مروری بر تاریخ آمریکا و مهمترین رخدادهای بین المللی
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۷۷۶؛ ۲۴۵ سال پیش در چنین روزی، در جریان انقلاب آمریکا، نبرد جزایر سولیوان با پیروزی آمریکا پایان یافت و منجر به نامگذاری این روز به نام روز بزرگداشت کارولینا شد. در این روز گروه کوچکی از سربازان در کارولینای جنوبی با یک گروه از نیروی دریایی بریتانیا در جزایر سولیوان وارد نبرد شده و آنها را شکست دادند. این کشتی های جنگی بریتانیایی که گفته می شود تعدادشان به ۹ کشتی نیز می رسیده است، قرار بود چارلستون را به تصرف خود درآورند که موفق به انجام این کار نشدند.
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۷۷۶؛ ۲۴۵ سال پیش در چنین روزی و در جریان انقلاب آمریکا علیه بریتانیا، توماس هکی سرباز ارتش قاره ای (آمریکا) که بادیگارد ژنرال جورج واشنگتن بود، به جرم شورش، فتنه و خیانت به دار آویخته شد. او اولین سرباز در ارتش آمریکا بود که به دلایل فوق به دار آویخته شد.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۷۷۸؛ ۲۴۳ سال پیش در چنین روزی، در جریان انقلاب آمریکا، ارتش آمریکا با نام نیروهای قاره ای، به جنگ با انگلیسی ها در نبرد مانموث در نزدیکی ساختمان دادگاه این منطقه پرداختند. در این نبرد ، جورج واشنگتن فرمانده نیروهای آمریکایی بود و بعد از نبرد و نزدیک بودن شکست نیروهای انگلیسی، این نیروها از تاریکی شب استفاده کرده و عقب نشینی کردند.
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۸۶۵؛ ۱۵۶ سال پیش در چنین روزی، ارتش پوتوماک منحل شد. این ارتش ،شاخهٔ نیروی زمینی ایالات متحده آمریکا تحت ساختار فرماندهی ارتش اتحادیه و با مرکزیت پادگان در واشینگتن، دی.سی. بود که در زمان جنگ داخلی آمریکا تشکیل شد. از فرماندهان عمده و مشهور این ارتش میتوان از جورج بی مککللن، امبروز برنساید و جورج مید نام برد.
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۸۷۰؛ ۱۵۱ سال پیش در چنین روزی، کنگره ایالات متحده اولین تعطیلات رسمی برای این کشور را تعیین و اعلام کرد که روز سال نو، چهارم جولای روز استقلال، روز مراسم شکر گذاری و روز کریسمس جزو تعطیلات رسمی این کشور است.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۸۹۴؛ ۱۲۷ سال پیش در چنین روزی، روز کارگر به تعطیلات رسمی ایالات متحده اضافه شد.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۸۹۵؛ ۱۲۶ سال پیش در چنین روزی، دادگاه ایالات متحده در خصوص ادعاها درباره زمین های آریزونا اعلام کرد که شخصی به نام جیمز ریوز که ادعا کرده بود بارون آریزونا است و مقدار زیادی زمین در اختیار دارد و آنها را به نام افراد مختلف کرده و از افراد پول گرفته بود، یک جاعل و داستان پرداز است و هیچ زمینی در اختیار او نیست. از جیمز ریوز به عنوان یکی از اولین و بزرگترین جاعلان آمریکایی یاد می شود. او ادعا کرده بود که صاحب حدود ۴۸ هزار و دویست متر مربع از زمین های آریزونا است و توانسته بود با فروش مدارک جعلی ۵٫۳ میلیون دلار در آن زمان که هم اندازه ۱۶۵ میلیون دلار فعلی است، از خریداران زمین ها پول بگیرد. بر اساس معاهده گوادالوپ، ایالات متحده متعهد شده بود که مجوزهای زمین و سندهای اعطایی به مردم که توسط دولت اسپانیا و مکزیک در منطقه آریزونا را بپذیرد . بنابراین جیمز ریوز با برخی اسناد جعلی ادعا کرده بود که زمین ها را از دولت مکزیک و اسپانیا خریداری کرده است .
