
یک روز بعد از انتشار صحبتهای سخنگوی شورای نگهبان درباره نتایج جلسات کارگروه رفع اختلافات دولت و مجلس، هیات رئیسه مجلس در نامهای به دبیر شورای نگهبان، اعلام کرد که نتیجه این جلسات مورد قبول مجلس نیست و دلایل خود برای مخالفت با این تصمیم شورای نگهبان را اعلام کرد. نامه رئیسجمهور به رهبر انقلاب درباره اختلافات موجود بین دولت و مجلس شورای اسلامی و گزارش کاری که لاریجانی به رهبر انقلاب ارائه کرد، در نهایت موجب شد تدوین راهکار حل اختلافات 2 قوه با دستور رهبر معظم انقلاب به شورای نگهبان سپرده شود. شورای نگهبان نیز با برگزاری 18 جلسه کارشناسی با مسؤولان و نمایندگان قوای مقننه و مجریه نتایج این جلسات و راهکار خود برای از بین رفتن این اختلافات را به مقام معظم رهبری ارائه کرد. شورای نگهبان گرچه خود مسؤول بررسی راههای حل اختلافات 2 قوه شده بود اما برگزاری جلسات مشترک بین نمایندگان دولت و مجلس نشان داد اعضای حقوقی این شورا به دنبال شنیدن حرفها و مسائل هر 2 قوه هستند تا بتوانند راهکار مورد نظر و مورد قبول هر 2 نهاد را به رهبر معظم انقلاب ارائه کنند. نتايج 18 جلسه کارشناسی بین نمایندگان دولت و نمایندگانی که از طرف رئیس مجلس بهعنوان نمایندگان مجلس به شورای نگهبان معرفی شدند در نهایت با جمعبندی شورای نگهبان از طرف سخنگوی این شورا به رسانهها اعلام شد اما اعتراض برخی نمایندگان به مفاد پیشنهادات این کمیته ویژه، جنجال و اختلاف دیگری را این بار بین مجلس و شورای نگهبان ایجاد کرده است! اختلاف، این بار با شورای نگهبان!
نمایندگان رئیس مجلس در کمیته ویژه که در این جلسات نظرات خود را به صراحت بیان کردهاند، بعد از انتشار خبر ارائه نامه شورای نگهبان به مقام معظم رهبری به هیات رئیسه فراخوانده شدند تا اعلام کنند در این جلسات چه گذشته است که در نهایت حقانیت دولت در اختلافات، نتیجه این جلسات شده است. در جلسهای که بعدازظهر روز یکشنبه در هیات رئیسه برگزار شد، نمایندگان علی لاریجانی در کمیته ویژه شورای نگهبان اعلام کردند که تنها به بیان نظرات خود پرداختهاند و نتیجه اعلام شده نتیجه دلخواه نمایندگان مجلس نیست. نتیجه این جلسه اما صبح روز گذشته در تذکر محسن کوهکن سخنگوی هیات رئیسه به رئیس مجلس نمودار شد که با استناد به موادی از آییننامه داخلی مجلس خواستار پاسخگویی هیات رئیسه درباره موضع مجلس در این باره شد. کوهکن این سوال را از لاریجانی مطرح کرد که آیا مفاد جمعبندی نهایی جلسات شورای نگهبان مورد تایید نمایندگان مجلس بوده است که لاریجانی پاسخ داد: آنچه در رسانهها بهعنوان نتیجه کارگروه مطرح شده، مورد تایید ما نیست. لاریجانی که خود، محمدرضا باهنر، محمدحسن ابوترابیفرد، احمد توکلی و محمدرضا دهقان را مامور کرده بود در این جلسات حضور یابند از توکلی خواست تا به این تذکر پاسخ دهد. توکلی نیز با ارائه گزارشی به نمایندگان درباره چگونگی این جلسات و بحثهایی که در آن مطرح شده است،گفت که نظر مجلس درباره اختلافات در گزارشی 20 صفحهای به شورای نگهبان ارسال شده است و در عین حال از نمایندگان خواست این گزارش مفصل را حتما مطالعه کنند تا از نظرات نمایندگان مجلس در این کمیته مطلع شوند. انتقادی به مجلس وارد نیست!
توکلی که برای رفع اختلافات مجلس با دولت در این کمیته ویژه حضور پیدا کرده بود، اینبار اما از شورای نگهبان انتقاد کرد و گفت: گزارش شورای نگهبان و پیشنهاداتی که برای رهبر انقلاب ارسال شده است نظرات دبیر شورای نگهبان، آیتالله جنتی است و ربطی به نظرات مجلس ندارد! توکلی همچنین مدعی شد که در جلسات برگزار شده در شورای نگهبان بیشتر دعاوی مجلسیها تایید میشد و بهندرت پیش میآمد که انتقاداتی به کار مجلس باشد.
