
جارد کوشنر، داماد ترامپ که نقشی فعال در به ثمر رساندن توافق آبراهام بین رژیم صیهونیستی و کشورهای عرب منطقه داشت، حالا در فکر تاسیس یک بنیاد برای حفظ میراث خود در این زمینه است. او با تاسیس این بنیاد در واقع به تلاشهای خود برای جذب سایر کشورهای عرب منطقه به توافق آبراهام و عادیسازی روابطشان با اسراییل ادامه میدهد. توافق آبراهام در ماه سپتامبر سال گذشته (شهریور سال گذشته) و در آخرین ماههای فعالیت ترامپ در کاخ سفید بین رژیم صهیونیستی، امارات و بحرین به امضا رسید و بر اساس آن، این کشورها توافق کردند که شرایط برای عادیسازی روابطشان را فراهم سازند. این مسئله به زعم رسانههای آمریکایی و تحلیلگران حوزه سیاست خارجی آمریکا تنها دستاورد مهم سیاست خارجی زمان ترامپ بود. او که به دنبال رسیدن به توافق با طالبان در افغانستان، با کره شمالی بر سر خلع سلاح هستهای این کشور و با ایران بر سر فعالیتهای موشکی و هستهای اش و در نهایت به دنبال رسیدن به توافق با گروههای فلسطینی برای حل و فصل مسئله فلسطین و اسراییل بود، در نهایت به این توافق قناعت کرد و آن را به یکی از بزرگترین دستاوردهای عرصه سیاست خارجی خود تبدیل کرد. بر اساس اخبار منتشر شده نام این بنیاد قرار است «موسسه توافق صلح آبراهام» باشد؛ بنیادی غیر حزبی و غیر انتفاعی که با کمکهای مالی مردمی اداره خواهد شد. کوشنر اعلام کرده است که این بنیاد قرار است با کمک و همراهی آوی برکوویتز سفیر اسراییل در واشنگتن، سفرای امارات و بحرین در آمریکا یعنی یوسف القطیبه و عبداله آل خلیفه و همچنین وزیر امورخارجه رژیم صهیونیستی گابی اشکنازی راه اندازی شود. اما نکته جالب اصلی در این میان مهمترین حامی مالی این بنیاد است که بر اسسا خبرهای منتشر شده قرار است حیم سابان، میلیاردر یهودی آمریکایی باشد. مسئله جالب توجه در این مسئله این است که سابان در اصل یک دموکرات بوده و بیشترین کمکهای مالی خود را در انتخاباتهای مختلف به کمپین انتخاباتی دموکراتها سرازیر میکرده است اما قرار است در پروژه فعلی با کوشنر که پدر زنش، رییس جمهور جمهوریخواه ایالات متحده بوده است همکاری داشته باشد. استفاده کوشنر از حیم سابان در این بنیاد نشان میدهد که او به دنبال پیدا کردن راهی برای باقی ماندن نامش در تاریخ روابط فلسطین و رژیم صیهونیستی است.
بایدن و توافق آبراهام
بعد از بسته شدن پیمان آبراهام، با روی کار آمدن دولت دموکرات در آمریکا نگرانی اصلی جمهوری خواهان و شخص کوشنر این بوده است که به دلیل نزدیکی بایدن به صهیونیستها و لابی صهیوینستی در واشنگتن، نام او به عنوان اولین فردی که توانست عادیسازی روابط عربهای منطقه با اسراییل را رقم بزند، از یادها برود و دموکراتها خود به دنبال گسترش این روابط باشند. مسئلهای که بیشتر از پیش او را نگران کرده است، حمایت بایدن از این توافق است. بایدن سه شنبه هفته گذشته در گفت و گو با محمد بن زاید ولیعهد امارات خاطر نشان کرد که عادیسازی روابط بین امارات و اسراییل، اهمیتی استراتژیک برای آمریکا دارد. بایدن پیش از این نیز گفته بود که به دنبال اضافه کردن تعداد بیشتری از کشورها به این توافق است و حمایتی صد در صدی از این توافق زمان ترامپ از خود نشان داده است. حمایتی که نشان میدهد رییس جمهور دموکرات آمریکا در همه مسایل نیز ترامپ را رییس جمهوری ضعیف با کارنامه بد نمیداند و قصد دارد برخی از اقدامات او مانند توافق آبراهام را با جدیت دنبال کند. کوشنر حالا با تاسیس این بنیاد و حلب نظر دموکراتها برای همراهی با او در این زمینه میتواند نام خود را در تاریخ برای همیشه به ثبت برساند.
