با مطرح شدن بحث سفر مقام معظم رهبری به استان قم و دیدارشان با مراجع عظام و علمای اعلام،‌ رسانه‌های وابسته به عناصر ضدانقلاب و فتنه‌گران بعد از انتخابات ریاست جمهوری تلاش فراوانی برای تاثیرگذاری بر فضای این سفر انجام دادند. این رسانه‌ها با القای دروغ‌های مضحکی درباره مناسبات حاکمیت دینی با نهادهای دینی، سعی در تاثیرگذاری بر فضای این سفر مهم داشتند اما شکل‌گیری کمیته‌های مختلف مردمی، اصناف، طلاب و روحانیون برای استقبال از رهبر معظم انقلاب و اظهار‌نظرها درباره حضور پرشور گروه‌های مختلف مردم در مراسم استقبال از معظم له خط بطلانی بر ادعاهای این رسانه‌ها کشید. «وطن‌امروز» درباره همین مساله به گفت‌وگو با حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحی‌مقدم،‌ عضو جامعه روحانیت مبارز و نماینده مردم تهران در خانه ملت پرداخته است.

***

آقای مصباحی‌مقدم! به نظر شما ترس ضدانقلاب و فتنه‌گران از سفر رهبر حكيم انقلاب به استان قم به چه دلیل است؟

ترس ضدانقلاب از این است که این سفر با موفقیت بسیار بالایی انجام گیرد. البته جایگاه مقام معظم رهبری در نظام ما جایگاه بسیار رفیعی است. فقها در مباحث خود این نظر را به صورت عمومی مطرح می‌کنند که اگر حاکم اسلامی،‌یعنی فقیهی که مقام حکومت را به دست گرفته است،‌ حکمی صادر کند، ‌بر همه مردم و از جمله بر همه مجتهدان تبعیت از آن حکم واجب است. مسلما نمی‌توان چنین جایگاهی را با جو‌سازی‌ها تضعیف کرد. خوشبختانه حوزه علمیه و در رأس آن مراجع بزرگوار تقلید حامی نظام و ولایت فقیه هستند، برکات نظام جمهوری اسلامی و ولایت فقیه را طی 32 سال گذشته به صورت واضح مشاهده کرده‌اند و شکر‌گزار خدا برای شکل‌گیری چنین نظامی هستند. بعضی از آقایان مراجع که ما با آنها صحبت کردیم و این حرف مربوط به امروز هم فقط نیست بلکه دائما این مساله تکرار شده، مقایسه می‌کنند،‌ بین آنچه که قبل از انقلاب در کشور اتفاق افتاده بود و آنچه که امروز جریان دارد. در رأس کشور ایران، ‌یکی از فاسد‌ترین عناصر و وابسته‌ترین انسان‌ها به بیگانگان و مجری فرمان‌ها و خواسته آنها حاکم بود و کشور را انواع و اقسام فسادهای اخلاقی و اداری و حکومتی برداشته بود اما به برکت پیروزی انقلاب اسلامی،‌ در رأس این نظام مجتهد عادل حکمفرما شده و کجا می‌شود مقایسه کرد، کجا مرجع تقلیدی تصور می‌کند یا محتمل است تصور کند که چنین جایگاهی را بخواهد مورد غفلت قرار دهد و حمایت از این نظام و رهبری را در دستور کار خود قرار ندهد؟ضد انقلاب‌ها با شکستی که از مردم در 9 دی ماه سال گذشته خورده‌اند،‌ به دنبال استفاده از تمام فرصت‌ها برای جبران هستند که مردم ما اجازه چنین کاری را به آنها نمی‌دهد.

اما این افراد به دنبال القای دروغ‌هایی درباره مناسبات علما و عدم علاقه‌مندي آن‍ها به استقبال از رهبر انقلاب هستند.

این نکته وجود دارد که مراجع از نظر ورود به مسائل سیاسی و نگرش به این مسائل متفاوت هستند. بعضی‌ها ورود فعال دارند و بعضی‌ها هم ورود حسب ضرورت دارند. نه اینکه خدای ناکرده مخالف باشند. بعضی‌ها هم می‌گویند در شرایطی که حمایت به‌اندازه کافی از علما و غیرعلما و مردم نسبت به نظام وجود دارد مثلا چه جای این است که عرض وجودی کنیم؟ این از باب شکسته نفسی خودشان است، می‌گویند می‌ترسیم این تلقی باشد که ما می‌خواهیم از این نمد برای خودمان کلاهی درست کنیم و از این جهت کمتر اظهار‌نظر می‌کنند نه اینکه خدای نکرده مخالف باشند. قطعا حتی یکی از این مراجع هم مخالف نظام و رهبری نیستند. و مطمئنا استقبال پرشور و پر‌شکوهی از رهبر انقلاب در قم از سوی علما و روحانیون و طلاب حوزه‌های علمیه خواهد شد.