توکلی همچنین گفت: به دلیل اینکه در این جلسات جمعبندی واقعی امکانپذیر نبود آیتالله جنتی فرمود شما 4 نفر از مجلس نظرات را مکتوب کنید و حاصل نظراتتان را رسما رئیس مجلس به من ابلاغ کند؛ آیتالله جنتی از نمایندگان دولت در این کارگروه نیز خواست نظراتتان را مکتوب و برای وی ارسال کنند. رئیس مرکز پژوهشهای مجلس با وجود اینکه خود در جلسات شورای نگهبان حضور داشته است،گفت که نمیداند نظر دولت راجع به مباحث مطرح شده در این جلسات چیست اما میداند که جنتی دبیر شورای نگهبان نیز نظرات خود را نوشته و آنچه کدخدایی بهعنوان جمعبندی نظرات این کارگروه جمع کرده نظرات خود آیتالله جنتی است. صحبتهای توکلی و همچنین اظهارات رئیس مجلس درباره اینکه مفاد مطرحشده توسط سخنگوی شورای نگهبان نظرات مجلس نبوده و مورد تایید مجلس نیست، با واکنش نمایندگان اصولگرای مجلس مواجه شد. نمایندگان با استناد به اینکه مسؤول رفع اختلافات بین قوا، رهبر انقلاب هستند و ایشان شورای نگهبان را مامور بررسی اختلافات و ارائه راهکار در این باره کردهاند، در تذکرهای خود به هیات رئیسه مجلس خواستار صبر و حوصله نمایندگان برای مشخص شدن تکلیف اختلافات با تدبیر رهبری شدند. وحدت قوا چه میشود؟
محمدکریم شهرزاد، حمیدرضا فولادگر و حسن نوروزی با اشاره به مساله اختلاف نظر پیش آمده درباره ماجرای دانشگاه آزاد و وقف آن که مقام معظم رهبری رفع اختلاف به وجود آمده را به قوه قضائیه و کارگروه حقوقی آن سپردند و در نهایت خود راهکار مطرح شده را تایید کردند، از هیات رئیسه خواستند درباره نظر رهبر انقلاب و مسائل پیش آمده پیشداوری نکنند و منتظر تنفیذ این راهکارها از طرف ایشان بمانند. نمایندگان تذکردهنده همچنین با اشاره به صحبتهای رهبر انقلاب در مورد وحدت قوا از هیات رئیسه خواستند با طرح مسائل و اختلافات در تریبون رسمی مجلس به این مسائل دامن نزنند. ابتدای جلسه همراه با تذکر محسن کوهکن درباره نظرات نمایندگان هیات رئیسه در کارگروه حل اختلافات شورای نگهبان بود اما در انتهای جلسه دیروز ستار هدایتخواه درباره عدم توجه به فرمایشات رهبری در حفظ وحدت و انسجام قوا به هیات رئیسه تذکر داد. هدایتخواه در عین حال نمایندگان تعیین شده توسط علی لاریجانی برای حضور در کارگروه شورای نگهبان را نمایندگان مجلس ندانست و با بیان اینکه اگر این افراد نماینده مجلس بودند، باید توسط همین نمایندگان در صحن علنی انتخاب میشدند، گفت: نماینده منتخب مجلس باید در صحن علنی مجلس انتخاب شود تا نماینده همه جریانها و افکار داخل مجلس باشد در حالی که این افراد نماینده یک جریان داخل مجلس هستند. هدایتخواه مباحث مطرح شده در تذکرات صبح نمایندگان درباره کارگروه رفع اختلاف دولت و مجلس را مغایر اصل 110 قانون اساسی دانست و گفت: این مساله با الزام نمایندگان مبنی بر تبعیت از فرامین ولیفقیه نیز مغایرت دارد و با شأن مجلس نیز ناسازگار است. «سیدشهابالدین صدر» نایب رئیس دوم مجلس که ریاست جلسه علنی را بر عهده داشت در پاسخ به این اخطار و تذکر، اظهار کرد: این افراد بهعنوان نمایندگانی از طرف رئیس مجلس به آن کارگروه معرفی شدند و بر این اساس این افراد از طرف مجلس نمایندگی نداشتند که برای این کار رأیگیری صورت گیرد. شأن مجلس در تبعیت از رهبری است. مرجع حل اختلاف شورای نگهبان است
انتشار پیشنهادات کارگروه حل اختلاف دولت و مجلس در رسانهها گرچه با انتقادات برخی نمایندگان مجلس و هیات رئیسه همراه بود که اعتقاد داشتند اختیارات مجلس در این پیشنهادات محدود شده است اما نمایندگان معترض روز گذشته به این مساله اشاره نکردند که سخنگوی شورای نگهبان بارها به رسانهها اعلام کرد که این گزارش تنها در حد پیشنهاداتی است که بدون تایید رهبر انقلاب قابلیت اجرا ندارد. نمایندگان رئیس مجلس در کارگروه حل اختلافات شورای نگهبان که به پیشنهادات مطرح شده انتقاد دارند، همچنین به نقش مشورتی خود با اعضای شورای نگهبان اشارهای نکرده و معتقدند باید نظرات مجلس در این پیشنهادات به صورت تمام و کمال پرداخته میشد حال آنکه با وجود دستور رهبر معظم انقلاب شورای نگهبان خود مرجع تصمیمگیری درباره اختلافات است و به نظر میرسد دلیل رأیگیری نکردن در جلسات برگزار شده نیز همین مساله بوده و شورای نگهبان ملزم به رعایت نظرات مجلس و دولت در این زمینه نبوده و نظر حقوقی و کارشناسی خود را به رهبر انقلاب بیان کرده است.
مساله اختلافات دولت و مجلس تا حد زیادی به مساله اختلافات بین شورایعالی انقلاب فرهنگی و دانشگاه آزاد شباهت دارد، مسالهای که در نهایت با دستور مستقیم رهبر حكيم انقلاب حل شد و در این زمینه نیز باید در انتظار تصمیم نهایی ایشان در این باره باشیم.
منتشر شده در: وطن امروز
ارسال یک دیدگاه