چند هفته پس از پروپاگاندای گسترده آمریکایی‌ها و جریان غرب‌گرای داخلی درباره حمله نظامی آمریکا به ایران، این روزها صداهای دیگری از کاخ سفید شنیده می‌شود؛ رویکرد تازه‌ای که به نظر می‌رسد از واقعیات میدانی در منطقه و خلیج‌فارس نشأت گرفته باشد. در تازه‌ترین این موضع‌گیری‌ها، رئیس‌جمهور آمریکا در مصاحبه‌ای که بامداد دوشنبه منتشر شد، گفت قصد جنگ با ایران را ندارد.
به گزارش «وطن‌‌امروز»، حدود 2 هفته پس از کاهش تعهدات هسته‌ای ایران که به باور کارشناسان، اقدامی دیرهنگام ولی قابل قبول بود و همچنین هدف قرار گرفتن تاسیسات نفتی کشورهای متحد آمریکا در منطقه مانند عربستان و امارات، حالا گویا مناسبات مقامات کاخ سفید با جمهوری اسلامی نیز تغییر کرده است. این تغییر رویکرد در حالی است که پیش از آن خبر اعزام ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن به خلیج‌فارس یا استقرار بمب‌افکن بی‌52 آمریکا در قطر با آب و تاب گسترده‌ای توسط مقامات و رسانه‌های آمریکایی اعلام می‌شد. اکنون و با تصریح ترامپ بر عدم جنگ با ایران، مشخص شد تحلیل جریان غرب‌گرای داخلی که متاثر از فضاسازی‌های دشمن، بر مذاکره با آمریکا اصرار می‌کرد تا چه میزان دور از واقع‌گرایی بوده است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در مصاحبه‌ای با فاکس‌نیوز که بامداد دوشنبه منتشر شد، بار دیگر تأکید کرد قصد جنگ با ایران را ندارد. ترامپ در این مصاحبه که هفته گذشته ضبط شده، گفت: «به ایران اجازه نخواهم داد سلاح هسته‌ای داشته باشد. نمی‌خواهم بجنگم اما وقتی با وضعیتی مثل ایران روبه‌رو باشید نمی‌توانید به آنها اجازه بدهید سلاح هسته‌ای داشته باشند، نمی‌توان اجازه داد چنین اتفاقی بیفتد». رئیس‌جمهور آمریکا در ادامه اضافه کرد: «با وجود همه مسائلی که اتفاق می‌افتد من کسی نیستم که بخواهد وارد جنگ بشود، چون جنگ به اقتصادها لطمه می‌زند و مهم‌تر از همه جنگ باعث کشته شدن انسان‌ها می‌شود. چنانچه بخواهم بجنگم اهل تهاجم اقتصادی خواهم بود». او در این مصاحبه که در «باغ رز» کاخ سفید با «استیو هیلتن»، مجری فاکس‌نیوز انجام شده، گفت: «من به توافق هسته‌ای ایران خاتمه دادم و در واقع باید بگویم تصور نمی‌کردم اینقدر [تحریم‌ها] قوی باشند. این کشور (ایران) از نظر اقتصادی کاملاً ویران شد».
وی توافق هسته‌ای برجام را «نمایش وحشتی» تعبیر کرد که محصول کار دولت قبلی آمریکاست و در ادامه در توضیح درباره این استدلال خود گفت: «چون 5 سال دیگر مسیر ساخت سلاح هسته‌ای برای آنها هموار می‌شد. ما اینکه کشور دیگری از این سلاح‌ها داشته باشد را نمی‌خواهیم».
به گزارش تسنیم، ترامپ همچنین با تکرار این ادعا که برجام 150 میلیارد دلار پول در اختیار ایران قرار داده، گفت: «این‌همه پول دادیم، توافق وحشتناکی کردیم و حق بازرسی هم نداریم؛ حتی اجازه بازرسی از برخی سایت‌های مهم مثل پایگاه‌های نظامی را هم نداشتیم. این توافق وحشتناک بود».
ترامپ در مصاحبه با فاکس‌نیوز بار دیگر ادعای خود را مبنی بر اینکه ایران محور تمام مشکلات در منطقه است تکرار کرد. او ادعا کرد هنگام ورود به کاخ سفید در یک نشست توضیحی با فرماندهان پنتاگون حضور پیدا کرده و متوجه شده در تمام 14 یا 15 نقطه درگیری در منطقه، ایران عامل اصلی مشکلات بوده است.  رئیس‌جمهور آمریکا همچنین در پاسخ به اظهارات مجری برنامه مبنی بر اینکه تحرکات نظامی اخیر پنتاگون نگرانی‌ها از احتمال بروز جنگ با ایران را تشدید کرده، گفت: «فقط نمی‌خواهم آنها سلاح هسته‌ای داشته باشند؛ آنها نباید ما را تهدید کنند».
ترامپ در مصاحبه با فاکس‌نیوز هنگامی که در حال صحبت درباره تحرکات نظامی علیه ایران بود، گفت: «به‌نظرم، اگر نگاه کنید می‌بینید وقتی من به [مذاکره با] کره‌شمالی رفتم، آنها داشتند مرتب آزمایش هسته‌ای انجام می‌دادند، موشک پرتاب می‌کردند؛ در وضعیت سختی قرار داشتیم ولی در نهایت با هم کنار آمدیم».
ترامپ البته به‌رغم این مواضع و ساعتی پس از حمله راکتی به نزدیکی سفارت آمریکا در بغداد که توسط گروه‌های ناشناس صورت گرفت، در توئیتی ایران را به جنگ‌طلبی متهم کرد و مدعی شد جنگ «پایان کار ایران» خواهد بود. او نوشت: «اگر ایران جنگ می‌خواهد رسماً پایان کارش خواهد بود. دیگر هرگز ایالات متحده را تهدید نکن!».
درباره این دو موضع به ظاهر متناقض ترامپ چند نکته قابل توجه است.