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۰۲؛ ۱۱۹ سال پیش در چنین روزی، کنگره ایالات متحده قانون اسپونر را تصویب کرد که بر اساس آن به دولت تئودور روزولت اجازه می داد که برای دسترسی به کانال پاناما و در اختیار گرفتن مجوزهای لازم با کلمبیا مذاکره کند و البته یک سندیکای فرانسوی را که مجوز دسترسی به پاناما را داشت، از فرانسه خریداری کند. یکی از قانونگذاران مجلس آمریکا، به نام ویلیام نلسون کرامول که برای خرید این شرکت رایزنی کرده و قیمت قرارداد را از ۱۱۰ میلیون به ۴۰ میلیون رسانده بود، توانست ۸۰۰ هزار دلار از دولت آمریکا برای لابی گری خود دریافت کند. بعد از این در ۱۸ نوامبر سال ۱۹۰۳، دولت آمریکا توانست بر اساس این قانون ، معاهده دیگری با دولت پاناما داشته و شروع به ساخت و ساز کانال پاناما کند.
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۱۴؛ ۱۰۷ سال پیش در چنین روزی، آرشیدوک فرانتس فردیناند شاهزاده اتریشی در سارایوو ترور شد و این جرقه ای بود که اتریش بر اساس آن با صربستان اعلام جنگ کرد و جنگ جهانی اول بدین ترتیب آغاز شد.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۱۷؛ ۱۰۴ سال پیش در چنین روزی، یونان در جریان جنگ جهانی اول به نیروهای متفقین پیوست.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۱۹؛ ۱۰۲ سال پیش در چنین روزی، معاهده ورسای بین آلمان و نیروهای متفقین در جنگ جهانی اول به امضا رسید و بدین ترتیب این جنگ پایان یافت.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۲۲؛ ۹۹ سال پیش در چنین روزی، جنگ داخلی ایرلند آغاز شد و نیروهای دولت آزاد به دوبلین حمله بردند.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۴۲؛ ۷۹ سال پیش در چنین روزی، در جریان جنگ جهانی دوم آلمان نازی حملات تهاجمی تابستانی خود را علیه اتحاد جماهیر شوروی آغاز کرد. رمز این عملیات «مورد آبی» بود. نبرد آبی به سلسله نبردهایی گفته میشود که توسط نیروهای ورماخت در مناطق جنوبی روسیه، جهت پیشروی به سمت استالینگراد و در ادامه آن دستیابی به منابع نفت باکو در سال ۱۹۴۲ صورت گرفت. این عملیات دنباله عملیات بارباروسا بود. در این عملیات آلمانی ها قصد داشتن با حمله به سرزمین های نفت خیز کمبود مواد خام و سوخت های خود را جبران کنند زیرا برای حمله های گستره به سمت مسکو و دیگر مناطق نیازمند به سوخت بسیار زیادی برای تانک ها هواپیما ها و دیگر وسایل موتوری داشتند همچنین استالینگراد (stalingrad) یکی از قطب های صنعتی شوروی محسوب میشد در واقع نماد قدرت و اقتصاد شوروی بود و فتح این شهر امتیاز بسیار بزرگی برای هیتلر بود زیرا فتح این شهر که در کنار آن رود ولگا قرار داشت باعث میشد که چهار راه ارتباطی در جنوب روسیه بسته شود. سر انجام با دستور هیتلر لشکر ششم که بزرگترین،بهترین،مجهزترین،و قدرتمند ترین ارتش هیتلر و حتی در جهان بود با پشتیبانی برخی عناصر لشکر چهارم زرهی و رومانیایی ها و ایتالیایی ها به سمت استالینگراد حرکت کردند و پس از ۱۸۰ روز نبرد سخت و خونین در سوم فوریه ۱۹۴۳ شکست خوردند این یک فاجعه بود و باعث شد که دیگر هیچوقت آلمان نتواند ابتکار عمل را در شرق بدست بگیرد.