بهتر است مثالی در این باره بزنم . شاید شهری که کمترین پیش‌بینی استقبال نسبت به رهبر معظم انقلاب از آن وجود داشت، ‌نجف‌آباد بود. خاطرمان هست که تبلیغات داخلی و خارجی حکایت از این می‌کرد که ممکن است آنجا آشوبی بشود یا سطح استقبال از مقام معظم رهبری آنجا کم باشد با توجه به خصوصیات و شرایطی که داشت اما آنچه که مردم ما شاهد بودند، ‌استقبال بسیار عظیم و باور‌نکردنی از رهبر انقلاب در شهر نجف‌آباد بود و هیچ کس اعتراضی هم نسبت به ایشان نداشت و هیچ آشوبی هم نبود. پیش‌بینی می‌شود سفر آقا به قم از آن سفرهای به‌یاد‌ماندنی بسیار باشکوه و پرشور باشد که چشم دشمنان را کور خواهد کرد.

بعد از انتخابات هم برخی فتنه‌گران سعی می‌کردند با حضور در بیوت مراجع، ‌با ارائه آمار غلط و تاثیرگذاری، فضا را به این سمت پیش ببرند که نشان دهند بین مراجع و نظام فاصله افتاده است. این سفر در شرایط بعد از انتخابات چه تاثیری خواهد داشت؟

این سفر می‌تواند بعضی از سوء‌برداشت‌هایی را که ممکن است صاحب‌نظرانی بد‌بین نسبت به رابطه رهبری و حوزه و علما و مراجع داشته باشند،‌ به کلی بر طرف کند و در واقع نماد وحدت حاکمیت و مراجع و ولی فقیه و مراجع دینی است. تعامل رهبر انقلاب و حوزه‌های علمیه و مراجع به گونه‌ای خاص تعریف شده است که هرکس نمی‌تواند راجع به آن اظهار نظر کند. به طور مثال برای مدیریت حوزه علمیه مقام معظم رهبری فرمودند مدیریت حوزه را مراجع تعیین کنند و نمایندگان آنها تعیین کننده مدیریت حوزه باشند. یعنی حریم حرمت مراجع را برای اداره حوزه به‌طور کامل رعایت کرده‌اند و مسلما مراجع به این نکات ظریف توجه دارند و توجه دارند که استقلال حوزه‌های علمیه محفوظ است و البته حمایت‌ها از حوزه و تقویت جایگاه حوزه هم محفوظ است. هیچ‌گونه شبهه‌ای در مناسبات بین رهبری و مراجع وجود ندارد و اصولا کسانی که حرف از اختلاف و جدایی رهبر انقلاب با مراجع و علما می‌زنند،‌ اصولا شناختی از حوزه و مراجع ندارند.

تا قبل از این سفر گاهی اوقات مطرح می‌شد که مراجع از رهبر انقلاب درخواست کردند که رساله خودشان را منتشر کنند اما این کار بنا به صلاحدید ایشان تاکنون صورت نگرفته است. احتمال دارد در این سفر باز هم این خواست علما و مراجع از ایشان مطرح شود؟

رهبری به زبان فارسی رساله منتشر نکرده‌اند. این عدم انتشار رساله به زبان فارسی از باب احترام گذاشتن به مراجع مستقر در حوزه علمیه قم بوده است فرمایش ایشان هم این بود که با وجود این مراجع مردم ما مستغنی هستند از اینکه من بخواهم به آنها رساله بدهم.البته رهبر معظم انقلاب رساله به زبان عربی داشتند تا شیعیان کشورهای دیگر اسلامی یا پراکنده در اطراف جهان، ‌سرگردان نباشند و مرجعیت ایشان یک محوریتی داشته باشد. البته قبل از اینکه این سفر بخواهد انجام بگیرد در مدرسه فیضیه طلاب یک تومار بلند بالایی را تهیه کرده‌اند و این تقاضا را مطرح کرده‌اند و امضاهای بسیار زیادی پای این تومار وجود دارد و دیگر از این پس بستگی دارد به تصمیم و عزم خود مقام معظم رهبری که آمادگی داشته باشند این دعوت را اجابت کنند.

رهبر انقلاب در سال 74 نیز که به قم سفر داشتند توصیه‌هایی را برای توسعه حوزه‌های علمیه و لزوم کسب علوم جدید در حوزه‌ها مطرح کردند،‌تا چه حد به این توصیه‌ها عمل شده است؟

اصولا حوزه علمیه قم از آغاز پیروزی انقلاب حرکت رو به رشدی را آغاز کرده است. همواره توصیه‌های مقام معظم رهبری هم موجب شده است که بسط و توسعه پیدا کند. من تصور می‌کنم که هنوز ظرفیت بسیار بالایی در حوزه وجود دارد که بیش از آنچه که تاکنون انتظارات رهبری را برآورده کرده‌ است،‌ حرکت کند.

خبر جدیدی از برپا شدن گروه‌های استقبال از رهبر انقلاب در قم دارید؟

اخبار منتشر شده حکایت از این دارد که هم محلات کمیته استقبال تشکیل داده‌اند و هم اصناف و هم فضلا و طلاب و مدرسین حوزه‌های علمیه و مجامع مختلف موجود در قم بی‌صبرانه منتظر ورود مقام معظم رهبری به استان قم هستند.

منتشر شده در: وطن امروز