تحقق پیش‌بینی رهبر انقلاب؛ جنگ نخواهد شد
تاکید ترامپ بر عدم وقوع جنگ میان ایران و آمریکا در حالی رسانه‌ای شده است که پیش از این رهبر حکیم انقلاب در 2 مقطع بر این مهم تصریح کرده بودند. حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌‌‌ای، 24 اردیبهشت در دیدار مسؤولان و کارگزاران نظام  با اشاره به اینکه آمریکا مجبور به عقب‌نشینی در مقابل مقاومت ملت ایران خواهد شد، فرمودند: بحث مقاومت، بحث برخورد نظامی نیست و اینکه برخی در روزنامه یا فضای مجازی مساله‌ جنگ را مطرح می‌کنند، حرف بیخود و غلطی است. ایشان تأکید کردند: «بنا نیست جنگی انجام بگیرد و انجام هم نخواهد گرفت، چرا که ما ابتدا به ساکن هیچ‌گاه دنبال جنگ نیستیم و آنها هم می‌دانند که جنگ به‌صرفه‌شان نیست».  ایشان همچنین مردادماه سال گذشته در دیدار اقشار مختلف مردم فرموده بودند: «شبح جنگ را بزرگ می‌کنند برای اینکه یا ملت را بترسانند یا ترسوها را بترسانند… به‌طور خلاصه در 2 کلمه به ملت ایران بگویم: جنگ نخواهد شد و مذاکره نخواهیم کرد… طرف آمریکایی و آمریکایی‌ها هم جنگ را شروع نمی‌کنند، برای اینکه گمان می‌کنم آمریکایی‌ها هم می‌دانند که اگر جنگی را اینجا شروع کنند، صددرصد به ضررشان تمام خواهد شد».
 

عقب‌نشینی پشت عقب‌نشینی
اظهارات اخیر ترامپ مبنی بر عدم تمایل او به جنگ با ایران در شرایطی مطرح می‌شود که او هفته گذشته نیز خبرهای جعلی پیرامون اعزام ۱۲۰ هزار نیروی آمریکایی به خلیج‌فارس را تکذیب کرده بود. رئیس‌جمهور آمریکا روز سه‌شنبه 24 اردیبهشت در حضور خبرنگاران در کاخ سفید، با جعلی خواندن خبر «اعزام ۱۲۰ هزار نیروی آمریکایی به خلیج‌فارس» مدعی شد: «من چنین برنامه‌ای ندارم. امیدوارم کار به چنین برنامه‌ای نکشد اما اگر بکشد، نیروهای بیشتری به آنجا اعزام خواهم کرد». پیش از آن  نیویورک‌تایمز به نقل از یک منبع معتبر، در مقاله‌ای مدعی شده بود پاتریک شاناهان، وزیر موقت دفاع آمریکا هفته گذشته طرحی برای اعزام ۱۲۰ هزار نیروی آمریکایی به خاورمیانه را به مقامات ارشد شورای امنیت ملی آمریکا ارائه کرده است. این خبر کذب با هدف عملیات روانی برای تشدید گزاره جنگ در میان مخاطبان داخلی و منطقه‌ای در برخی رسانه‌های خارجی دست به دست شده بود.
 