اعضا هیئت مدیره بنیاد کوشنر
با این حال هنوز مشخص نیست اعضای هیئت مدیریه اصلی این بنیاد چه کسانی باشند. آنطور که از خبرها بر میآید، قرار است غیر از اعضای اصلی بنیانگذار این بنیاد، نام نمایندگان مراکش و سودان نیز به عنوان دیگر کشورهایی که به این توافق پیوستهاند نیز در هیئت مدیره گنجانده شود. موسسان این بنیاد همچنین در نظر دارند برای پیشبرد اهداف خود با هر دولتی که در آمریکا بر سر کار باشد، تعداد بیشتری از سیاستمداران دموکرات را به هیئت مدیره خود اضافه کنند. مدیر اجرایی این بنیاد نیز قرار است راب گرینوی، یکی از مشاوران ارشد شورای امنیت ملی در زمان ترامپ باشد که به کابینه او در خصوص مسایل مرتبط با خاورمیانه مشاوره میداده است.
دموکراتها راه کوشنر را ادامه میدهند؟
با وجود همه سر و صداها و فضاسازیهای رسانهای برای تاسیس این بنیاد، به نظر نمیرسد دموکراتها نیازی به کوشنر برای ادامه راه حمایت از اسراییل و یا حمایت از صلح اعراب و اسراییل داشته باشند. با این حال کوشنر سعی دارد خود را نابغهای در سیاست خارجی معرفی کند که در حال فاصله گرفتن از ترامپ نیز هست. به همین دلیل سخنگوی او اخیرا اعلام کرده است که او دیگر در مسایل سیاست خارجی به پدر زنش مشاوره نمیدهد و در عین حال در ماه مارس سال جاری میلادی در یادداشتی خطاب به بایدن که در روزنامه وال استریت ژورنال نیز منتشر شد، مطرح کرد که حاضر است در خصوص مسایل مرتبط با خاورمیانه به بایدن مشاوره بدهد! کوشنر در این مقاله، بحران چندین دههای بین رژیم صهیونیستی و فلسطین را مسئلهای دانست که «چیزی بیشتر از یک اختلاف بر سر زمین نیست» و تایکد کرد که توافقِ صلحِ آبراهامِ او «میز مذاکرات را آماده کرد» تا «فرصتهای منطقه خارومیانه را به نمایش بگذارد، آمریکا را امن نگه دارد و به منطقه کمک کند که برگی دیگر از صفحه تاریخ نسلها درگیری و بیثباتی را ورق بزند. او خاطر نشان کرده بود که اگر دولت بایدن به اندازه کافی باهوش باشد، باید بتواند از فرصتی که دولت ترامپ در اختیار او گذاشته، نهایت استفاده را ببرد. با این حال او در این مقاله به اصل ماجرا که حل بحران در روابط فلسطین و اسراییل است اشارهای نکرده و فرض را بر این گذاشت که اگر سایر اعراب با اسراییل همراه شوند، مشکل فلسطین نیز به خودی خود حل خواهد شد! یک جمله شگفتانگیز از او در این مقاله میتواند نگاه سطحیاش به مشکلترین درگیری قرن را نشان دهد: « به ارمغان بردن دوباره صلح در خاورمیانه تنها به شرطی امکان دارد که مردم دست از « تروریسم» بردارند!» نمایش این نبوغ ذاتی در عرصه سیاست خارجی و ساده کردن بحران های بین المللی در حد اختلافات ملکی، مسلما از کوشنر یک نابغه در عرصه بین المللی نمی سازد اما بنیاد او می تواند عامل محرکی برای دموکرات ها در جهت حمایت بیش از پیش از رژیم صهیونیستی باشد.