دولت جدید بنیامین نتانیاهو به زودی شکل خواهد گرفت و باید دستورالعملهای خاص خود را برای اداره رژیم صهیونیستی تدوین کند.
با این حال هنوز بسیاری از وزارتخانهها شکل نگرفته و اعضای حزب لیکود بانگرانی در انتظار این هستند که ببینند رییس حزب چه پستهایی را در کابینهبرای آنها در نظر گرفته است. نتانیاهو برای تشکیل کابینه مجبور به ائتلاف با سه حزب راستگرای افراطی دیگر در کنست شد و حالا برای اینکه طرفداران و حامیان خود در حزب لیکود را از دست ندهد، مجبور است تعداد صندلیهای وزرا در کابینهاش را زیاد کند تا بلکه به همکارانش در حزب نیز تعداد بیشتری از پستهای وزارتی برسد. با این حال این کابینه به شدت شکننده است و مخالفان زیادی در داخل سرزمینهای اشغالی و بیرون از آن یعنی در فلسطین، کرانه باختری و غزه دارد.
در هفته جاری نتانیاهو باید اعضای اصلی کابینه خود را معرفی کند با این حال تعدادی از اعضای شاخص این کابینه که همزمان با معرفی شدن به رسانهها سر و صدای زیادی برپا کردهاند، طی چند روز گذشته معرفی شدهاند. این افراد قراراست آینده اسراییل و البته تحولات خاورمیانه در چهار سال آینده راشکل دهند.
شاکد؛ تندروترین وزیر کابینه نتانیاهو
وزیر دادگستری رژیم صهیونیستی آیلت شاکد است که پیش از این در تصویب بسیاری از طرحهای ضد دموکراتیک در پارلمان اسراییل نقش داشته است. شاکد 39 ساله، یکی از تندروترین زنان سیاستمدار در حزب راست است. شاکد جوان، سکولار، و در عین حال یکی از کسانی است که طی سالیان گذشته به خوبی به عنوان سخنگوی احزاب دست راستی در پارلمان این کشور فعالیت کرده است. بسیاری از تحلیلگران بر این عقیدهاند با حضور شاکد به عنوان وزیر دادگستری، زمینه برای اجرای یک سری از طرحهای قانونی برای مبارزه با آزادی بیان و دموکراسی در این رژیم فراهم خواهد شد. این اقدامات را میتوان در چند شاخه اصلی تقسیم بندی کرد : – تصویب قوانینی که باعث میشود سازمانهای مردم نهاد که از خارج از اسراییل، پشتیبانی و حمایت میشوند، دیگر نتوانند به فعالیتهای خود ادامه دهند. بر اساس طرحی که شاکد پیش از این به پارلمان رژیم صهیونیستی ارائه کرده بود، کمکهای مالی به این نوع از سازمانها باید به تایید وزارت امور خارجه و دفاع این رژیم برسد. بسیاری بر این عقیدهاند که تصویب این طرح به معنای از بین بردن تعداد زیادی از سازمانهای حقوق بشری و همچنین مردم نهاد در داخل سرزمینهای اشغالی است که از طرف جوامع اروپایی و غربی هدایت و کمک میشوند. شاکد به احتمال زیاد طرح اصلی بنیامین نتانیاهو که باعث از هم پاشیده شدن دولتش و برگزاری انتخابات زودهنگام شد را دوباره در دستور کار قرار میدهد : شناخته شدن اسراییل به عنوان حکومت و دولت یهود زیپی لیونی، وزیر سابق دادگستری رژیم صهیونیستی پیش از فروپاشی کابینه نتانیاهو تمام تلاش خود را کرده بود که لایحه دولت – ملت و از بین بردن سازمانهای غیر انتفاعی مردم نهاد در دستور کار مجلس و دولت قرار نگیرد اما این مسئله به نظر میرسد خواسته اصلی شاکد از مدتها پیش بوده و در انتظار فرصتی است که این رویای مشترک با نتانیاهو را اجرایی سازد.
