اولین مناظره انتخاباتی نامزدهای انتخاباتی ریاست جمهوری سال 2016 ایالات متحده روز پنجشنبه گذشته به دعوت شبکه فاکس نیوز آمریکا برگزار شد. این مناظره در حالی به تیتر یک بسیاری از رسانه های آمریکایی تبدیل شد که مردم آمریکا و منتقدان هم از آن استقبال کرده و هم در مقابل آن را مانند سیرکی دانستند که نمی‌تواند اقناع کننده مردم برای رای دادن به هیچ کدام از رقبای انتخاباتی جمهوری خواه در آمریکا باشد.

انتخابات سال 2016 آمریکا از پیچیدگی زیادی برخوردار شده است. ا ز یک سو نامزد فعلی دموکرات‌ها یعنی هیلاری کلینتون و بنیاد معروف «کلینتون» با منابع مالی فراوان است که می‌تواند تضمین کننده پیروزی نامزد دموکرات‌ها رد انتخابات آتی باشد و از سوی دیگر جمهوری خواهان نیز آنقدر رابطه پیچیده و محکمی با لابی صهیونیستی دارند که از هم اینک اطمینان دارند اگر میزان منابع مالی نشان‌دهنده احتمال پیروزی یکی از نامزدها در انتخابات باش، مسلماً لابی های صهیونیستی آن‌ها را تنها نخواهند گذاشت.

با این حال رقابت انتخابات ریاست جمهوری در بین جمهوری خواهان با حضور طیف وسیعی از نامزدهای رنگارنگ با اهداف و برنامه های متفاوت و در عین حال لحن بیان و ادبیات به شدت متفاوت، این مناظره های انتخاباتی را خالی از لطف نکرده است. این تفاوت فرهنگی تا جایی در گفت و گوها و مناظره‌ها قابل توجه و ملموس است که تعدادی از تحلیلگران آمریکایی به  این نتیجه رسیده‌اند باید از ضرب‌المثل معروف کارل مارکس درباره این انتخابات استفاده کنند. مارکس معتقد بود تاریخ دو بار تکرار می‌شود یک بار به صورت تراژدی و بار دیگر به صورت کمدی. گرچه مناظره های انتخاباتی جمهوری خواهان برای رقابت با اوباما در سال 2012 و 2009 به شدت جدی و سیاسی بود، این انتخابات باعث شده این مناظره‌ها برای دومین بار به صورت کمدی برگزار شوند. به همین دلیل افرادی چون دونالد ترامپ قمارخانه دار بزرگ و مجری تلویزیون آمریکا در این مناظره‌ها از بیشترین میزان آراء برخوردار بوده است. او که در یکی از جدی‌ترین و البته خشن‌ترین و بی ملاحظه ترین برنامه های تلویزیونی ظاهر شده بود، سعی داشت در مناظره انتخاباتی با همکاران جمهوری خواه خود نیز به همین ترتیب طوفانی حاضر شود و از کلمات و الفاظی استفاده کرد که تنها مخصوص یک آمریکایی تمام عیار با ادبیات رکیک است!

اولین سؤال این بود که آیا همه کاندیداها قول می‌دهند که از نامزد نهایی جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۶ حمایت کنند؟ «برت بایر»، مجری شبکه فاکس نیوز آن‌گاه که با پاسخ «دونالد ترامپ» مواجه شد که تاکید داشت ممکن است به عنوان کاندیدای مستقل وارد انتخابات آینده بشود به وی تذکر داد که او در مناظره جمهوری‌خواهان شرکت کرده است! وی افزود که این اقدام ترامپ می‌تواند به نفع دموکرات‌ها تمام شود و دوباره کلینتونی دیگر بر آمریکا حاکم شود. اصرار ترامپ بر موضعش با مخالفت شدید حضار در سالن مواجه شد.

