مجموع رفتارهای جیمز کومی، رئیس «افبیآی» در زمان انتخابات راست جمهوری سال 2016 هنوز هم محل بحث زیادی است و بسیاری هنوز بر سر اینکه آیا رفتار او باعث شکست هیلاری کلینتون در این انتخابات شد یا نه، در حال بحثوجدل هستند. انتشار کتاب او با عنوان «بالاترین وفاداری» به نظر میرسید قرار است از بسیاری از اتفاقات و وقایع پشت پرده و انگیزههای اصلی در رسیدگی جنجالی به پرونده ایمیلهای کلینتون در زمان انتخابات و همچنین رسیدگی به وضعیت ارتباط کمپین انتخاباتی ترامپ با روسیه پرده بردارد. بااینحال این کتاب هیچ مسئله جدیدی در این خصوص را مطرح نکرده است!
جیمز کومی کتاب را با خاطراتی از دوران کودکیاش شروع کرده و زندگینامهاش را با پی گرفتن اتفاقاتی که باعث شد او در مسیر رسیدن به ریاست «افبیآی» گامبهگام پیش برود آغاز میکند و سرانجام به سه موضوع اصلی دوران کاریش یعنی ماجرای ناآرامیهای فرگوسن و کشته شدن سیاهپوستان به دست پلیس، پرونده ایمیلهای کلینتون و رابطه کمپین ترامپ با روسیه میرسد. او سعی دارد با لحن روان و ساده خود چنین وانمود کند که بهعنوان سربازی وظیفهشناس هر اقدامی که میبایست در رسیدگی به این پروندهها انجام دهد را انجام داده و اسیر فضاسازیهای رسانهای و سیاسی نشده است. در تمام طول کتاب او سعی دارد نشان دهد فارغ از فضای دوقطبی سیاسی (جمهوریخواه – دموکرات) در امریکا است اما برخی وقایع بیانشده نشان میدهد اگرچه کومی خودش را بازیچه دست احزاب سیاسی آمریکا نمیداند اما بازیگران این عرصه بهخوبی از او و اعمالش استفاده کرده و یا در نقطه مقابل بهشدت از آن ضرر دیدهاند.
کومی بااینحال نتوانسته بهخوبی فضایی روشن و شفاف از طریقه بررسی پرونده ایمیلهای کلینتون ارائه دهد. او اشارهکرده است که کلینتونها از همان زمان که او دادستان نیویورک بوده، با او مشکل داشتند. او بیان کرده است که درزمانی که بهعنوان دادستان نیویورک انتخابشده، به دلیل اینکه پیش از آن در ماجرای تحقیق بر روی برخی مفاسد اقتصادی بنیاد کلینتون فعالیت داشته، هیلاری کلینتون بهعنوان سناتور نیویورک حاضر به ملاقات با او نشده است. این بیاحترامی اما در جای دیگری پاسخ داده میشود. جایی که خبرنگاران از کومی میپرسند آیا درزمانی که از کلینتون درباره ایمیلهایش بازجویی میشده است، او هم حضورداشته است؟ و کومی پاسخ میدهد دلیلی برای این کار وجود نداشت! او بهعنوان رئیس «افبیآی» زمانی که روبهرو رسانهها و خبرنگاران تلویزیون قرار گرفت تا بگوید پرونده کلینتون را بررسی میکند، نیازی ندید تا با دادستانی و مسئولان قضایی آمریکا مشورتی صورت دهد و باوجوداینکه این بحث بهشدت رسانهای شده بود، زمانی که قرار شد نتیجه نهایی تحقیقات و برائت کلینتون در این پرونده را اعلام کند، ترجیح داد با رسانهها صحبت نکرده و تنها به دادن اخبار و اطلاعات به نمایندگان کنگره قناعت کند و این در شرایطی بود که رسانهها بهشدت مشتاق شنیدن صحبتهای او بودند و تنها چند روز تا زمان برگزاری انتخابات باقی نمانده بود.
کومی اما بهوسیله اوباما خود را در این ماجرا تبرئه میکند. او بیان میکند که بعد از انتخابات برای جلسهای به کاخ سفید رفته بود و همه با او مانند روح برخورد میکردندو از رویارویی با او طفره میرفتند؛ گویی او اصلاً در این دنیا حضور ندارد. دموکراتها او را عامل اصلی ناکامی کلینتون میدانستند اما اوباما بعد از جلسه با کابینهاش، دیداری خصوصی با او داشت و ضمن تقدیر از زحماتش به او گفته است که نباید خود را عامل اصلی این شکست بداند و ناراحت باشد!
کتاب کومی درواقع بیانیهای خوب برای تبرئه کردن او از اتهام سیاسیکاری در زمان انتخابات است اما به نظر نمیرسد در اقناع کردن افکار عمومی بهویژه در آمریکا چندان موفق باشد. شاید مشکل اصلی در این خصوص این است که انتظار میرفت در این کتاب بیشتر از پشت پردهها و اخباری که مردم از آن اطلاع نداشتند صحبت شده باشد اما کومی ترجیح داده است هیچچیز از نگفتنیها را بازگو نکند. درعینحال او چندان هم مانند «مایکل وولف» و «استیو بنن» و کتابشان یعنی «آتش و خشم، کاخ سفید ترامپ از درون» نخواسته از ترامپ انتقامگیری کند و تنها به گفتن این نکته بسنده کرده است که ترامپ ازنظر اخلاقی برای ریاست جمهوری آمریکا مناسب نیست!
کومی درنهایت با اخراج شدن از «افبیآی»، آبرو و جایگاه چندین و چندسالهاش را ازدستداده است و نمیتوان متصور شد این کتاب بتواند در این خصوص معجزهای برای آینده او همراه داشته باشد. از منظر سیاسی، او درزمانی که رئیس «افبیآی» در دولتی دموکرات بوده است، به دموکراتها خیانت کرده و در زمان جمهوریخواهان نیز به رئیسجمهور جمهوریخواه یعنی ترامپ خیانت کرده است. کومی برای همیشه از صحنه سیاست آمریکا حذفشده است. کتاب کومی میتواند در بهترین شرایط او را از اتهاماتش در خصوص بیوفایی تبرئه کند اما نمیتواند آینده او را تغییر دهد.
ارسال یک دیدگاه