طرحهایی که با حمایت و یا مخالفت شاکد رو به رو میشوند به راحتی میتوانند در کنست رای بیاورند. او نفوذ زیادی بر ساختار و دستگاه قضایی اسراییل دارد و به نظر میرسد تاثیر او نه تنها بر روی سیستم قضایی این رژیم بلکه بر روی دموکراسی د راین منطقه نیز به شدت تأثیرگذار باشد. شاکد به عنوان وزیر جدید دادگستری رژیم صهیونیستی، نقش اصلی در انتصاب قضات عالی و حتی قضات میان رتبه را ایفا میکند و با در انتظار تغییراتی بزرگ و ناگهانی در دستگاه قضایی رژیم صهیونیستی باشیم. این هدف، در واقع عالیترین و مهمترین هدف شاکد از پذیرفتن پست ریاست دستگاه قضایی این رژیم است. او در زمانی ریاست این دستگاه را بر عهده گرفته که 4 تن از کسانی که بیشترین تأثیرگذاری را بر این دستگاه دارند، در حال بازنشسته شدن هستند و این زن ماجراجوی حزب راست افراطی است که باید جایگزینهای این پستها را مشخص سازد. او منتقد علنی دادگاه های اسراییل بوده و سعی دارد ترکیب کمیته قضایی در کنست را نیز با تغیرات خاصی رو به رو سازد. طرح دیگری ک شاکد در نظر دارد آن را برای آینده موقعیت و تأثیرگذاری کنست اسراییل بر دستگاه اجرایی این رژیم اجرایی سازد، تاثیر فوقالعاده کمیته قضایی کنست بر روی احکام قضایی است. او مدتها پیش این طرح را در سر می پروراند که در صورتی که احکام قضایی قوانین عمومی اسراییل را نقض کرده باشند، مجلس بتواند وارد میدان شده و این احکام را نقض کند و عملاً به نام قانون اساسی، کار نظارت بیشتر بر دستگاه قضایی را اجرای سازد. بدین ترتیب تاثیر گذاری شاکد بر روی دستگاه قضایی منجر به از بین رفتن استقلال این دستگاه میشود و مسایل سیاسی از این پس بیشتر از پیش بر روی احکام قضایی در رژیم صهیونیستی تأثیرگذار خواهد بود.
موشه یعلون و آغاز تکهپرانیهای سیاسی با آمریکا
وزیر دفاع اسراییل در دوره قبلی در دولت ائتلافی فعلی نیز حضور خواهد داشت. او به عنوان فرمانده ستاد مشترک ارتش در بین سالهای 2002 تا 2005 عملیاتهای زیادی را در کرانه باختری، و جنگ با مبارزان فلسطینی انجام داده است. او یکی از منتقدان به عقب نشینی اسراییل از غزه در سال 2005 میلادی بود و مواضع بسیار تندی در مورد حمله به غزه و حماس دارد. یعلون، یکی از عناصر کلیدی و حساس در روابط اسراییل و آمریکا است چراکه پیش از این و در زمانی که جان کری به دنبال برگزاری نشستهای صلح خاورمیانه بود، یعلون به او لقب وسواسی و بیش از حد مسیحی داده بود؛ و طرح او برای صلح را نیز بی ارزش دانسته و با صراحت رد کرده بود. به این ترتیب میتوان کابینه نتانیاهو را تاکنون بدترین کابینه در طول دوران نخست وزیری او و حتی در طول دوران تاریخ شکل گیری رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی دانست. این کابینه نه تنها مشکل گشای اصلی برای مشکلات اقتصادی و سیاسی حاضر در رژیم صهیونیستی نیست، بلکه راه برای اعتراضات و عدم همکاریهای بینالمللی و سیاسی بین نتانیاهو و متحدانش را نیز باز میکند. روابط بین اروپا و اسراییل و همچنین دولت اوباما و نتانیاهو را میتوان از این پس به دقت بیشتری دنبال کرد و میتوان چالشها و فراز و فرودهای زیادی برای این روابط تجسم کرد.
موشه کهلون پیروز و بازنده اصلی انتخابات!
کهلون که به تازگی به عنوان سر لیست حزب کولانو وارد کنست شده است، این وعده را از جانب نخست وزیر دریافت کرده که وزیر دارایی رژیم صهیونیستی باشد. او به دنبال ایجاد اصلاحات در سیستم اقتصادی اسراییل است تا بلکه از اعتراضات طبقه متوسط کم کند. نتانیاهو که این روزها به شدت تحت فشار است تا اقدامی برای اقتصاد و معیشت طبقه متوسط و کارگر در سرزمینهای اشغالی انجام دهد، بلافاصله با طرحهایی که کهلون در اختیارش گذاشت موافقت کرد و او را به عنوان وزیر دارایی انتخاب کرد. اگر کهلون بتواند تنها یکی از طرحهایش را اجرایی سازد و به عنوان مثال هزینه تلفنهای همراه در سرزمینهای اشغالی را کاهش دهد، از محبوبیت زیادی برخوردار خواهد شد و در انتخابات بعدی میتواند حتی جایگاه نتانیاهو را نیز به چالش بکشد. اما اگر مانند وزیر دارایی قبلی این رژیم، یعنی یئیر لاپید، نتواند در این زمینه اقدام مناسبی انجام دهد، با چالشهای زیادی مواجه شده و آینده سیاسی خود و حزبش را به شدت در معرض خطر قرار میدهد. به این ترتیب او را میتوان در صورت پیروزی در رسیدن به اهداف از پیش تعیین شدهاش، بزرگترین برنده انتخابات اخیر دانست و در صورتی که به راه وزیر پیشین برود، به شکستی دچار میشود که میتواند بزرگترین شکست در احزاب مطرح در سرزمینهای اشغالی باشد.
