
ریاست فراکسیون اکثریت مجلس هر سال 2 بار در زمان انتخابات هیات رئیسه مجلس و همچنین برگزاری انتخابات برای تعیین هیات رئیسه فراکسیون اصولگرایان به بحث داغ نمایندگان تبدیل میشود. امسال اما فراکسیون اکثریت مجلس برای سومین بار انتخاباتی برگزار میکند که نتایج آن از قبل قابل پیشبینی است. تعداد زیادی از نمایندگان مجلس به عملکرد فراکسیون اکثریت مجلس طی 2 سال گذشته انتقاد دارند و معتقدند اعمال تغییرات اساسی در چینش اعضای هیات رئیسه این فراکسیون مهم مجلس، تنها نیاز اصلی اصولگرایان برای انجام اقدامات متناسب با شرایط کشور است. با این حال به روال سالهای گذشته، نمایندگان این فراکسیون برای انجام این تغییرات حیاتی از خود ارادهای نشان نمیدهند.
تعدادی از نمایندگان عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس که از منتقدان انفعال بیسابقه فراکسیون اکثریت هستند، معتقدند وجود نمایندگان غیراصولگرا در این فراکسیون و همچنین مدیریت رئیس مجلس بر فراكسيون است که باعث ایجاد محدودیتهای بسیار در انجام فعالیتهای سیاسی برای اعضای فراکسیون شده و نمایندگان برای توصیف عملکرد فراکسیون اصولگرایان مجلس از واژههایی نظیر خنثی، بیخاصیت و منفعل استفاده میکنند.
در شرایط حاضر که نمایندگان در انتظار برگزاری جلسهای برای تعیین اعضای هیات رئیسه فراکسیون اصولگرایان هستند، نظرات متفاوتی نیز برای بهبود کارکرد فراکسیون در این مقطع زمانی وجود دارد. نمایندگان که از انفعال فراکسیون در زمان انتخابات ریاست جمهوری و مسائل بعد از آن چون جریان رسیدگی به مساله دانشگاه آزاد در مجلس انتقادداشتهاند، معتقدند ایجاد تغییرات در این فراکسیون تنها با تغییر رئیس فعلی فراکسیون و رای به نمایندهای فعال در این زمینه امکانپذیر است و از سوی دیگر برخی از نمایندگان نیز معتقدند فراکسیون اصولگرایان نیاز به یک خانهتکانی جدی در ترکیب نمایندگان موجود در این گروه سیاسی – پارلمانی دارد. این خانهتکانی در عین حال ممکن است با عوارضی چون کاهش بیسابقه تعداد اصولگرایان نیز همراه باشد اما نمایندگان اصولگرای مجلس بر این باورند در نظر گرفتن مبانی اصلی اصولگرایی مهمتر از در اکثریت بودن گروهی است که سلایق سیاسی متنوعی دارند و نمیتوانند به یک تصمیم قاطع و محکم در بررسی مسائل سیاسی برسند.
حجتالاسلام رسایی، نماینده مردم تهران در خانه ملت از
جمله کسانی است که از دور دوم برگزاری انتخابات هیات رئیسه فراکسیون به
عملکرد هیات رئیسه فعلی انتقاد شدید داشته و امروز در آستانه برگزاری سومین
دوره از این انتخابات معتقد است دیگر نمیتوان مجلس را به 2 فراکسیون
اکثریت اصولگرا و اقلیت اصلاحطلب تقسیم کرد.
3 فراکسیون اقلیت
به جای 2 فراکسیون اصلی
این عضو فراکسیون انقلاب اسلامی در این باره به خبرنگار «وطنامروز» گفت: مجلس دیگر متشکل از یک فراکسیون اقلیت اصلاحطلب و یک فراکسیون اکثریت اصولگرا نیست. مجلس در حال حاضر ترکیبی از 3 اقلیت است: یک اقلیت اصلاحطلب با رویکرد حمایت قاطع و شفاف از فتنه، دوم جمع اقلیت اصولگرا با مواضع دوپهلو و همسو با فتنه و سوم جریان اقلیت اصولگرا با مواضع شفاف و قاطع در برابر فتنه. وی معتقد است همگرایی و جمع شدن 2 گروه اول یعنی اقلیت اصلاحطلب با اقلیت اصولگرای با مواضع دوپهلو و همسو با فتنه باعث میشود این دو گروه به اکثریت اصلی مجلس تبدیل شوند و به همین دلیل است که از خروجی مجلس، رایحه اصولگرایی به استشمام نمیرسد. رسایی در توصیف خود از عملکرد فراکسیون اکثریت مجلس، این فراکسیون را با واژه بیخاصیت تعریف کرد و مهمترین دلیل این بیخاصیتی و انفعال را هيأت رئيسه این فراکسیون مهم مجلس دانست.
