1. صبح در جنین

رمان «صبح در جنین» نوشته «سوزان ابوالهوی» را بسیاری از نویسندگان دنیا همردیف با رمان بادبادک باز خالد حسینی می‌دانند و معتقدند همان اثری که رمان بادبادک باز در معرفی افغانستان داست، این رمان در معرفی فلسطین بعد از اشغال توسط صهیونیتس ها داشته است.

این رمان داستان زندگی خانواده یا است که به دلیل اینکه صهیوینست ها زمین‌های آنها را در روستای «عین‌هد» گرفتند، اواره شده و سر از اردوگاه پناهندگان جنین درآوردند. آن‌ها که از زمین‌ها و مزرعه‌های زیتون خود رانده شده بودند، زندگی جدیدی را در کمپ‌های پناهجواین آغاز کردند اما پسر بزرگتر خانواده قربانی یکی از تیراندازی‌های گاه و بیگاه نیروهای صهیونیستی شد و جان خود را از دست داد. داستان زندگی ابوالحجاز از جایی اغاز می‌شود که پس از مرگ پسرش، مجبور است به نوه‌اش توضیح دهد که چه اتفاقاتی برای او و خانواده‌اش افتاده است. داستان در واقع کشمکش نوه این خانواده با مفاهیمی مانند صلح و آرامش و یا جنگ و مقاومت است. این رمان داستان چهار نسل از یک خانواده را تعریف می‌کند و با تعریف این داستان ابعاد بسیار زیادی از جنایت‌های صهیونیست‌ها در سرزمین‌های اشغالی و فلسطین را آشکار می‌سازد.

«سوزان ابوالهوی» که خود در کمپ‌های پناهجویان در فلسطین به دنیا آمده است، به خوبی تصویر آوارگان فلسطینی را در این کتاب به تصویر کشیده است. او هم اکنون در آمریکا زندگی می‌کند و سازمان‌های مردمی مختلفی برای حمایت از کودان فلسطینی را راه اندازی کرده است. این کتاب در 352 صفحه در سال 2010 در آمریکا توسط انتشارات بلومزبری به انتشار رسیده است.

  • مردان در آفتاب

کتاب «مردان در آفتاب» یکی از مهم‌ترین رمان‌ها در ادبیات عرب درباره فلسطین است. این کتاب در سال 1962 توسط غسان کنفانی از مهمترین نویسندگان و آزادیخواهان فلسطینی نوشته شده است. غسان کنفانی که خود از اعضای جنبش آزادیبخش فلسطین بود در سال 1972 یعنی 10 سال بعد از انتشار این رمان و تعدادی دیگر از کتاب‌های مرتبط با جنایات صهیونیست‌ها در فلسطین، توسط عوامل موساد ترور شد. همین مسئله کتاب او را برای سالهای بعد به یکی از مهمترنی کتاب‌ها و ادبیات قابل تأمل در خصوص فلسطین تبدیل ساخت.

  • متاسفانه آنجا بهشت بود

کتاب «متاسفانه آنجا بهشت بود» مجموعه اشعار انتخابی محمود درویش نویسنده و شاعر بزرگ عرب است که به این ویژگی که زبان مردم عرب است شناخته می‌شود. محمود درویش او بیش از سی دفتر شعر منتشر کرد و شعرهای او که بیشتر به مسئله فلسطین مربوط می‌شد در بین خوانندگان عرب و غیر عرب شهرت و محبوبیت داشت.

  • دروازه خورشید

این کتاب که نشات گرفته از تجربه سالها زندگی درکمپ های پناهندگان در فلسطین است، داستانی را بیان می‌کند که تاکنون توانسته جوایز ادبی زیادی را از آن خود کند و مهمترین منتقدان ادبی دنیا الیاس خوری را در این خصوص مورد تقدیر قرار داده‌اند. در این داستان، یک جوان فلسطینی مشغول مراقبت از یکی از دوستان سالمند خود است که مدت زیادی است به اغماء رفته است. همه بر این عقیده‌اند که امیدی به این چریک پیر که به دنبال آزاید فلسطین بوده سات نیست اما مرد جوان مانند شهرزلاد قصه هزار و یک شب به بیان داستان‌هایی از زندگی مردم فلسطین و قهرمانان مبارزه در راه آزادی این کشور می‌پردازد و سعی می‌کند با این داستانها مرد را دوباره به زندگی بازگرداند.

