند و این انتخابات را به یک همه پرسی درباره «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا تبدیل کرده‌اند.

بر این اساس، نامزدهای جمهوریخواه در این انتخابات تمام مباحث پایانی خود را به اوباما اختصاص می‌دهند و با اعتماد به نفس کامل بر این باورند که نارضایتی رای دهندگان از کاخ سفید به کسب اکثریت کرسی‌های سنا توسط جمهوریخواهان می‌انجامد. هیل نوشت که بحران‌هایی مانند ابولا و سرویس مخفی آمریکا نیز به تلاش جمهوریخواهان برای تبدیل انتخابات کنگره به همه پرسی درباره اوباما کمک کرده است و از جمله محورهای بی کفایتی دولت اوباما در تبلیغات جمهوریخواهان مطرح می‌شود. بر این اساس، این نوع هدفگیری تهاجمی اوباما باعث ترس دموکرات‌ها و دوری کردن آن‌ها از رئیس جمهور هم حزبیشان شده است به طوری که برخی از هم حزبی‌های اوباما حتی از گفتن اینکه زمانی به وی رای داده‌اند نیز دوری می‌کنند؛ نامزدهای دموکرات نیز در این شرایط بیشتر حالت دفاعی گرفته‌اند و این امر، دشواری‌های آن‌ها برای تقابل با مخالفان جمهوریخواهشان را تشدید می‌کند.

  انتخابات و محبوبیت اوباما

نامزدهای دموکرات و سایر شخصیت‌های برجسته این جناح نیز راه جمهوری خواهان را رفته‌اند و برای باقی ماندن در کنگره، سعی دارند خود را از اوباما و عملکردش جدا سازند. نظر سنجی‌ها نشان می‌دهد محبوبیت اوباما در پایین‌ترین حد خود در طول 6 سال گذشته قرار گرفته است و همراه شدن این کاهش محبوبیت با نارضایتی از اجرایی نشدن وعده های اوباما کار را به جایی رسانده که کل حزب دموکرات با نا امیدی به آینده می‌نگرند. در این دوره از انتخابات میان دوره ای کنگره، دو نفر بیشتر از همه نگران نتایج هستند. اولین نفر هیلاری کلینتون از حزب دموکرات است که از ابتدای سال جاری برنامه های خود را برای اعلام نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 اعلام کرده است و نگران این مسئله است که با افتادن کنگره به دست جمهوری خواهان، او نتواند بر جو به وجود آمده علیه دموکرات‌ها غالب شده و راه خود را به سمت کاخ سفید بگشاید. نفر دوم میت رامنی، نامزد جمهوری خواهان در انتخابات سال 2012 است. او که قصد دارد دوباره به میدان رقابت‌های انتخاباتی برای انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 بیاید، از هم اینک بیشترین تلاش خود را برای تاثیر گذاری بر رای مردم انجام می‌دهد. اگر کنگره به دست جمهوری خواهان بیفتد و آن‌ها بتوانند مقابل اوباما ایستاده به و بسیاری از نقشه های او برای اداره کشور را نقش بر آب سازند، مطمئنا در انتخابات ریاست جمهوری آینده نیز آن‌ها هستند که پیروز میدان خواهند بود. جمهوری خواهان البته تنها به انتخابات آینده چشم ندارند و امید دارند با به دست گرفتن اکثریت در مجلس سنا بتوانند با تعدادی از اقدامات اوباما مخالفت کرده و راه برای اجرایی شدن آن‌ها را ببندند. یکی از این اقدامات که به شدت برای اوباما نیز حائز اهمیت است، دست یافتن به توافق هسته ای با ایران است. آن‌ها از مدت‌ها پیش یعنی از روزی که توافق اولیه هسته ای بین ایران و آمریکا شکل گرفت، با این توافق و مذاکرات بعدی آن مخالف بودند. آنها به خوبی می‌دانند که دست یافتن به توافق نهایی هسته ای با ایران تنها مسئله ای است که می‌تواند تمام کم کاری‌ها و اشتباهات سیاست خارجی اوباما را پوشش داده و دموکرات‌ها را به سمت پیروزی در انتخابات بعدی رهنمون شود. به همین دلیل به نظر می‌رسد اولین اقدامی که جمهوری خواهان بعد از پیروزی در انتخابات کنگره انجام می‌دهند، تضعیف مذاکرات و همچنین برخورد با روند مذاکرات هسته ای و زیر بار تعهدات نرفتن است.