بنت در سودای تشکیل امپراتوری!
نفتالی بنت، وزیر آموزش و پرورش رژیم صهیونیستی که رهبر حزب یهودی «خانه ما» نیز هست، در دوره جدید فعالیت نتانیاهو نیز قرار است در همین سمت به عنوان وزیر آموزش و پرورش در طی چهار سال آینده فعالیت کند. از نظر بنت، چنین پستی برای رهبر حزب بزرگ «خانه ما» سمت کوچکی است. او خود را در سمت رییس حزب میبیند و نه نماینده اصلی جامعه مهاجر در کرانه باختری در کنست. بنت تا قبل از این اطمینان داشت به عنوان وزیر دفاع و یا امور خارجه تعیین خواهد شد اما به نظر میرسد سرنوشت او در همین وزارتخانه آموزش و پرورش خلاصه شده است. جایی که او قصد دارد با جاه طلبیهایش، آن را تبدیل به امپراتوری جدید برای فعالیتهای سیاسیش کند. او اطمینان دارد که در ماجرای مذاکرات صلح میان فلسطین و اسراییل نقشی اساسی ایفا خواهد کرد. بنت در همین راه تلاش میکند که بیش از 60 درصد از سرزمینهای اشغالی در کرانه باختری را به نام شهرکنشینان کند و به این مسئله نیز به خوبی واقف است که کشورهای اروپایی و آمریکا با این کار بر میزان نارضایتیشان از عملکرد دولت نتانیاهو افزوده میشود. با این حال به نظر نمیرسد با ائتلاف 61 نفره ای که نتانیاهو به راه انداخته است، راهی برای پیشبرد صلح در منطقه نیز وجود داشته باشد.
بنت در همین حال سعی دارد با ساخت مدرسه و دانشگاه در منطقه کرانه باختری، شرایط لازم برای زره پوش کردن وسایل حمل و نقل عمومی در کرانه باختری را نیز فراهم کرده و در عین حال طرحی را به مجلس ببرد که بر اساس آن حمل اسلحه برای شهرکنشینان مجاز خواهد بود. یکی دیگر از هم حزبیهای بنت، به نام اوری آریل نیز به عنوان وزیر کشاورزی در کابینه جدید انتخاب شده و او نیز که مسئول بخش اسکان سازمان صهیونیستی جهان است، مسئولیت میلیونها شِکِل (واحد پول سرزمینهای اشغالی) است که برای اسکان شهرکنشینان اختصاص داده شده است.
تلهای به نام لیبرمن!