مهم‌ترین آثار غیر ادبی

  1. پاکسازی قومی فلسطین

در جامعه امروز پنهان کردن جرائم جنگی کار ساده‌ای نیست. با این حال جنایات زیادی هستند که به دلیل سلطه یافتن رسانه‌های غربی بر جامعه اطلاعاتی دنیا، به سرعت از یادها می‌روند. «ایلان پاپه» نویسنده کتاب «پاکسازی قومی در فلسطین» دقیقاً به یکی از این جرائم پرداخته که سالهای سال است رسانه‌های غربی اجازه نمی‌دهند مردم دنیا از آن با خبر شوند. در این کتاب با اسناد و مدارک متقن به بررسی پاکسازی قومی در فلسطین اشغالی اشاره شده و بیان شده است که این مسئله از ابتدای سال 1948 و با استقرار صهیونیست‌ها در فلسطین آغاز شده و تا به امروز ادامه دارد. این کتاب بیشتر از اینکه به مسئله پاکسازی قومی فلسطینیان در سرزمین‌های اشغالی بپردازد، به این مسئله پرداخته است که چه مسئله‌ای باعث شده که این جنایت‌ها همچنان به افکار عمومی مردم در سراسر دنیا راه پیدا نکرده و به عنوان راز باقی بماند. این کتاب در 320 صفحه توسط انتشارات «وان ورلد» در سال 2006 منتشر شد و به سرعت توانست کتاب اول در لیست پر فروش ترین و معروف‌ترین کتابها در خصوص فلسطین قرار بگیرد. ایلان پاپه، استاد مطالعات فلسطین در دانشگاه اکزتر (Exeter) انگلستان است. او یکی از تاریخنویسان معاصر در سرزمین‌های اشغالی است که بر عکس سایر تاریخ نویسان صهیونیست بر این عقیده است که فلسطینیان به میل خود خانه و زمین‌هایشان را به صهیونیست‌ها ندادند و این مسئله طی یک پاکسازی قومی سرشار از خشونت و مرگ صورت گرفته است. او همچنین خواستار تحریم دانشگاهی رژیم صهیونیستی در سراسر دنیا شده بود. او تا سال 2008 در سرزمین‌های اشغالی زندگی می‌کرد اما بعد از اینکه کنست اسراییل بر علیه او بیانیه داد و پس از آن بارها به مرگ تهدید شد، برای زندگی به انگلستان رفت.

  • صلح و نه آپارتاید

کتاب «صلح و نه آپارتاید» از جمله کتابهای مهم در عرصه دیپلماسی است. این کتاب توسط جیمی کارتر رییس جمهور پیشین ایالات متحده که تلاش زیادی برای به پیش بردن بحث‌های سازش بین فلسطین و رژیم صهیونیستی داشت نوشته شده است. در این کتاب کارتر به وضوح بیان می‌کند که هیچ عزمی از سوی رهبران رژیم صهیونیستی برای صلح مشاهده نمی‌کند. عنوان کتاب نیز که به آپارتاید و یا تبعیض بر اساس نژاد اشاره می‌کند، باعث ایجاد واکشن های منفی بسیاری به او از سوی صهیونیست‌ها شد. با این حال او در گفت و گویی بعد از انشتار این کتاب اشاره کرده است که در کل، واکنش‌های بسیار مثبتی از انتشار این کتاب دریافت کرده است. این کتاب در نوامبر سال 2006 منتشر شد و در سال 1386 نیز در ایران ترجمه و تسوط انتشارات ثالث روانه بازار شد.

3- من رام الله را دیدم

این کتاب که جایزه ادبی نجیب محفوظ را نیز از آن خود کرده است، یکی از بهترین بیوگرافی‌هایی است که در زمینه فلسطین نوشته شده است و نویسنده این اثر که مرید البرغوثی، یک فلسطینی اهل رام الله است، برای تحصیل به مصر می‌رود اما بعد از جنگ 6 روزه اعراب و اسراییل، او دیگر اجازه بازگشتن به سرزمین خود را پیدا نمی‌کند. سال‌ها بعدکه او دوباره به وطنش باز می‌گردد، دیگر نمی‌تواند را الله را بشناسد. شهر به قدری تغییر کرده و به قدری در جنگ نابود شده که قابل شناسایی نیست.

4-زمان‌های پر سرعت در فلسطین؛ رابطه‌ای عاشقانه با سرزمین مادری بی خانمان

این کتاب که نوشته پاملا اولسون است، سعی دارد به خبرها و تصویر سازی های کلیشه‌ای غرب از جریان مبارزه و جنگ بین فلسطینیان و صهیونیست‌ها پاسخ دهد. اولسون به عنوان فردی که در خارج از فلسطین زندگی کرده است، برای اولین بار در سال 2003 به کرانه باختری و فلسطین سفر می‌کند و انجا با حقایقی رو به رو می‌شود ه در هیچ کدام از رسانه‌های غربی مشاهده نمی‌شود. نویسنده در گفت و گویی بیان کرده است که این کتاب «مردمان دیگر» یعنی کسانی که اسراییل زمین‌هایشان را غصب کرده است را به نمایش می‌گذارد و از داستان زندگی آن‌ها می‌گوید.

