ماجرایی به بزرگی حضور گروه تروریستی داعش در عراق و اشغال عراق و سوریه و بخشهایی از لیبی، این روزها برای غرب به معضلی کوچک با عنوان دستگیری و یا قتل «جان جهادی» تبدیل شده است. جان جهادی همان جوان انگلیسی و سیاهپوش عضو داعش است که از زمان ورود به عراق و سوریه تا به حال گفته میشود جان ۲۰ نفر از شهروندان غربی را گرفته و در ویدئوهای معروف این گروه به قاتل شماره یک داعش تبدیل شده است. او هماینک به بزرگترین و معروفترین قاتل در دنیا تبدیل شده که با آرامش کامل در مقابل دوربین این گروه، با سلاح خود سر تعدادی از شهروندان غربی در عراق و سوریه را میبرد.
از زمانی که این ویدئوها با بریده شدن سر جیمز فولی، خبرنگار معروف آمریکایی به مطبوعات و رسانههای دنیا راه پیدا کرد، تلاش سرویسهای امنیتی غربی و بهخصوص انگلستان و آمریکا برای شناسایی چهره این قاتل خونسرد نیز آغاز شد. بعد از ماهها جستجو و تحقیق، سرانجام هفته گذشته سرویس اطلاعات و امنیت داخلی انگلستان و یا همان MI5 توانست با قاطعیت اعلام کند که شخصی که همیشه بالباس و ماسک مشکی در تصاویر ویدئویی داعش ظاهرشده بود، همان محمد اموزی، شهروند کویتی تبار در لندن است که از دوران کودکی در این شهر بزرگشده و دانشآموخته رشته مهندسی کامپیوتر در دانشگاه «وست مینستر» لندن بوده است.
این اعلام عمومی برای شناسایی این قاتل بیرحم، در شرایطی به تیتر یک بسیاری از رسانههای خبری در انگلستان و آمریکا و سراسر جهان تبدیل شد که پنتاگون در همان روز اعلام کرد عملیات حمله به موصل برای آزادسازی این شهر را بازهم به تعویق انداخته و فعلاً امکان آزادسازی این شهر و از بین بردن کامل مقر تروریستها در عراق را ندارد. دو روز قبل از این خبر نیروهای امنیتی و مردمی در عراق بالگردی آمریکایی را در آسمان این کشور نشانه رفته بودند که مشغول کمکرسانی به داعش و ارسال سلاح برای این گروه بود.
از زمانی که آمریکا اعلام کرد قرار است علیه گروه داعش در عراق و سوریه وارد میدان شود، بسیاری از تحلیلگران بینالمللی در اهداف اصلی این کشور و همپیمانانش تردید ایجاد کرده بودند. دولت اوباما بارها اعلام کرده بود که در جنگ علیه داعش بهصورت مستقیم وارد نمیشود اما سرانجام تمام شرایط را برای حضور نیروهای امنیتی و اطلاعاتی خود در عراق فراهم کرده و هماینک بزرگترین نیروهای آموزشدیده ارتشی که به عراق رفتهاند را آمریکاییها تشکل میدهند. هنوز هم مشخص نیست هدف اصلی امریکا از به تعویق انداختن عملیات آزادسازی موصل که ممکن است به ختم نهایی جنگ با داعش منجر شود، چه بوده و آیا ایالاتمتحده و کشورهای غربی اصولاً هدفی برای از بین بردن داعش دارند یا خیر. بااینحال به تیتر یک تبدیلشدن چهره جان جهادی و یا همان محمد اموزی در روزهایی که آمریکاییها سعی دارند عملیات نظامی علیه داعش را به تعویق بیندازند بیاندازه جالب به نظر میرسد.