ترامپ در ادامه در خصوص نظرات وحشتناکش در خصوص زن‌ها مورد سؤال قرار گرفت که از آن‌ها به عنوان خوک‌های چاق، سگ، افراد کثیف یا حیوانات تهوع‌آور یاد کرده بود. وی در خصوص نظراتش در مورد سقط جنین و نظام سلامت تحت حمایت دولت هم مورد سؤال واقع شد.

فرد دیگری از ترامپ که وسط همه کاندیداها ایستاده بود خواست تا برای حرفش مبنی بر اینکه دولت مکزیک تعمداً جنایتکاران را به آمریکا می‌فرستد، دلیل بیاورد. وی در این خصوص مدعی شد که نیروهای بازرسی این مطلب را به وی گفته‌اند و تصریح کرد این کار به خاطر آن انجام می‌شود که سران آمریکا و سیاست‌مدارانش احمق‌اند.

 هرکس که تصور می‌کرد فاکس‌نیوز با کاندیداها به سادگی برخورد می‌کند اشتباه می‌کرد. بقیه حضار در مناظره نیز با سؤالاتی مواجه شدند که در زمینه نقاط ضعف آن‌ها بود. جب بوش با سؤالاتی در خصوص اظهاراتش در مورد ورود مهاجران به آمریکا مواجه شد و همچنان بر موضع خود باقی ماند. «جان کاسیچ»، فرماندار اوهایو با این سؤال مواجه شد که چرا با بودجه عمومی برای فقرا نظام سلامت ایجاد کرده است و مارکو روبیو، سناتور تازه‌کار اهل فلوریدا نیز در خصوص تجربه کمش مورد چالش قرار گرفت اما پاسخ هوشمندانه‌ای داد: «اگر انتخابات مبتنی بر سوابق باشد، هیلاری کلینتون به هر حال پیروز می‌شود.» بنابراین گزارش، «اسکات واکر»، فرماندار ویسکانسین نیز که به خاطر پیروزی بر اتحادیه‌های عمومی در ایالتش به شهرت رسیده، از معدود کسانی بود که با سؤالی از جانب چپ‌ها مواجه شد. وی در پاسخ به این سؤال که آیا با سقط جنین حتی در شرایطی که جان مادر به خطر افتاده مخالف است، تصریح کرد که راه‌های دیگری وجود دارد که هم از آن مادر و هم از بچه به دنیا نیامده‌اش حفاظت کند.

  جب بوش؛ سرد و قاطع

بسیاری از رسانه‌ها بعد از این مناظره تلویزیونی به تحلیل آن برای امتیاز دادن به نامزدهای انتخاباتی آمریکا پرداختند. نظر سنجی‌ها نشان داده بعد از دونالد ترامپ به خاطر منابع بالای مالی که در اختیار دارد و تبلیغات وسیعی که انجام داده است، تنها رقیب باقی مانده برای او جب بوش است. بسیاری از همان ابتدا بر این عقیده بودند که رقابت نهایی میان جب بوش و هیلاری کلینتون خواهد بود یعنی در هر صورت مدم امریکا باید بین دو انتخاب از دو گذشته متفاوت آمریکا قرار بگیرند. یا به برادر جورج بوش که به افغانستان و عراق حمله کرد و همچنان از آن دفاع می‌کند رای دهند – البته جب بوش این مسئله را اشتباهی تاریخی دانسته بود و فعلاً اعتقادی به راه انداختن جنگ دیگر در خاورمیانه ندارد – و یا اینکه به ادامه راه بیل کلینتون و اوباما رای دهند.

رسانه‌ها بیان کرده بودند جب بوش در این برنامه تلویزیونی بر خلاف اینکه به نظر می‌رسید باید بار اصلی برنامه را به دوش کشیده و به عنوان ستاره جمهوری خواهان در شب پنجشنبه خوش بدرخشد، با قیافه ای سرد و عبوس در گوشه ای ایستاده و زیاد هم وارد بحث‌ها نشد و البته اجازه نداد که مانند دونالد ترامپ هم سؤالات سخت در مورد عملکرد کاری و همچنین عقاید او از طرف مجری برنامه مطرح شود.