  چه کسی پیروز انتخابات است؟

بر اساس آخرین نظرسنجی و تحلیلهای صورت گرفته، جمهوری خواهان شانسی 70 درصدی جهت به دست آوردن 6 صندلی کنگره را برای به دست گرفتن اکثریت در کنگره صد و چهاردهم آمریکا دارند. هر کدام از روزنامه های آمریکایی مدل خاصی را برای پیش بینی وضعیت جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در نظر گرفته‌اند و هر کدام تا حدودی به یک نتیجه رسیده‌اند : جمهوری خواهان پیرزو میدان خواهند بود. بر اساس مدل به کار گرفته شده توسط روزنامه واشنگتن پست، این احتمال در حدود 96 درصد است و بر اساس مدل به کار گرفته شده توسط نیویورک تایمز، این اتفاق در حدود 68 درصد است. در هر صورت هر سه نظرسنجی نشان می‌دهد که جمهوری خواهان در نهایت پیروز انتخابات خواهند بود.

هر سه مدل نظرسنجی بر این عقیده‌اند که جمهوری خواهان 6 کرسی‌ای که باید برای به دست آوردن اکثریت مجلس از آن خود کنند را به دست می‌آورند.

  منابع مالی انتخابات کنگره

در انتخابات کنگره که در روز گذشته برگزار شد، آمریکا در مجموع 4میلیارد دلار هزینه می‌کند. مرکز «پروژه سیاست پاسخگو» در آمریکا در برآوردی تحقیقاتی از میزان کمک‌های مالی‌ای که سازمان‌های مختلف به اعضای مجلس نمایندگان و مجلس سنا می‌کنند تا آن‌ها را صاحب اصلی کرسی‌های این دو مجلس کنند، به این نتیجه رسیده است که این میزان کمک مالی بزرگ‌ترین میزان کمک‌های نقدی به نامزدها در طول تاریخ آمریکا بوده است. کمک‌های مالی به نامزدهای انتخابات‌های مختلف در ایالات متحده همواره یکی از دردسر سازترین و پر بحث‌ترین مسائل در آمریکا بوده است. بر اساس قانون اساسی ایالات متحده، نمایندگان کنگره حق ندارند از عوامل خارجی و یا افراد مرتبط با دولت‌های خارجی پولی برای تبلیغات خود بگیرند اما تحقیقات این مرکز نشان داده است بزرگ‌ترین مرکزی که به نمایندگان کنگره کمک مالی می‌کند، مرکز آیپک و یا لابی رژیم صهیونیستی است. بر اساس این تحقیق، همین کمک‌های مالی است که نتیجه انتخابات را مشخص می‌سازد و اصولاً تمایل و رأی مردم تأثیر زیادی در نتیجه انتخابات میان دوره ای کنگره نخواهد داشت. در آخرین تحقیقات در این باره خاطر نشان شده است که شاید باید باور کنیم تنها «یک درصدی» ها و یا همان سهامداران بزرگ وال استریت هستند که نتیجه انتخابات را نیز مشخص می سازند. بر اساس این تحقیقات میزان کسانی که به صورت مستقل به پرداخت کمک های مالی به نامزدهای نمایندگی کنگره می پردازند، در حدود 0.2 درصد است. یعنی سهامداران اصلی شرکت های اقتصادی با هزینه ای بسیار بالا سعی می کنند برای پیشبرد اهداف خود نمایندگان مد نظرشان را به کنگره بفرستند . بعد از این 0.2 درصد ، نوبت به 4 درصد باقی مانده می رسد که از میان گروههای مختلف سیاسی ظهور کرده و سعی در تاثیرگذاری بر انتخابات دارند. در این میان 96 درصد باقی مانده مردم که هر کدام یک رای ساده دارند، معمولا نقشی در این انتخابات نخواهند داشت چرا که در نهایت کسی انتخابات را می برد که هزینه بیشتری کرده باشد!

نامزدهای انتخابات و احزاب به تنهایی در حدود 2.7 میلیارد دلار برای انتخاب شدن در کنگره هزینه می‌کنند اما گروه‌های خارج از کنگره امسال سعی کرده‌اند با بیشترین میزان هزینه در این انتخابات، خود را برای تأثیر گذاری بر قوانین آمریکا آماده سازند.

