
با گذر عراق از مرحله اول اعتراضات و وارد شدن این کشور به مرحله دوم این آشوبها و رو در رو قرار گرفتن حکومت و مردم میتوان رد پای دولت آمریکا را با وضوح بیشتری در این مسائل دید. توئیت های اخیر ترامپ و بازنشر کردن خبر شبکههای متعلق به عربستان سعودی درباره حمله تعدادی از عوامل بعثی به کنسولگری ایران در بغداد حمایت آشکار او از این حرکات را نشان میدهد.
این مسئله اما تنها شاهد بر این مدعا نیست که آمریکا به دنبال تأثیرگذاری بر تحولات عراق بوده و در شمای کلیتر، به دنبال تأثیرگذاری بر تحولات منطقه برای کاستن از میزان نفوذ و حضور ایران در کشورهای همپیمانش است. چند روز پیش نیز یک مقام وزارت خارجه آمریکا در یکی از جلسات استماع کنگره گفته است در بودجه سال مالی جدید این کشور منابعی برای مقابله با نفوذ ایران در خاورمیانه در نظر گرفته شده است.
نکته جالب توجه در سیاست آمریکا در برخورد با فعالیتهای منطقهای ایران این است که این فعالیتها چند سالی است که در گزارشهای امنیتی ایالاتمتحده تهدیدی بهحساب میآید که حتی از تهدیدات تروریستی گروههای داعش و القاعده نیز برای امنیت آمریکا خطرناکتر شمرده میشود. تا پیش از این معضل اصلی آمریکا در منطقه برنامه هستهای ایران بود اما حالا که برجام تا حدودی نگرانیهای این کشور را در این خصوص حل کرده است، دولت آمریکا به سمت نشانهروی خطر بعدی یعنی فعالیتهای منطقهای ایران رفته و بودجههایی که زمانی برای تغییر نظام ایران اختصاص مییافت و با هیچ نتیجهای همراه نمیشد، حالا قرار است صرف مقابله با ایران در منطقه شود. این بودجه همانطور که «دیوید شنکر»، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک در یک جلسه استماع بیان کرده است بخشی از 6.6 میلیارد دلاری است که دولت آمریکا صرف پیشبرد سیاستهای خود در منطقه خاورمیانه خواهد کرد.
سابقه بودجه های دولت آمریکا برای مقابله با ایران
البته پیش از این در ماه مارس سال جاری میلادی یعنی فروردینماه امسال و
زمانی که دولت ترامپ قصد داشت لایحه بودجه سال 2020 را به کنگره بدهد، صحبت
از تأسیس صندوقی به میان آمده بود که قرار بود منابع مالی آن صرف مقابله
با ایران و همچنین پیشبرد سیاستهای آمریکا در منطقه شود. بودجه این صندوق
در آن زمان تنها 175 میلیون دلار بود و قرار بود از آن برای پیشبرد معامله
قرن نیز استفاده شود. حالا اما با نزدیک شدن به سال 2020 میتوان مشاهده
کرد که غیر از بودجه این صندوق، قرار است بخشی از بودجه 6.6 میلیارد دلاری
دیگری نیز صرف مقابله با ایران در منطقه شود. پیش از این نیز بیان شده بود
که در بخشی دیگر از بودجه آمریکا 707 میلیون دلار برای مقابله با
برنامههای هستهای ایران و کره شمالی در بودجه سال 2020 در نظر گرفته شده
است. تخصیص بودجه ۷۲ میلیون دلاری به برنامه «کاهش تهدیدات جهانی» (که یکی
از اهدافش مقابله با برنامه موشکی ایران است) و اختصاص بودجه ۱۸۲.۶ میلیون
دلاری به برنامه «کمکهای ضدتروریسم» از جمله دیگر بخشهای لایحه بودجه
وزارت خارجه آمریکا است که در آن به ایران اشاره شده است.
پازل اعتراضات عراق و لبنان تکمیل می شود
با کنار هم گذاشتن این اخبار حالا قطعات پازل اصلی تحرکات آمریکا در عراق، لبنان و یمن بهخوبی کنار هم قرار گرفته و مشخص میشود هزینههای به راه انداختن اعتراضات خیابانی و بعد از آن سرازیر کردن عوامل بعثی به خیابانهای شهرهای مختلف عراق و سردادن شعارهای ضد ایرانی از کجا تأمین میشود.
در عین حال شکل گرفتن همزمان اعتراضات عراق و لبنان و پرداختن رسانهها به اخبار اعتراضات هر دو کشور تحت لوای مخالفت مردم عراق و لبنان با نفوذ ایران در این کشورها نشان از پروژه واحدی دارد که خط و سیر اصلی اخبار در رسانههای آمریکایی را هدایت میکرد. نکته جالب توجه در این زمینه اما درس نگرفتن آمریکا از هزینه کردن بودجههای هنگفت در سالیان گذشته برای براندازی نظام جمهوری اسلامی و تلاش برای به کار بردن همان راهکار برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی مردم در کشورهایی مانند عراق، لبنان و یمن است.
به دلیل اینکه این بودجه برای سال 2020 تصویب شده و اجرایی میشود از هماینک میتوان انتظار داشت که این قبیل اقدامات در سال آینده میلادی نیز به اوج خود برسد و مطمئناً با توجه به شکست این نوع سرمایهگذاریهای صندوق ضد ایرانی کنگره آمریکا این بار نیز تنها جیب مالیاتدهندگان آمریکایی را خالی کرده و به آمار هزینه کرد بیفایده 7 تریلیون دلاری آمریکا در منطقه اضافه میکند.
منتشر شده در: سایت سیاست ایران
ارسال یک دیدگاه