  جو بایدن غایب بزرگ

در سوی دیگر میدان دموکرات‌ها هم البته این روزها با تردید های زیادی به سر می‌برند. از یک سو هیلاری کلینتون از مدت‌ها پیش کارزار تبلیغاتی خود را به پا کرده و با کمک منابع مالی بسیار زیادی که در اطراف خود دارد، خود را یکه تاز میدان انتخابات می‌داند و از سوی دیگر بسیاری چشم به کاخ سفید دوخته‌اند تا جو بایدن معاون اوباما که عقیده بیشتری به پیشبرد برنامه های او در دوره بعدی انتخابات دارد نیز آمادگی خود برای کاندیداتوری در این انتخابات را بیان کند. با توجه به اختلافاتی که کلینتون و اوباما در دور اول ریاست جمهوری او با هم داشتند، می‌توان به وضوح مشاهده کرد که اوباما چندان هم تمایلی ندارد بعد از او در صورتی که جمهوری خواهان بازنده میدان انتخابات باشند، کسی کلید کاخ سفید را در دست داشته باشد که به بسیاری از برنامه های او در حوزه سیاست خارجی با دیده شک و تردید نگریسته است. البته برای اوباما حیاتی است که دموکرات‌ها جای او را بگیرند اما به نظر می‌رسد او هم چندان از این مسئله بدش نیاید که مدل انتخابات پوتین مدودوف را در مورد خود و جو بایدن به اجرا گذارد.

اگر بخواهیم با این دید به آینده انتخابات نگاه کنیم که ممکن است جو بایدن نیز به میدان مبارزه های انتخاباتی بیاید، آن گاه به صراحت می‌توان بیان کرد که آمریکا یکی از داغ‌ترین انتخابات خود را در سال 2016 برگزار خواهد کرد. رقابتی که در یک سوی میدان نامدارترین جمهوری خواهان یعنی جب بوش و دونالد ترامپ حضور دارند و در سوی دیگر در حزب الاغ‌ها، جو بایدن و کلینتون برای رسیدن به نامزدی نهایی حزبشان با هم مبارزه می‌کنند. مناظره بعدی جمهوری‌خواهان در ماه سپتامبر و کتابخانه ریگان در کالیفرنیا برگزار خواهد شد. نامزد اصلی جمهوری خواهان باید در ماه فوریه آینده انتخاب شود. دموکرات‌ها هم بیان کرده‌اند که به زودی مناظره های انتخاباتی خود را به راه می‌اندازند و باید دید آیا تا آن زمان جو بایدن اعلام کاندیداتوری خواهد کرد یا خیر.

  سیرک اصلی کجاست؟

اگر بخواهیم نظر تعدادی از منتقدین گفت و گوهای سیاسی و مناظره های انتخاباتی را راجع به مناظره جمهوری خواهان در نظر گرفته و این مراسم را به سیرک بزرگ جمهوری خواهان در شبکه فاکس نیوز و یا همان روباه تشبیه کنیم، می‌توان سیرک اصلی در جای دیگر میدان یعنی در بین کاندیداهای مستقل در جریان است. چرا که در میان آن‌ها می‌توان به کشیش معروف آمریکایی که می‌خواست قرآن سوزی در این کشور به راه بیندازد و تجربه بازداشت شدن را هم در کارنامه خود داشته اشاره کنیم. تری جونز به همراه یک خواننده رپ و البته یک فیلسوف که خود را تحلیلگر مسایل آینده و یا آینده بین نیز می‌داند، اشاره کرد. آن‌ها هم از سال 2013 به بعد بارها اعلام کرده‌اند که به عنوان کاندیدای مستقل در این انتخابات حضور خواهند داشت!

منتشر شده در: روزنامه حمایت