رسایی اضافه کرد: مهمترین دلیل انفعال فراکسیون این است که آقای لاریجانی که در رأس فراکسیون بهاصطلاح اکثریت قرار دارد، خود از اقلیت اصولگرای با مواضع دوپهلو است و ایشان در رأس کل فراکسیون قرار گرفته و به همین دلیل فراکسیون خودش را نشان نمیدهد و دچار انفعال بیسابقه و بیخاصیت بودن شده است. این نماینده اصولگرای مجلس در عین حال به مساله ضرورت خانهتکانی در این فراکسیون اشاره کرد و با بیان اینکه معتقد به انجام شدن این اقدام بزرگ در مجلس است، گفت: با این حال امیدی به آن ندارم زیرا فضا برای انجام این کار آماده نیست. روشهای خاص برای ادامه ریاست
به نظر میرسد فضای مجلس هشتم همچنان با وجود انتقادهای شدید به عملکرد هیات رئیسه فراکسیون، آماده برگزاری انتخاباتی نیست که درآن شاهد تغییرات گسترده در این ترکیب باشیم اما علت اصلی این تمایل به حفظ وضع بد فعلی چیست؟ مهدی کوچکزاده از نمایندگان شاخص فراکسیون اصولگرایان مجلس معتقد است مجموعه شرایطی که اعضای هیات رئیسه فعلی برای این فراکسیون رقم زدهاند، در نهایت نمایندگان را به جایی رسانده که عنوان میکنند نمیتوانند هزینه برخوردها را پرداخته و برای ریاست فراکسیون نامزد شوند. نماينده تهران معتقد است: کسانی که در حال حاضر مدیریت فراکسیون را برعهده دارند،اقدامات خاص و روشهایی را دارند که دیگران هزینه کردن برای فعالیت بیشتر در این فراکسیون برایشان نیارزد و به این ترتیب رقبا را از صحنه خارج میکنند ضمن اینکه روشهای خاص خود برای رای آوردن را نیز دارند.
وی درباره این روشها توضیحی نداد اما در پاسخ به این سوال که عنوان شده است تنها اقلیت کوچکی از فراکسیون انقلاب با رویکرد فعلی فراکسیون مخالفت دارند،گفت: اصلا بیایند روشن کنند که مخالفان با چه مسائلی در فراکسیون مخالفند؟ مگر مخالفت ما تنها با مدیریت مجموعه فراکسیون است؟ مخالفت ما با انفعال و بیخاصیتی است؛ مسالهای که همه اعضای فراکسیون آن را قبول دارند. اگر قرار است بگویند تنها عدهای قلیل از فراکسیون انقلاب با ریاست لاریجانی مشکل دارند و قرار است انتقاد از وضع فعلی فراکسیون نیز نداشته باشیم، بهتر است اسم این فراکسیون را عوض كنند. نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در ادامه افزود: به نظر بنده با وجود اختلاف سلایقی که در بین اجزای فراکسیون اصولگرایان وجود دارد، اگر در مدیریتش تجدید نظر شود و کسی که هم وقت کافی داشته باشد و هم محظوریت در ورود به مسائل سیاسی و اظهار نظر درباره آنها را نداشته باشد، بیاید و در رأس فراکسیون قرار گیرد، وضع فراکسیون بهتر از آنچه خواهد شد که هماکنون مشاهده میکنیم. محاسبه ميزبان اصولگرایی
اما مشکل بعدی غیراز ریاست فراکسیون که به دلایل و محظوریتهای خاص از ورود به مسائل سیاسی خودداری میکند، نمایندگانی هستند که تنها اسم اصولگرایی را با خود به همراه دارند و مواضع و عملکردشان با سایر اصولگرایان همخوانی ندارد. ولی اسماعیلی از اعضای شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان وجود فراکسیون کوچک و در اقلیت برای اصولگرایان را بهتر از ادامه وضع فعلی میداند و معتقد است کمکاری هیات داوری فراکسیون موجب ظهور و بروز افرادی در این فراکسیون شده است که با مواضع اصولگرایی رابطه خوبی ندارند. نماینده مردم گرمی در مجلس وضع فعلی فراکسیون را خنثی توصیف کرد و با انتقاد از انفعالی که گریبان تمام اعضای این فراکسیون را گرفته است،گفت: برای حل این مشکل باید هیات داوری فراکسیون اصولگرایان دست به کار شده و دز اصولگرایی نمایندگان را محاسبه کند. عملکرد افراد در این زمینه شفاف و روشن است و اگر کسی به مبانی اصولگرایی پایبند نمانده است، هیات داوری میتواند عضویتش در فراکسیون را لغو کند. اسماعیلی افزود: با این حال متاسفانه هیات داوری فراکسیون دیر تشکیل شد و در حال حاضر هم جلساتشان طبق برنامه برگزار نمیشود تا انتظار داشته باشیم هر ساله به بررسی صلاحیت نمایندگان برای عضویت در فراکسیون بپردازند. وی در پاسخ به این سوال که حفظ اکثریت فراکسیون مهم است یا اصولگرایان، گفت: اکثریت مهم نیست و باید مبنای اصولگرایی را مد نظر قرار دهیم. ممکن است اسم فردی اصولگرا باشد ولی واقعا اصولگرا نباشد.
لاریجانی یک رقیب جدی دارد
غلامعلی حدادعادل، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: قصد ندارم در انتخابات فراکسیون اصولگرایان مجلس نامزد شوم. وی با بیان اینکه «توصیههایی از سوی برخی نمایندگان برای ورود به این انتخابات به من شده است» به فارس گفت: بنا به دلایلی در این انتخابات وارد نخواهم شد. نماینده مردم تهران اظهار داشت: بعید میدانم که در انتخابات آتی فراکسیون اصولگرایان رقیبی وارد صحنه نشود، چرا که معمولا در انتخابات افراد با سلیقههای مختلف شرکت میکنند، بر این اساس باید منتظر ماند تا این انتخابات برگزار شود. ولی اسماعیلی، عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس چندی پیش اعلام کرده بود که انتخابات هیات رئیسه فراکسیون اصولگرایان امروز و بعد از بازگشت رئیس مجلس از قم برگزار خواهد شد. وی همچنین گفت: آقای لاریجانی برای ریاست فراکسیون اصولگرایان یک رقیب جدی دارد که بعد از جمعبندی شورای مرکزی نام وی اعلام خواهد شد.
منتشر شده در: وطن امروز
ارسال یک دیدگاه