با گذشت حدود 40 روز از برکناری وزیر پیشین امور خارجه، علیاکبر صالحی برای گرفتن رای اعتماد به مجلس شورای اسلامی رفت. علیاکبر صالحی که پیش از رفتن به مجلس شورای اسلامی حمایت کمیسیونها و فراکسیونهای مختلف مجلس را با خود به همراه داشت، روز گذشته با 146 راي موافق، 60 راي مخالف و 35 راي ممتنع از مجموع 241 راي ماخوذه به عنوان وزير امور خارجه راي اعتماد گرفت. صالحی اما در حالی رای نمایندگان را برای تصدی وزارت امور خارجه گرفت که مخالفان او در مجلس از ادبیات خاصی برای ابراز مخالفت خود با این مساله استفاده کردند. با این حال عمده مخالفتها از جانب اعضای فراکسیون اقلیت مجلس بود که با ادبیات توهینآمیزی خواستار رای ندادن نمایندگان به این وزیر پیشنهادی به دلیل برکناری متکی و همچنین مخالفت با برنامههای رئیسجمهور برای تاثیرگذاری ایران بر فرآیند مدیریت جهانی شدند. علی قنبری و مصطفی کواکبیان که در مخالفت با وزیر پیشنهادی امور خارجه صحبت میکردند، عدم تناسب مدرک تحصیلی و تخصص وی با مسؤولیتهایی که به وی محول شده است را مهمترین دلیل مخالفت خود اعلام کردند اما در حین نطقشان دلایل دیگری نیز برای این مخالفت نمودار شد. به کار بردن ادبیاتی نظیر اینکه شما مدیریت وزارت امور خارجه را با مدیریت جهان و دبیر کلی سازمان ملل اشتباه گرفتهاید یا بیان این مساله که برنامههای وزیر پیشنهادی حاوی مقالات وی به زبان انگلیسی است و آیا مطمئنید مانند متکی برکنار نمیشود، از جمله ادبیاتی بود که برای مخالفت با وزیر پیشنهادی به کار گرفته شد. یکی دیگر از مخالفان نیز علی مطهری نماینده مردم تهران و از مخالفان سرسخت دولت بود که او نیز صالحی را فردی توانمند برای مقابله با مکتب ایرانی ندانست ! دفاع رئیسجمهور از سیاست خارجی
رئیسجمهور اما در روز گرفتن رای اعتماد صالحی همانطور که در چند ماه اخیر با آغاز شدن اجرای هدفمندی یارانهها در تمام سخنرانیهای خود خبرهای تازه ای از ابعاد اجرای این طرح بزرگ ملی میداد، باز هم گریزی به بحث هدفمندی یارانهها زد و از کاهش قیمتها از فروردینماه سال آینده خبر داد. دکتر احمدينژاد با اشاره به هدفمندي يارانهها گفت: هدفمند كردن يارانهها كار مشترك دولت و مجلس و يك كار بزرگ است، اتفاقي كه شايد 30 سال جزو آرزوهاي ملت ايران و همه دلسوزان ملت بود. رئيسجمهور افزود: به طور متوسط بيش از پيشبيني يعني بيش از 20 درصد در همين گام اول در بخشهاي گوناگون انرژي با صرفهجويي ملي مواجه هستيم كه اين يك اتفاق بزرگ است. وي با بيان اينكه البته بعضيها طي مقالاتي فقر و بحران را به مردم وعده ميدهند، تصريح كرد: اين مطلب اشتباه است و واقعيت ندارد؛ شما ميدانيد ملت ايران هم بدانند كه يك موقعي ميگفتند اين طرح اولش بد است و بعد خوب ميشود اما اكنون كه اولش خيلي خوب شده است ميگويند اولش خوب شد و آخرش بد ميشود. رئيسجمهور تاكيد كرد: من اين اطمينان را به شما ميدهم، البته شما اين اطمينان را داريد كه به فضل الهي هر روز كه بگذرد وضع بهتر خواهد شد. احمدينژاد با بيان اينكه با اجراي اين طرح تازه كاهش قيمتها شروع ميشود، افزود: سال كه تمام بشود، يعني با آغاز فروردينماه كاهش قيمتها آغاز ميشود و از فروردينماه 90 بركات اين طرح خودش را نشان ميدهد.
