زمانی که دولت اوباما اعلام کرد به دنبال تجهیز و آموزش نظامی شورشیان و تروریستهای سوری است، گمان نمیکرد، در مدت زمان کوتاهی، روسیه نیز به صورت علنی به حمایت آشکار از دمشق پرداخته و مشاوران و فرماندهان نظامی خود را برای تقویت مبارزه با تروریسم به دمشق بفرستد. حالا با گذشت چند روز از زمان منتشر شدن این خبر، رسانه های غربی به شدت به دنبال پیگیری اخبار مربوط به حضور نظامی و چگونگی این حضور نیروهای روسی در سوریه هستند. یک روز خبرها حکایت از فرستاده شدن نیروهای مشاور نظامی به دمشق دارد و روز دیگر تعداد دیگری از رسانهها عنوان میکنند که تجهیزات نظامی خاصی برای ارتش سوریه به این کشور ارسال شده است. خبرگزاری رویترز و البته تعدادی از رسانه های صهیونیستی در این رابطه فعالتر از رسانه های دیگر بودند و طی چند روز گذشته از جزییات این کمکهای نظامی نیز پرده برداشتهاند. خبرگزاری رویترز در این باره نوشت: «در هفته های اخیر، وسایل نقلیه دفاعی مسلح شده، پهپادها و بمبهای هدایت شونده زیادی از جانب روسیه به سمت دمشق فرستاده شده است و این مسئله به ثبات بیشتر نظام بشار اسد در این کشور و از بین رفتن مخالفان و گروه داعش در این منطقه کمک میکند. به نوشته این خبرگزاری، روسیه در حال افزایش نفوذ سیاسی و اقتصادی خود در منطقه است و به همین دلیل به یکی از مهمترین حامیان اسد در طول جنگ چهار ساله پیشین تبدیل شده است. به زعم این خبرگزاری، کمکهای پوتین و همچنین ایران باعث شده است سوریه در طول چند سال اخیر با وجود همه تحریمهای بینالمللی و مشکلاتی که در داخل با آن مواجه بوده همچنان سر پا بماند.»
کمکهای جدید روسیه اما در زمانی وارد دمشق شده است که به نظر میرسد بیشترین تاثیر را در وضعیت این کشور داشته باشد. این کمکها در زمانی به دولت بشار اسد شده است که دور جدید مذاکرات دولت و مخالفان قرار است به زودی در سوییس برگزار شود و این در شرایطی است که مخالفان اسد مناطق زیادی را تاکنون از دست دادهاند و کمکهای کشورهای غربی به مخالفان نیز نتوانسته هنوز باعث پیشروی اندکی در مواضع مخالفان شود. این در شرایطیاست که از سوی دیگر دولت اسد اعلام کرده است کشورهایی که با دولت او مخاصمه نیز داشتهاند به این نتیجه رسیدهاند که برای حفظ امنیت خودشان هم که شده باید گفت و گوهای امنیتی درستی با نظام بشار اسد و همکاری متقابلی در این زمینه برای مبارزه با داعش داشته باشند. تجهیزات نظامی که برای اسد فرستاده شده، مواضع او در جنگ را تقویت خواهد کرد و این بر موضع سوریه در مذاکرات نیز تاثیر فوقالعاده ای خواهد داشت. هواپیماهای شناسایی بدون سرنشین که به نام UAV ها شناخته میشوند، به طور مستقیم توسط روسیه و یا از طریق غیر مستقیم دیگری توسط این کشور به سوریه فرستاده شدهاند. این البته تنها کمک روسیه به سوریه نبوده است منابع مختلف به رویترز اعلام کردهاند که تاکنون دهها آنتونف S124 – هواپیماهای باری نظامی روسی- مقادیر زیادی از سلاح و تجهیزات نظامی را به سوریه بردهاند که نیروهای ارتش این کشور میتوانند با کمک این تجهیزات نظامی، حملات هوایی بی سابقه ای را علیه تروریستها انجام دهند. این مسئله البته تاکنون از طرف هیچ یک از مسئولان روسیه تایید نشده و وزیر امور خارجه و برخی از افراد سرشناس در دولت پوتین تنها به بیان این نکته بسنده کردهاند که در هر صورت کمکهای روسیه به بشار اسد همچنان ادامه دارد و این کمکها به صورت پنهانی نبوده است بلکه از روز آغاز جنگ داخلی در این کشور، پوتین کمکهای نظامی و مشاورههای زیادی در این خصوص به اسد داده است. روسیهدرعینحال اعلام کرده است که هیچ کدام از قوانین بینالمللی را با ارسال سلاح به سوریه نقض نکرده است و این سلاحها، سلاحهایی نیست که در تحریمهای سازمان ملل آمده باشد.