با این حال نقش جمهوری خواهان و مراکز حمایت مالی از آن‌ها در این میان پررنگ‌تر از دموکرات‌ها است. جحمهوری‌خواهان و نامزدهای جناح محافظه کار کمیته‌های این حزب و همچنین گروه‌های خارج از حزب در حدود 1.92 میلیارد دلار به این حزب کمک کرده‌اند و در مقایسه با آن‌ها دموکرات‌ها نیز با به کار بستن تمام توان خود توانسته‌اند به رقمی نزدیک به این مبلغ نزدیک شده و در حدود 1.76 میلیارد دلار کمک مالی دریافت کنند. در انتخابات‌های مربوط به سنا و کنگره به این دلیل که دموکرات‌ها همیشه در اقلیت قرار دارند و اکثریت کرسی‌ها در دست جمهوری‌خواهان است، دموکرات‌ها معمولاً کمک‌های مالی کمتری از کمپین‌های تبلیغاتی خود دریافت می‌کنند. دموکرات‌ها در هنگام رأی آوردن نیز می‌دانند که نمی‌توانند طرح‌های مد نظر خود را در کنگره پیش ببرند و به همین دلیل به فکر کسب و کار خود هستند و این جمهوری خواهان هستند که با اتحاد و کمک‌های بیرونی‌ای که دریافت می‌کنند، بیشترین میزان کمک‌های مالی را نیز دریافت می‌کنند. سازمان‌های بزرگ، لابی‌های قوی‌تر و حتی بازرگانان و سهامداران وال استریت و البته لابی‌های جنگ طلبی مانند آیپک بیشترین کمک‌های مالی خود را به جمهوری‌خواهان می‌کنند و به همین دلیل جمهوری‌خواهان معمولاً رأی بیشتری در انتخابات‌های مختلف دارند. در دوران انتخابات میان دوره‌ای سال 2010 این انتخابات در حدود 3.6 میلیارد دلار برای حامیان مالی دو حزب آب خورد. این دوره از انتخابات میان دوره ای در مجموع در حدود 333 میلیون دلار بیشتر از انتخابات قبلی هزینه در بر داشته است. تمام این هزینه‌ها البته هزینه‌های رسمی است که از طرف دو حزب به صورت رسمی گزارش شده است.

  هزینههای غیر قانونی

احزاب موجود در ایالات متحده معمولاً کمک‌های مالی ای بیشتر از این دریافت می‌کنند اما به دلیل اینکه این کمک‌ها در بسیاری مواقع غیر‌مستقیم و توسط برخی عناصر خارجی دریافت می‌شود، نمی‌تواند به صورت رسمی گزارش شود و به همین دلیل نمی‌توان گفت که میزان واقعی کمک‌های نقدی و مالی به احزاب مختلف تا چه میزان است.

در تمام انتخابات‌های برگزار شده در آمریکا، این کمک‌های مالی کاندیداها و احزاب نبوده که نتیجه نهایی را مشخص ساخته است. بزرگ‌ترین میزان کمک‌های مالی کمک‌های مالی است که در آمریکا به آنها کمک‌های مالی بیرونی می گویند. یعنی گروه‌های مستقلی که سعی دارند با کمک‌های مالی خود نمایندگان کنگره را وادار به تصویب قوانین کنند که منافع آن‌ها را در نظر داشته باشد. بر اساس گزارش‌ها و تحقیقات انجام شده، بالاترین میزان کمک‌های پرداختی، توسط لابی‌های مختلف و صورت گرفته که در مجموع در حدود 663.3 میلیون دلار از مجموع کمک‌های دریافتی را شامل می‌شود.

تحقیقات زیادی طی سالیان گذشته برای شمارش میزان کمک‌های مالی دریافتی از بیرون از کشور صورت گرفته است. برخی تحلیلگران آمریکایی بیان کرده‌اند انتخابات در آمریکا به طور غیر مستقیم مردم و دولت کانادا، مکزیک و کشورهای آمریکای لاتین و همچنین اسراییل را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد و به همین سبب بیشترین میزان کمک‌های مالی دریافتی از کانادا و اسراییل است. پروژه‌های صورت گرفته در این باره هنوز نتوانسته میزان دقیق این کمک‌ها را مشخص سازد اما بر اساس آخرین تحقیقات ، میزان این کمک‌ها در حدود 100 میلیون دلار بوده است.

منتشر شده در: روزنامه حمایت