رئیسجمهور همچنین با اشاره به اینکه سیاست خارجی از روز اول از ارکان اصلی انقلاب بوده است ،گفت: انديشه انقلاب اسلامي، انديشه جهاني است؛ آرمانهاي انقلاب آرمانهاي جهاني است و برآمده از فطرت پاك بشر و در جهت آرزوهاي بشريت است. احمدينژاد اضافه كرد: ما در آستانه يك تحول بزرگ و سرنوشتساز قرار داريم و ماموريت امروز ما به مراتب سنگينتر از 5 سال قبل و 20 سال قبل است. امروز ملت ايران هم بايد انديشه الهي انقلاب را تبيين و برجسته كند و در دنيا معرفي كند و هم به صورت تمامقد در برابر ساختارها و مديريت استكباري بايستد و هم مديريت آينده جهان را سامان دهد و اين يك ماموريت بسيار خطير است و مسؤوليت سياست خارجي بسيار فراتر از منافع ملي است كه منافع ملي هم در بستري از تحولات جهاني و استقرار عدالت و توحيد در جهان قابل تعريف است. احمدينژاد با بيان اينكه امروز نيازمند سياست خارجي با نشاط، مقتدر و اثرگذار هستيم، افزود: ساختار وزارت خارجه بايد به طور كامل متحول شود، متناسب با ماموريت تاريخي امروز ايران. رئيسجمهور در ادامه صحبتهاي خود با اشاره به معرفي صالحي بهعنوان وزير امور خارجه اظهار کرد: صالحي برادري مؤمن، معتقد به آرمانها، پيگير، عالم، باتجربه و مسلط به مسائل بينالملل با يك كارنامه روشن در خدمت انقلاب اسلامي و آرمانهاي الهي است. برنامههای صالحی برای وزارت امور خارجه
بعد از صحبتهای موافقان و مخالفان وزارت علی اکبر صالحی، وی در سخنانی به بیان برنامههایش برای اداره وزارت امور خارجه پرداخت. صالحی در نخستین اقدام به این انتقاد نمایندگان مخالف وزارتش که گفته بودند تخصص صالحی به ماموریت جدید او ارتباطی ندارد، پاسخ داد و گفت: اينكه گفته ميشود تخصص من با ماموريت جديدم تناسب ندارد را اينگونه بايد پاسخ داد كه وقتي 10 سال در اين عرصه كار كردهام و يكي از موضوعات اصلي سياست خارجي ما پرونده هستهاي ايران است، لذا اين مساله ميتواند مفيد و مؤثر باشد. صالحي درباره برنامههاي كاري خود نيز گفت: دستگاه ديپلماسي نيازمند خيزش تحولآفرين جديد در ابعاد روزآمد ساختن ادبيات سياسي، بازسازي نيروي انساني، دگرديسي ساختاري در صف و ستاد و ارائه ايدههاي نوآورانه و ابتكاري است تا انتظارات رهبر انقلاب محقق شود و بنا بر فرمايش ايشان بتواند هوشمندانه، شجاعانه، متعهدانه عزت و اقتدار نظام را منعكس كند و از آن در راستاي منافع ملي بهرهبرداري شود. صالحي خاطرنشان كرد: وظيفه دستگاه سياست خارجي به كارگيري ديپلماسي كيفي، قوي و كارآمد براي پيشبرد سياست ضد نظام سلطه است كه لازمه آن ايستادگي منطقي بر اصول انقلاب و مباني شرعي بر پايه 3 اصل عزت، حكمت و مصلحت است. وي ادامه داد: اولويتهاي اين نوع ديپلماسي بايد به گونهاي تنظيم شود كه منافع و امنيت ملي را ارتقا بخشد و مخاطرات را به حداقل كاهش دهد. صالحي افزود: بنده شعار «ديپلماسي تحولآفرين» و «روابط خارجي عدالتمحور» را برگزيدم بر اين اساس مايلم اولويتهاي سياستهاي كاري