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۴۵؛ ۷۶ سال پیش در چنین روزی، لهستان ؛ از متحدان اتحاد جماهیر شوروی، یک ماه بعد از روز پیروزی در اروپا ؛ یعنی روز پایان جنگ جهانی دوم، تاریخی که نیروهای متفقین در جنگ جهانی دوم رسماً تسلیم بدون قید و شرط آلمان را پذیرفتند و پایان رایش سوم آدولف هیتلر، دولت موقت وحدت ملی تشکیل داد.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۴۵؛ ۷۶ سال پیش در چنین روزی، در جریان جنگ جهانی دوم، ژنرال داگلاس مک آرتور اعلام کرد که مقاومت ژاپنی ها در فیلیپین پایان یافته است .
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۴۸؛ ۷۳ سال پیش در چنین روزی، در جریان جنگ سرد، بهدنبال درگیریای که بین رهبران جمهوری فدرال سوسیالیستی یوگسلاوی و اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی رخ داد منجر به خروج سریع یوگسلاوی از کمینفرم یا دفتر اطلاعات احزاب کمونیست در سال ۱۹۴۸ شد. این شروع دورهای در تاریخ یوگسلاوی بود که از سال ۱۹۴۸ تا ۱۹۵۵ به طول انجامید، و توأم با روابطی سرد و با کشمکش و درگیری با اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی بود.پس از مرگ استالین و نفی سیاستهای او توسط نیکیتا خروشچف، صلح با تیتو برقرار شد و یوگسلاوی دوباره در بینالملل کشورهای سوسیالیستی برادر پذیرفته شد. با این حال، روابط دو کشور شوروی و یوگسلاوی هرگز بهطور کامل بازسازی نشد. یوگسلاوی ادامه راه استقلال را در برابر سیاستهای جهانی پیش میبرد تا آن را تحت تأثیر قرار دهد، و مانع از تأثیر غرب و شرق میشد. ارتش مردمی یوگسلاوی بهطور رسمی دو برنامه دفاعی را پیش میبرد، یکی در مقابل حمله ناتو و دیگری در برابر حمله پیمان ورشو.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۴۹؛ ۷۲ سال پیش در چنین روزی، آخرین نیروهای جنگی ایالات متحده نیز از کره بیرون آمدند و تنها ۵۰۰ مشاور نظامی در این کشور باقی ماندند.
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۵۰؛ ۷۱ سال پیش در چنین روزی، در جریان جنگ دو کره، متهمان به علاقه به کمونیسم که در حدود ۶۰ هزار تا ۲۰۰ هزار نفر را تشکیل می دادند در قتل عام بودولیگ کشته شدند.
قتل عام بودولیگ، قتلعام و جنایتی جنگی علیه کمونیستها و مظنونین به طرفداری از آنها بود (بسیار از آنها شهروندانی بودند که هیچ ارتباطی با کمونیسم و کمونیستها نداشتند) این فاجعه در تابستان ۱۹۵۰، درجریان جنگ کره اتفاق افتاد. تخمینهایی که از تعداد کشتهشدگان میشود متفاوت است. تخمین میزنند که شمار قربانیان کشتهشده بین ۱۰۰٫۰۰۰ تا ۲۰۰٫۰۰۰ نفر بوده باشد. در اولسان، شهرستان چئونگدو، و گیمهائه بهتنهایی بین ۳۰ تا ۷۰ درصد از قربانیان قتلعام بودو لیگ از اعضای اتحادیهٔ مطبوعاتی بودند. تعداد تأییدشدهٔ کشتهشدگان تنها در این سه ناحیه ۴٫۹۳۴ نفر بودهاست. دولت کرهٔ جنوبی بهمدت چهار دهه این قتلعام را مخفی کرده بود. دولت بازماندگان را، به ظن طرفداری از کمونیستها، از افشای این واقعه منع میکرد. فاشکردن قتلعام با تهدید به شکنجه و مرگ روبهرو میشد. در دههٔ ۱۹۹۰ و بعد از آن، از گورهای دستهجمعی چندین جسد بیرون کشیده شد، و در نتیجهٔ آن، افکار عمومی به این فاجعه آگاه شد.