5- شرق شناسی ادوارد سعید

کتاب شرق شناسی (اورینتالیسم) ادوارد سعید که یکی از بزرگترین و مهم‌ترین کتابها در خصوص نگاه فیلسوفان و محققان غربی به شرق است، به مبحث نقش شرق پژوهان و شرق شناسان در نگاه استعماری به شرق پرداخته شده است. او ریشه این نوع ماجهه با شرق را واکاوی کرده و نقش ادامه رفتارهای استعماری غرب در قبال افغانستان، عراق و فلسطین را بررسی کرده است.

کتاب‌هایی که برنده جایزه سال کتاب فلسطین شدند.

https://www.palestinebookawards.com/books

کتاب‌های سال 2017:

1- Gaza under Hamas: غزه تحت کنترل حماس؛ از دموکراسی اسلامی تا دولت اسلامی

دراین کتاب بیورن برنر، پژوهشگرسوئدی روابط اسراییل و اعراب و همچنین تاریخ فلسطین، نگاهی به شکل گیری حماس، جنبش مقاومت و پیروزی این گروه در انتخابات سال 2006 دارد. او معتقد است زمانی که برخی از کشورهای دنیا مانند آمریکا و رژیم صهیونیستی و حتی اتحادیه اروپا حماس را سازمان تروریستی عنوان کرده‌اند و در داخل سرزمین‌های اشغالی و به خصوص غزه، این گروه محبوبیت فراوانی دارد، نشان می‌دهد که دنیا دارای نگاهی واقعی و بر اساس واقعیات به مسئله فلسطین نیست. او با گفت و گوها و تماس‌هایی که با برخی از اعضای حماس داشته، در نهایت به این نتیجه می‌رسد که این گروه محبوبیت فراوانی در بین فلسطینی‌ها دارد و به همین دلیل غیر از آینه در مسئله مقاومت به وظایف نظامی خود عمل کرده است، در بعد اثرگذاری در وظایف حکومتی نیز به خوبی ظاهر شده است.

2-:Drawing the Kafar Qasem Massacre طراحی کشتار کفرقاسم

کشتار کفرقاسم در سال 1956 یکی از کشتارهای بی رحمانه و وحشیانه نیروهای رژیم صهیونیستی بود. در این عملیات نظامی بیش از 400 غیر نظامی که در حال عبور از مرز فلسطین برای رفتن به مصر بودند به خاک و خون کشیده شدند. در کفر قاسم نیز حکمت نظامی درست نیم ساعت قبل از اجرایی شدن اعلام شد و کارگران و خانواده‌هایی که در حال رفتن به خانه‌هایشان بوده و از صادر شدن حکم حکومت نظامی نیز بی خبر بودند ظالمانه به شهادت رسیدند. سامیا حلبی، طراح و نقاش، در صحبت با خانواده‌هایی که شاهد این حوادث بودند، توانست برخی از صحنه‌های این کشتار را طراحی کند. این طراحی‌ها در این کتاب به انتشار رسیده است.

3- The Biggest Prison on Earth: A History of the Occupied Territories: بزرگ‌ترین زندان در زمین: تاریخ سرزمین‌های اشغالی

ایلان پاپه در این تاب به جنه‌های نقش حقوق بشر در سرزمین‌های اشغالی پرداخته است. او در این کتاب به دستگیری‌ها و بازداشت‌های فله‌ای، کوچ دادن اجباری مردم از سرزمینشان، از ایستگاههای ایست و بازرسی و رفتار وحضیانه صهیونیست‌ها با مسلمانانی که هنوز در سرزمین‌های اشغالی زندگی می‌کنند نوشته است.

4- The Commander: Fawzi Al-Qawuqji and the fight for Arab Independence 1914-1948: فرمانده: فوضی القووجی و مبارزه‌اش برای استقلال اعراب در سال‌های 1914 تا 1948

فوضی القووجی یکی از چهره‌های سرشناس عرب در دهه 10 تا 50 قرن بیستم بوده است. او که در ابتدا افسر ارتش عثمانی بوده است، با نیروهای انگلیسی در جنگ جهانی اول جنگید. بعددر سوریه با قوای فرانسوی وارد جنگ شد و رهبری قیامی مهم علیه این نیروها را بر عهده گرفت. او بعد از این در دهه 30 قرن بیستم به کمک فلسطینیان رفت و قیام اعراب در سال 196 را رقم زد. این کتاب به زندگی ناه این فرمانده بزرگ عرب اختصاص دارد.

5- On the Arab-Jew, Palestine, and other displacements: درباره عرب – یهود، فلسطین و دیگر آوارگی‌ها

«الا شوهات»، از منظر قومیتی و انواع اقوامی که در بحران فلسطین نقش داشته‌اند، به مسئله فلسطین و مجادله همیشگی فلسطینی‌ها و صهیونیست‌ها پرداخته است. او با اشاره به گفتمان‌های غالب در عرصه ادبیات مرتبط با فلسطین به گفتمان جدیدی برای تحلیل این مسئله رسیده است.