آمریکا تنها به ابراز نگرانی خود از این مسئله اکتفا کرده است. سخنگویان کاخ سفید و پنتاگون به همراه اوباما تاکنون چندین بار نگرانی خود را از این وضعیت اعلام کردهاند اما از این نکته که نیروهای آموزش دیده پنتاگون چرا به سرعت به داعش ملحق شدهاند، پاسخی به مطبوعات ندادهاند. اوباما با فشار کشورهای عرب منطقه شدیداً به دنبال تجهیز نیروهای مخالف اسد در سوریه بود و به تازگی کار آموزش تعدادی از این نیزوها را نیز به پایان برد اما آن طور که رسانهها گزارش دادند، این نیروها به داعش پیوستند و اهداف آمریکا و اعراب از آموزش انها محقق نشد.
اما این سلاحها چگونه به سوریه فرستاده شده و نقشه راه روسیه برای کمک به اسد چگونه ترسیم شده است؟ آن طور که رویترز در گزارش خود به نقل از منابع آگاهش اعلام کرده است، این سلاحها از طریق هواپیماهای باربری روسی از طریق مرز هوایی بلغارستان، رومانی، و یا اوکراین به سوریه فرستاده شده و به همین دلیل هم اوباما از کشورهای حوزه آسیای میانه خواسته است به روسیه این اجازه را ندهند که سلاح بیشتری برای بشار اسد بفرستد اما راه دیگری نیز در این زمینه وجود دارد و آن گذشتن از دریای خزر، عبور از مرز هوایی ایران و عراق و فرستاده شدن سلاحها به سوریه است که به عنوان مسیر جایگزین مورد توجه مقامات روس بوده است. ایران نیز در طول این مدت این مسئله را تکذیب نکرده است که ممکن است چنین اجازه ای به نیروهای روسی داده باشد و عراق نیز اعلام کرده است برای رهایی همسایهاش از دست تروریستها چنین اجازه را به روسیه که یکی از مبارزین واقعی با تروریسم در منطقه است، میدهد.
در یک هفته گذشته رسانههای غربی جنجال گستردهای علیه کمک های روسیه به دولت دمشق به راه انداخته بودند به طوری که برخی منابع صهیونیستی خبر دادند که جنگندههای روس برخی مواضع داعش در مناطقی از سوریه را بمباران کرده اند که این خبر توسط منابع رسمی در دو کشور تکذیب شد.
همچنین جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز در گفتوگوی تلفنی با سرگئی لاوروف همتای روس خود نسبت به کمکهای مسکو به دمشق هشدار داده بود.
پنتاگون هم طی بیانیه ای اعلام کرده بود که حمایتهای روسیه از سوریه به مبارزه به تروریسم کمکی نخواهد کرد.
در همین راستا سفارت ایالات متحده در آتن و بوداپست از مقامات یونانی و مجارستانی خواسته بود که مانع از اعزام هواپیماهای روسیهای به سوریه شوند و این دو کشور هم با پذیرفتن درخواست واشنگتن مانع از عبور هواپیماهای روس از آسمان کشورشان شدند.
لاوروف: به کمکهای نظامی به سوریه ادامه میدهیم
وزیر خارجه روسیه روز گذشته در اظهاراتی تاکید کرد که مسکو به کمکهای نظامی و ارائه تجهیزات نظامی خود به دولت سوریه ادامه میدهد. به گزارش خبرگزاری اینترفکس، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه گفت که این کشور به ارائه تجهیزات و کمکهای نظامی خود به دولت سوریه ادامه میدهد. این اظهارات در حالی مطرح شده که آمریکاییها از چندی پیش بر سر کمکهای نظامی روسیه و نیز انتشار خبرهایی درباره حضور نیروهای روس در سوریه جنجال درست کرده و حتی بر برخی کشورها از قبیل یونان برای مسدود کردن مسیر هوایی پرواز هواپیماهای روس به مقصد سوریه فشار آوردهاند.
لاوروف در این مصاحبه همچنین تاکید کرد که رئیسجمهور روسیه در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل درباره سوءاستفاده کشورهای غربی از مکانیسم تحریمها، بحران اوکراین و سوریه و همچنین اقتصاد جهانی صحبت میکند.
وزیر خارجه روسیه با انتقاد از مواضع غرب تاکید کرد که «شرکای غربی ما تحت تاثیر آمریکا در حال از دست دادن فرهنگ مذاکره و جستجو برای یافتن راهحلهای دیپلماتیک هستند.»
منتشر شده در: روزنامه حمایت
ارسال یک دیدگاه