لیبرمن را به جرئت میتوان پایه لرزان کابینه نتانیاهو و عامل فروپاشی این کابینه در آینده نزدیک دانست. رییس حزب «اسراییل خانه ما» پیش از این از پست خود به عنوان وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی استعفا داده بود و بدین ترتیب نتانیاهو را در برابر چالشی قرار داد که در نهایت باید بر آن فائق آید. چالش اصلی در این میان، از بین رفتن تسلط چپگرایان بر وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی و تسلط راستهای افراطی بر این مقام است که میتواند موجب بدتر شدن روابط اتحادیه اروپا و آمریکا با اسراییل نیز باشد. از نظر نتانیاهو این فرصت، فرصت بزرگی است که بتواند فرد بهتری را برای پیشبرد امور مد نظرش در حوزه سیاست خارجی به این سمت بگمارد با این حال هنوز مشخص نیست واکنش اتحادیه اروپا به این مسئله چه باشد. رژیم صهیونیستی تا قبل از برگزاری انتخابات با چالشهای عمده ای از طرف اروپاییان مواجه بود. پارلمانهای اروپایی هر روز یکی پس از دیگری، اعلام میکردند که فلسطین را به عنوان کشور مستقل به رسمیت میشناسند و بسیاری از کشورها نیز خواستار تحریم کالاهای تولید شده در شهرکهای صهیونیستی بودند. نتانیاهو با این حال سعی دارد در حال حاضر تا جایی که میتواند صندلی وزارت امور خارجه را خالی نگه دارد تا بلکه بتواند در آینده از میان همکاران خود در حزب لیکود کسی را برای این سمت انتخاب کند. لیبرمن اعلام کرد که در کابینه جدید او شرکت نمیکند. آویگدور لیبرمن گفت: ما به دولت ملحق نخواهیم شد و به جای وزارتخانه و سهمبندیها، اصول خود را ترجیح داده و انتخاب میکنیم. وی تصریح کرد که دولت جدید نتانیاهو قصد ندارد شهرکهای یهودی نشین جدید در کرانه باختری و به ویژه در قدس ایجاد کند. لیبرمن تاکید کرد که دولت جدید این رژیم قصد ندارد جنبش حماس را در نوار غزه تضعیف کند. بنا بر این گزارش لیبرمن که از سال 2009 وزارت خارجه رژیم صهیونیستی را بر عهده دارد همزمان رئیس حزب افراطی و ملی گرای اسرائیل خانه ما هم محسوب میشود. وی که فارغالتحصیل روابط بینالملل دانشگاه اورشلیم است پیش از این وزارت سیاستهای راهبردی اسرائیل، وزارت راه و ترابری و معاونت نخست وزیر را بر عهده داشته است. کته مهم در این میان این است که استعفای لیبرمن به عنوان یکی از افراد متحد با نتانیاهو به معنی کناره گیری و یا حداقل اعتراض بخش مهمی از حلقه اطرافیان نخستوزیر رژیم صهیونیستی هست. یعنی نتانیاهو با نزدیکی به مخالفانش اکنون با بحران از دست دادن متحدانش روبرو است موضوعی که البته میتواند تبعات جبران ناپذیری برای وی به همراه داشته باشد. اما چرا نتانیاهو سعی دارد این پست را همچنان خالی نگه دارد؟ منابع حزب لیکود اعلام کردهاند که نتانیاهو وزارت امور خارجه را برای شریک آیندهاش در ائتلاف خالی نگه داشته است؛ شریکی که شاید در آینده به این کابینه اضافه شود آن هم بعد از طوفانی که بنت در کابینه ائتلافی شکننده ایجاد کرده است. این شریک آینده میتواند ایزاک هرتزوگ و حامیانش در جبهه چپ باشند و یا یئیر لاپید که برخوردی سکولار با مسایل اسراییل دارد. این انتخاب میتواند به دولت نتانیاهو چهره معتدلتری بدهد اما به نظر نمیرسد احزاب راست افراطی مایل باشند کابینه نتانیاهو کابینه ای معتدل باشد. انها تمایل بیشتری دارند که با تجربیات و روحیات شخصی نتانیاهو، او را به طرف تندرویهای بیشتر بکشانند.
آریه دری؛ بازگشت مفسد اقتصادی به سیاست
دری با رهبری حزب شاس دوباره به عرصه سیاست برگشته است اما نمیتوان به این راحتی از پیشینه کاری او و کارنامهاش در فساد مالی گذشت. وزیر کشور سابق و سلطان ساز سیاسی به گرفتن رشوه متهم شد و بعد از آن در سال 2000 به سه سال زندان محکوم شد. او با این حال کمتر از دو سال در زندان ماند و به ترفندهای خاصی توانست مابقی دوران محکومیت خود را به صورت آزادانه به فعالیت حزبی در اسراییل بپردازد! در انتخابات ماه مارس میلادی، دری دوباره به عرصه سیاست بازگشت و حزب شاس توانست 7 صندلی در کنست را از آن خود کند. این مسئله در مقایسه با گذشته که حداقل 11 صندلی پارلمان همیشه متعلق به این حزب بود، شکست بزرگی محسوب میشد اما دری در طول این مدت درس فروتنی آموخته بود و بدین ترتیب دوباره توانست در کابینه نتانیاهو جایی برای خود دست و پا کند! مهمترین خواسته او در طول دوران مذاکرات برای تعیین اعضای اصلی کابینه، بازگشت به وزارت کشور بود. اما اجازه دادن به محکوم برای بازگشتن به صحنه وقوع جرم، مطلبی نبود که به راحتی مورد پذیرش مردم قرارگیرد. به همین ترتیب دری مجبور شد عقب نشینی کند و اجازه دهد پست کمتری به او داده شود! این پست کمتر شامل ادغام وزارت خانه های اقتصاد، وزیر توسعه نقب و الجلیل و وزیر امور مذهبی خواهد بود! بسیاری بر این عقیدهاند دری با تسلط کامل بر این سه وزارتخانه که حالا با هم ادغام شدهاند میتواند دوباره منابع مالی مورد نیازش را جمع کرده و جایگاه جدیدی برای حزب شاس در جامعه اسراییلی باز کند. با وجود اینکه دری از پستی که به او داده شده، ناراحت است و احساس نا امیدی میکند بسیاری بر این عقیدهاند، با توجه به اینکه بسیاری از ارگانهای وابسته به حزب شاس در حاشیه اسراییل زندگی میکنند، او با بودجه وزارت نقب و الجلیل میتواند حزب خود را به شدت تقویت کند! او با این حال قرار است وزارت امور مذهب را به یکی دیگر از اعضای حزب خود، یعنی یعکوو مارگی بسپارد و بدینترتیب حزب شاس پس از دو سال عقب نشینی از فضای سیاسی اسراییل میتواند دوباره به عرصه سیاست بازگردد.
