دوشنبه روز خوبی برای جنگ طلبان امریکایی و دولت اوباما نبود. اوباما در این روز – یعنی نهم سپتامبر- بعد از دو روز رایزنی فشرده با نمایندگان کنگره به جای شنیدن نظرات مثبت نمایندگان برای حمله به سوریه، با «نه گفتن» های مکرر جمهوریخواهان و دموکراتها روبه رو شد. نظرسنجی های صورت گرفته از میان نمایندگان کنگره و سنا نشان می داد با وجود لابی قدرتمن دسیاسی و فشارهایی که از جانب آیپک به نمایندگان وارد می شد، تنها اقلیتی حدودا بیست و چند نفره در هر کدام از مجالس قانونگذاری امریکا موافق حمله نیروهای نظامی ایالات متحده به سوریه بودند .
از سوی دیگر کارمندان کاخ سفید که مامور به جلب نظر نمایندگان برای رای به لایحه جنگ شده بودند، نتوانستند با مدارکی که در دست داشتند، نظر نمایندگان و مردم را به خود جلب کنند و همانطور که نشریه بلومبرگ به آن اشاره کرد، میزان محبوبیت اوباما در کل امریکا طی دومین دوره حضورش در کاخ سفید آنقدر پایین آمده که مردم دیگر حرف های او را باور ندارند. نمایندگان و همچنین کارمندان کاخ سفید نیز در همین روز به طور غیر رسمی و تلویحی اشاره کردند که مدارکی که گفته می شد استفاده سلاحهای شیمیایی توسط دولت اسد بر علیه مردمش را ثابت می کند، به رسمیت نمی شناسند و از نظر آنها اعتباری ندارد . رییس ستاد کارکنان کاخ سفید نیز در گفت و گویی تلویزیونی علنا و البته به صورت تلویحی تنها ماندن اوباما در جنگ افروزی در منطقه را تایید کرد. در آن سوی میدان، جان کری که قبل از این اعلام کرده بود در حاشیه اجلاس جی 20 بسیاری از کشورها اعلام آمادگی کرده بودند تا در کنار امریکا علیه سوریه «بجنگند» متهم به دروغگویی شد و مشخص شد تعدادی از کشورهایی که بیانیه دفاع ا زامریکا را امضا کرده اند علنا گفته اند که در جنگ علیه سوریه شرکت نمی کنند اما از راهکار دیپلماتیک برای حل بحران این کشور استقبال می کنند.
پیشنهاد روسیه از زبان جان کری
جان کری در این روز با شتاب به نزد ویلیام هیگ وزیر امور خارجه بریتانیا رفت تا شرکای قدیمی راهکاری برای این مسئله بیابند تا آوازه بی آبرویی دولت اوباما وعدم مقبولیت برنامه های جنگ طلبانه او در بین نمایندگان کنگره و سنا نپیچد و به سرعت راهی فوری و عملی برای حل این بحران بیابند. جان کری اما در گفت و گو با خبرنگاران در روز دوشنبه مسئله ای را اعلام کرد که آب پاکی را بر روی دست جنگ طلبان ریخت. او اعلام کرد که اگر دولت سوریه سلاحهای شیمیایی خود را تحویل دهد و یا آن را زیر نظر سازمان ملل قرار دهد، امریکا هم از جنگ منصرف خواهد شد . انتشار این خبر کافی بود تا رسانه های سراسر دنیا از «تنهایی مفرط » اوباما بگویند و اعلام کنند دیگر دنیا «گوش به فرمان» امریکا نخواهد بود و هژمونی امریکا در جهان به کلی به هم ریخته است . پیشنهاد گفته شده توسط جان کری نیز به ظاهر پیشنهادی نبود که توسط او برای این مسئله طراحی شده باشد و در حالیکه خود او نیز انتظار نداشت سوریه چنین موضوعی را بپذیرد، ولید معلم وزیر امور خارجه سوریه که از صبح در جلسه های فشرده با مسئولان روسی و ایرانی در مسکو حضور داشت، اعلام کرد پیشنهاد اصلی که در واقع متعلق به رییس جمهور روسیه ، «پوتین» بود را پذیرفته و قبول می کند که سلاحهای شیمیایی او زیر نظر سازمان ملل متحد قرار بگیرد.