افتضاح MI5
نکته مهم دیگر در مسئله جان جهادی، استفاده رسانههای آمریکایی و بهخصوص انگلیسی در زیر سؤال بردن قوانین مهاجرت و همچنین قوانین مبارزه با تروریسم در این کشورها است. با انتشار خبر شناسایی شدن چهره «جان جهادی» اولین کسانی که بهشدت مورد سؤال قرار گرفتند، مسئولان اطلاعاتی انگلستان و بهویژه سرویس اطلاعات و امنیتی داخلی این کشور یعنی MI5 بود. آنطور که رسانههای انگلیسی هشدار داده و در گزارشهای خود آورده بودند «محمد اموزی» از مدتها قبل تحت نظر این سرویس اطلاعاتی قرار داشته و بارها قصد داشته با خروج از انگلستان به گروه تروریستی الشباب بپیوندد. بااینحال هر بار سر نخ اطلاعات از دست MI5 درمیرفته و ماجرا تا زمان ملحق شدن او به داعش ادامه پیدا میکند.
افتضاحی که سرویس اطلاعات و امنیت داخلی انگلستان به وجود آورده و جان چندین تن از اتباع غربی در سوریه و عراق را در معرض خطر قرار داده است، از نگاه رسانههای انگلیسی دور نمانده است. آنها طی چند روز گذشته همچنان تصویر قاتل داعش را در تیتر یک خوددارند و هرکدام سعی دارند بنا به منابع خبری و اطلاعاتی که در دست دارند، چشماندازی تازه از ابعاد شخصیتی جان جهادی را برای خوانندگان خود روشن سازند. ماجرای جان جهادی در انگلستان از تلاش این کشور برای دورنگه داشتن خود از زمین جنگ در عراق و سوریه گذشته و دولت این کشور قصد دارد با پرداختن بیشازپیش به این مسئله، دور تازهای از تصویب قوانین ضد مهاجرت و همچنین نژادپرستانه را در این کشور به راه اندازد.
درواقع جان جهادی به نمونه و دستاویزی محکم برای محدود کردن دایره اختیارات و آزادیهای فردی و شهروندی در انگلستان تبدیل خواهد شد و سروصدایی که رسانههای انگلیسی این روزها به راه انداختهاند شاهدی بر این ادعا است؛ اما در این میان سؤال مهمی نیز باید پاسخ داده شود و آن این است که جان جهادی کیست؟ او که در انگلستان بزرگشده، تحت چه سیستم تربیتی قرار داشته که درنهایت او را به وحشتناکترین قاتل زنجیرهای دنیا تبدیل کرده است؟ آیا واقعاً سرویسهای اطلاعاتی غربی و بهخصوص انگلستان نمیتوانستند مانع از فعالیت او در نقاط پرخطر و تروریست پرور دنیا مانند سومالی شوند؟ رسانههای انگلیسی گرچه به جزییات زیادی از زندگی فردی و اجتماعی این فرد رسیدهاند اما هیچکدام نتوانستهاند به این سؤال بهخوبی پاسخ دهند که مقصر اصلی در تربیت شدن این نسل از تروریستهایی که هرروز با اشتیاق فراوان از سراسر اروپا و آمریکا به سمت ترکیه حرکت میکنند تا به داعش در سوریه و عراق بپیوندند، چه کسی است؟ بر اساس آمار ارائهشده توسط سازمانهای خبری در عراق و سوریه، بزرگترین گروه از مهاجران تروریست در این دو کشور را افراد اروپایی تشکیل میدهند و انگلیس سردمدار صادرات تروریست به عراق و سوریه است. رسانهها به این سادگی از کنار این حقیقت نگذشتهاند و اگرچه تعداد این نوع رسانهها در کشورهای غربی بسیار کم است اما هرکدام بهنوبه خود به انتقاد از سیستمی پرداختهاند که درنهایت کار را به تهدید امنیت کشورهای غربی مانند انگلیس و فرانسه و حتی آمریکا کشانده است. در این صفحه به نمونهای از این مقالات و سؤالات مطرحشده دراینباره در رسانههای غربی پرداختهشده است.
منتشر شده در: روزنامه حمایت
ارسال یک دیدگاه