اصلاح‌‌‌‌‌‌طلبان عذرخواهی می‌کنند؟
با تصریح چندباره رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر عدم تمایل او به جنگ با ایران و اینکه او اساسا آدم جنگ با ایران نیست، حالا  رویکرد خسارت‌بار چند هفته اخیر اصلاح‌‌‌‌‌‌طلبان بیش از پیش مشخص شده است. اصلاح‌‌‌‌‌‌طلبان و جریان غرب‌گرای داخلی از چند هفته قبل و در شرایطی که اغلب کارشناسان و مقامات ارشد کشورمان بر عدم وقوع جنگ میان ایران و آمریکا تاکید داشتند، جوسازی‌‌های آمریکایی‌ها درباره ورود ناو آبراهام لینکلن به خلیج‌فارس و استقرار بمب‌افکن بی‌52 آمریکا در قطر را تکرار می‌کردند. اوج این رویکرد اصلاح‌‌‌‌‌‌طلبان در طرح جلد نشریه اصلاح‌طلب «صدا» نمود یافت که با درج تصویری رعب‌آور از ناوگان هوایی و دریایی آمریکا، حمله قریب‌الوقوع آمریکا را القا کرده و تیتر زده بود: «دوراهی جنگ و صلح». نکته جالب توجه اما آنجا بود که چند روز قبل یک مقام آگاه در نیروهای مسلح کشورمان اعلام کرد ناو هواپیمابر آمریکایی در دریای عرب مستقر شده و اساسا به خلیج‌فارس نیامده است!
 

آمریکا ایران را زیر نظر دارد یا برعکس؟!
حمله راکتی یکشنبه‌شب به منطقه سبز (الخضرا) بغداد که به انفجار در نزدیکی سفارت آمریکا در این کشور انجامید، نشان داد آمریکایی‌ها تا چه میزان در کشور عراق آسیب‌پذیرند. این آسیب‌پذیری شکننده آمریکا در عراق همچنین ادعاهای سابق ترامپ درباره کنترل ایران(!) از طریق این کشور همسایه را زیر سوال برد! ترامپ دی‌ماه سال گذشته در سفر از پیش اعلام نشده به عراق مدعی شده بود: ایران را زیرنظر داریم! رئیس‌جمهور آمریکا در این سفر در جمع بخشی از نیروهای آمریکا در عراق گفته بود: «در عین حال به منظور پیشگیری از یاغی‌گری داعش و پاسداری از منافع آمریکا و همچنین برای آنکه همواره از نزدیک مراقب شکل‌گیری دوباره احتمالی داعش باشیم و همین‌طور جهت زیر نظر گرفتن ایران، ایالات متحده حضور (نظامی) خود را در عراق حفظ می‌کند. حواس‌مان
 خواهد بود».
 

تروریستی خواندن سپاه شوخی بود
اظهارات ترامپ در گفت‌وگو با فاکس‌نیوز مبنی بر عدم تمایل به جنگ با ایران همچنین یکی دیگر از تصمیمات و مواضع پیشین او و دولتش را زیر سوال برد. دولت آمریکا 19 فروردین امسال در اقدامی مغایر با هنجار‌های بین‌المللی، نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد. این نخستین بار است که آمریکا نیروی نظامی رسمی یک کشور دیگر را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار می‌دهد. بدیهی است تروریستی معرفی کردن نیروی نظامی رسمی یک کشور معنایی جز تقابل و درگیری با آن کشور و ورود به فاز نظامی ندارد اما اکنون با تصریح ترامپ مبنی بر اینکه آدم جنگ با ایران نیست، مشخص شده است این تصمیم دولت آمریکا نیز صرفا روی کاغذ اتخاذ شده و فاقد هرگونه اقدام احتمالی مرتبط است و آنگونه که برخی کارشناسان مطرح کرده‌اند، این تصمیم صرفا با هدف جنگ روانی و متاثر کردن افکار عمومی و اقتصاد ایران در دستور کار قرار گرفته است.

منتشر شده در: وطن امروز