خود را اعلام كنم كه اولين آن توسعه و تعميق روابط همهجانبه با همسايگان، منطقه و جهان اسلام و كشورهاي واقع در 4 منطقه خليج فارس، آسياي ميانه، خاورميانه و جنوب آسيا كه حريم استراتژيك جمهوري اسلامي را تشكيل ميدهند است. صالحي ادامه داد: با توجه به اينكه كشورمان نيمي از سواحل خليج فارس را در اختيار دارد بايد نقش بسيار مهمي در حفظ امنيت اين منطقه ايفا كند از اين رو اينجانب به همكاري با شوراي همكاري خليجفارس به منظور تقويت پيوندهاي اخوت و همسايگي و دفع مخاطرات و تامين منافع مشترك عزم راسخ دارم. وي درباره درياي خزر نيز گفت: جمهوري اسلامي ايران با عنايت به حفظ منافع ملي در اين حوزه استراتژيك و لزوم احترام به حقوق همه طرفها در حفظ زيست بوم و برخورداري از منابع قابل توجه درياي خزر تلاش خواهد كرد تا با همكاري همه كشورهاي ساحلي در مسير تعيين عادلانه رژيم اين دريا گام بردارد. وي افزود: از ديدگاه ما درياي خزر بايد درياي دوستي و همكاري باشد و در يك فضاي مودتآميز خواهان حفظ منافع خود در اين حوزه استراتژيك هستيم. وزير پيشنهادي وزارت امور خارجه همچنين گفت: ما ميتوانيم با توسعه تعاملات همهجانبه به عنوان يك بلوك قدرتمند جهاني وارد عرصه معادلات جهاني شويم. وي افزود: دستگاه ديپلماسي كشور براي تقويت و نهادينهسازي تعاملات با كشورهاي آسيايي و همگرايي برون قارهاي با عنايت به سياست نگاه به شرق دولتهاي نهم و دهم تلاش ميكند. گسترش روابط با قاره آفريقا ،حضور و مشاركت فعالانه در مديريت جهاني و گسترش و تعميق مناسبات با تعدادي از كشورهاي آمریکایجنوبی از دیگر برنامههای وزیر پیشنهادی وزارت امور خارجه بود. صالحی همچنین تصریح کرد که سياست ايران در قبال كشورهاي اروپايي به نوع رفتار و مواضع آنها بستگي دارد.
بعد از صحبتهای صالحی، نمایندگان آرای خود را در گلدانها ریختند و در نهایت وزیر پیشنهادی امور خارجه با کسب 146 رای از مجموع آرای اخذ شده به عنوان دومین وزیر امور خارجه دولت دهم انتخاب شد.
سوابق کاری و اجرایی صالحی
علياكبر صالحي دانشيار دانشگاه صنعتي شريف، رئيس سابق اين دانشگاه، سياستمدار و رئيس كنوني سازمان انرژي اتمي ايران و وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران است. او برادر جواد صالحي است. وي مدرك كارشناسي خود را از دانشگاه آمريكايي بيروت و دكترا را در علوم فني در سال 1977 از امآيتي آمريكا دريافت كرد. علياكبر صالحي با مرتبه علمي دانشيار، عضو هيات علمي دانشكده انرژي دانشگاه صنعتي شريف است. وي بين سالهاي 1361 تا 1363 و 1368 تا 1372 رياست دانشگاه صنعتي شريف را بر عهده داشت. پس از بركناري منوچهر متكي كه در سفر ديپلماتيك به سر ميبرد در آذرماه 1389 وي با حفظ سمت رياست سازمان انرژي اتمي به عنوان سرپرست وزارت امور خارجه منصوب شد. صالحي در تاريخ 3 بهمن 1389 به عنوان وزير پيشنهادي امور خارجه به مجلس شوراي اسلامي معرفي شد.
منتشر شده در: وطن امروز
ارسال یک دیدگاه