روز دوشنبه و در ساعات پایانی این روز تاریخی ، موافقت سوریه با پیشنهاد روسیه آب پاکی را بر روی دستان اوباما و کاخ سفید و همچنین کنگره ریخت . اوباما با این پیشنهاد که توسط جان کری وزیر امور خارجه کشورش نیز تایید شده بود، دیگر حتی بهانه لازم برای جمله به سوریه را نیز از دست داده است . گرچه سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده عنوان کرده است منظور جان کری این نبوده است که در صورتی که سوریه این شرط را بپذیرد، دیگر به این کشور حمله ای نخواهد شد ، ولی در هر صورت کار از کار گذشته و این پیشنهاد آنقدر برای جامعه جهانی جذاب و البته قانع کننده است که دیگر به هیچ بهانه ای نمی توان به سوریه حمله کرد.
رای گیری در سنا به تعویق افتاد ؛ پیروزی دیپلماتیک سوریه
امروز اما روز دیگری برای سوریه و متحدانش درمنطقه است . آنها توانسته اند با دیپلماسی فعال خود امریکا و جنگ طلبان آن را از دور تصمیم گیری برای جامعه جهانی (حداقل در مورد سوریه) خارج سازند و به نظر می رسد حتی اگر جنگی هم بدون مجوز کنگره قرار باشد صورت بگیرد، در نهایت به معادله ای دو سر باخت برای امریکا همراه خواهد شد . گرچه اوباما در گفت و گوی امروز خود با خبرنگاران اعلام کرد که بدون دستور کنگره راهیجنگ نمی شود و البته نسبت به رای کنگره به طرح حمله به سوریه نیز بدبین است .
اوباما در گفت و کوی خود به این مسئله اشاره کرد که از طرح روسیه در این خصوص حمایت می کند و عنوان کرد که مسئله از بین رفتن سلاحهای شیمیایی سوریه چیزی بود که نه تنها در هفته گذشته و ماه گذشته، بلکه او طی چند سال گشته از دمشق درخواست کرده است و تا تهدید به حمله نظامی در کار نبود، این کار صورت نمیگرفت !»
با این حال نمایندگان سنا نظر دیگری دراین باره دارند و روزنامه یو اس ای تودی روز گذشته اعلام کرد عدم همراهی سناتورهای سرشناس در هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه با لایحه پیشنهادی اوباما، باعث به تعویق افتادن جلسه رای گیری برای این لایحه شده است و احتمالا نمایندگان سنا با اکثریت به این طرح رای منفی بدهند .
بر اساس این گزارش 6 سناتور امریکایی شامل 5 جمهوری خواه و یک دموکرات روز دوشنبه در بیانیه ای اعلام کردند که سنا به لایحه پیشنهادی اوباما رای منفی می دهد و این نشان می دهد کهتلاشهای اوباما در هر دو حزب بی نتیجه بوده است .
مجلس سنا قرار بود روز چهارشنبه یعنی همرمان با سالگرد یازدهم سپتامبر به پیشنهاد اوباما برای حمله به سوریه رای بدهد اما سناتور هری رید رهبر اکثریت سنا اعلام کرد برای اینکه اوباما زمان کافی برای اقناع نمایندگان سنا را در اختیار داشته باشد این رای گیری به زمان دیگری موکول شده و تا زمان لازم به تعویق می افتد.
این سناتور امریکایی در ادامه تصریح کرد: ما تا زمانی این لایحه را به تعویق می اندازیم که مطمئن باشیم اوباما توانسته با 100 نماینده سنا و البته 300 میلیون امریکایی در این باره صحبت کند و ظظر آنها را به کار پیشنهادی خود جلب کند .
اما چرا اوباما مجبور است اگر قرار باشد به حمله هوایی به سوریه دست بزند، این کار را به تنهایی انجام دهد ؟ جدیدترین نظرسنجی خبری شبکه خبری بلومبرگ، نشان میدهد نمایندگان کنگره و سنا تردیدهایی جدی در خصوص اصالت والبته مفید بودن مدارک ارائه شده توسط اوباما دارند.از سوی دیگر مسایل سیاسی داخلی نیز در ایالات متحده دست به دست هم داده است که از هم اکنون و در حالیکه هنوز جنگی آغاز نشده است، احزاب سیاسی این کشور نه به دنبال تقسیم غنایم ، بلکه به دنبال پیدا کردن مقصر و سرزنش او برای این جنگ بروند .