هجمه مخالفان به کابینه شکننده نتانیاهو
هنوز ساعتی از معرفی کابینه ائتلافی رژیم صهیونیستی به «رووئن ریولین» رئیس رژیم صهیونیستی نگذشته بود که کابینه «بنیامین نتانیاهو» هجمه انتقادات بسیار قرار گرفت.
اعضا حزب «اتحادیه صهیونیست» با صدور بیانیهای متعهد شدند که فعالیت میکنند تا اطمینان یابند این ائتلاف جدید بیدوام است و مدت کوتاهی بر سر کار میماند. همزمان «اسحاق هرتزوگ» رهبر این حزب نیز در حساب کاربری توئیتر خود نوشت: «امروز کابینه شکست ملی تشکیل شد». او افزود: «نتانیاهو به جای تلاش برای تشکیل کابینهای که به نفع عموم باشد، ثابت کرد حیات او مهمتر از بهبود زندگی شهروندان اسرائیلی است که مایل به تغییر هستند.»
«زیپی لیونی» عضو حزب «اتحادیه صهیونیست» نیز گفت: «برخی میگویند کابینهای که فقط 61 کرسی دارد، بد است. آنها اشتباه میکنند. این خود کابینه است که خوب نیست.» وی ادامه داد: «کابینهای که اعلام شد به خاطر اهدافش، جهانبینی و ارزشهایش برای اسرائیل خوب نیست بنابراین خوب است که این کابینه 61 کرسی دارد چرا که جایگزین کردن آن با کابینهای قدرتمند آسانتر است.»
«یوئل هاسون» یکی دیگر از نمایندگان کنست (پارلمان اسرائیل) نیز اظهار داشت، ائتلاف بدی که شکل گرفته دادگاه عالی و دموکراسی در اسرائیل را تهدید میکند.
وی افزود، اتحادیه صهیونیست مخالفتی را که امروز شروع شده هدایت میکند و با این کابینه شکننده میجنگند؛ کابینهای که اسرائیل را به سوی رژیمی دو ملیتی، منزوی و قطبی شده سوق خواهد داد.
هاسون اظهار داشت: «اما تا زمان سقوط این کابینه، مخالفان یک جایگزین واقعی برای این کابینه در همه زمینهها ارائه خواهند کرد و در اولین فرصت یک کابینه جایگزین را تشکیل خواهد کرد.» «ایتزیک شمولی» یکی دیگر از نمایندگان کنست نیز گفت: «مشخص نیست چگونه پیروز بزرگ انتخابات در مذاکرات ناکام ماند و همه منافع ملی اسرائیل را به برخی احزاب مذهبی فروخت. نتیجه آن تقریباً در همه زمینهها بد خواهد بود.» وی افزود: «خوشبختانه ائتلاف شکننده و ضعیف نتانیاهو مدت زمان طولانی دوام نخواهد آورد و ما با همه قدرت با آن خواهیم جنگید.»
«یعیر لاپید» رهبر حزب «یشعاتید» نیز از فرصت استفاده کرد تا کابینه جدید را مورد انتقاد قرار دهد. او گفت: «این کابینه از احزاب مذهبی تشکیل شده که به زور پول مردم را میگیرند و همین طور از نخست وزیری تشکیل شده که مایل است اسرائیل را برای حفظ جایگاهش بفروشد. یشعاتید در همه جبههها با این کابینه فاسد خواهد جنگید.»
منتشر شده در: روزنامه حمایت
ارسال یک دیدگاه