دموکراتها در هر صورت بازنده اند
جمهوری خواهان کنگره معتقدند رییس جمهور دموکرات امریکا اگر قرار است به جنگ هم برود باید حداقل از پشتیبانی همکاران خود در حزب دموکرات بهره مند باشد و اصولا این جنگ و عواقب آن مربوط به این گروه است و آنها نباید در پیامدهای منفی این جنگ با دموکراتها سهیم باشند. دموکراتها هم بنا به ذات حزب خود اصولا مخالف جنگ علیه دیگر کشورها هستند و احساس نمی کنند مدارک ارائه شده توسط کاخ سفید که البته حرف و حدیث های زیادی هم راجع به اصالت آنها در میان است ، بتواند آنها را وادار سازد تا در اردوکشی اوباما با او همراه شوند. دموکراتها چه با اوباما همراه شوند و چه او را در این مخمصه تنها بگذارند ، در نهایت بازنده این جنگ طلبی رییس جمهورشان هستند . آنها که همواره نوک تیز حملات رسانه ای خود را به سمت جمهوری خواهان و جنگ طلبی آنها نشانه می رفتند ، حالا در صورت همراهی با اوباما ، باید توضیح دهند چرا از جنگ عراق انتقاد کردند و از جنگ صد برابر بی دلیل تر از عراق یعنی سوریه استقبال می کنند . به همین دلیل هم از بین دموکراتهای کنگره و سنا یعنی از بین 254 نماینده دموکرات در کنگره و سنا ، تنها 31نفر در هر دو مجلس با اقدام اوباما همراهی کرده اند و 165 نفر از این نمایندگان نیز هنوز تصمیم خود را نگرفته و 58 نفر هم مطلقا با آغاز این جنگ مخالفند.
جمهوریخواهان و دامی که اوباما برایشان پهن کرد
جمهویخواهان کنگره و سنا اما کابوس دیگری را پیش روی خود دارند و آن افتادن در دام اوباما است .بر خلاف آنچه برخی رسانه های داخلی که طرفدار دو آتشه گفت و گو و رابطه ایران وامریکا هستند، بیان می کنند،اوباما در دام جنگ طلبان امریکایی نیافتاده است بلکه این جمهوریخواهان هستندکه گمان می کنند در دام اوبامای جنگ طلب افتادهاند . چرا که تنها افراد موافق حمله به سوریه در امریکا اوباما و کارمندان کاخ سفید هستند. جمهوریخواهان بیان می کنند نباید در دام اوباما بیافتند چرا که عدم حمایت دموکراتها از او نشان می دهد قرار است شکست سنگینی درکار باشد و چرا باید تاوان شکست یک رییس جمهور دموکرات را جمهوری خواهان بپردازند ؟ جمهوریخواهان این روزها بیشتر از هر روز دیگری اعتقاد دارند اوباما از شرایط و قوانین ایالات متحده سوء استفاده کرده است و در شرایطی که می دانسته نمیتواند به تنهایی وارد جنگ با سوریه شود، دلایل محکمی برای اقناع جامعه جهانی نیاورده و بعد از آن با پیش کشیدن پای کنگره و سنا به این ماجرا، از اعتبار این دو نهاد امریکایی نیز کاسته است .به همین دلیل هم جان مک کین نماینده جمهوری خواه کنگره و از افراد سرشناس این جناح در جلسه استماع گزارش نمایندگان اوباما با تلفن همراه خود پوکر بازی می کرد و از سویی با حضور در برنامه تلویزیونی، اقدام اوباما در پیش کشیدن مسئله رضایت کنگره برای حمله به سوریه را اقدامی«شرم آور» توصیف کرد. جمهوری خواهان با نه بزرگ خود به اوباما گفتند که در قمار سراسر باختی که اوباما به راه انداخته، بازی نخواهند کرد.
منتشر شده در: رجا نیوز
ارسال یک دیدگاه