در سال ۲۰۰۸، در دائجون و جاهای دیگر، خندقهایی حاوی اجساد کودکان کشف شد. کمیسیون حقیقت و آشتی کرهٔ جنوبی شهادت کسانی که هنوز زنده بودند و در این اعدامها نقش داشتند را ثبت کرد، از جمله شهادت نگهبان زندان دائجون، لی جونیونگ.
بهغیر از عکسهایی که از خندقهای محل اعدام وجود دارد، آرشیو ملی واشینگتن عکسهای طبقهبندیشدهٔ سربازان حاضر در محوطههای اعدام، از جمله دائجون، را منتشر کرد. این عکسها این نکته را تأیید میکند که ارتش آمریکا از این اعدامها باخبر بودهاست.
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۵۰؛ ۷۱ سال پیش در چنین روزی، زنرال داگلاس مک آرتور در روزی که سئول سقوط کرد به کره جنوبی رسید.
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۵۰؛ ۷۱ سال پیش در چنین روزی، در جریان جنگ دو کره، نیروهای کره شمالی قتل عام بیمارستان دانشگاه ملی سئول را رقم زدند. در این قتل عام بین ۷۰۰ تا ۹۰۰ پزک و بیمار کشته شدند.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۵۰؛ ۷۱ سال پیش در چنین روزی، در جریان جنگ دو کره، کره جنوبی پل هانگانگ را که گمان می رفت نیروهای کره شمالی از آن برای عبور و تسخیر شهر هانگانگ استفاده کنند، در حالی که این پل مملو از پناهجویان و افرادی بود که از جنگ فرار می کردند، منفجر کرد تا روند پیشروی نیروهای کره شمالی متوقف شود اما این شهر همان روز سقوط کرد. دولت کره جنوبی گزارش داد که در انفجار این پل، حدود ۸۰۰ نفر کشته شدند.
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۶۴؛ ۵۷ سال پیش در چنین روزی، مالکوم ایکس ، تشکیلات اتحاد آفریقایی- آمریکایی را ایجاد کرد. هدف از تشکیل این سازمان، دنبال کردن مسایل حقوق بشری در خصوص سیاه پوستان آمریکایی و ایجاد اتحاد بیشتر بین آفریقایی ها و سیاه پوستان آمریکایی بود.
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۶۹؛ ۵۲ سال پیش در چنین روزی، شورش های استون وال در نیویورک شکل گرفت و سنگ بنای اولیه جنبش حقوق همجنسگرایان در آمریکا شد. شورشهای استونوال رشتهای از برخوردهای خشونتآمیز بین پلیس و فعالان حقوق همجنسگرایان بود که از ساعتهای نخست ۲۸ ژوئن ۱۹۶۹ در بیرون از بار استونوال این در دهکده گرینویچ نیویورک آغاز گشت. این درگیریها نقطه آغاز جنبش حمایت از حقوق همجنسگرایان دانسته میشوند.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۷۰ ؛ ۵۱ سال پیش در چنین روزی،محمد علی ، بوکسور آمریکایی به دلیل خودداری از رفتن به جنگ ویتنام در مقابل دادگاه حاضر شد تا به اتهامات پاسخ گوید.
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۷۱ ؛ ۵۰ سال پیش در چنین روزی،دیوان عالی آمریکا اعلام کرد که حکم محکومیت محمد علی ، بوکسور معروف آمریکایی به دلیل خودداری از رفتن به جنگ ویتنام را لغو کرده است.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۷۳ ؛ ۴۸ سال پیش در چنین روزی، انتخابات برای مجمع ایرلند شمالی برگزار شد و این انتخابات منجر به تقسیم قدرت بین طرفداران اتحاد و ملی گراها در ایرلند شمالی برای اولین بار شد.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۷۶؛ ۴۵ سال پیش در چنین روزی، اولین زن وارد دانشکده نیروی هوایی ایالات متحده شد.
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۸۱؛ ۴۰ سال پیش در چنین روزی، بمبی مهیب دفتر حزب جمهوری را در تهران منفجر کرد و در طی این حادثه بسیاری از سران و چهره های سیاسی ایران (۷۳ نفر) جان خود را از دست دادند. این بمبگذاری توسط گروه مجاهدین خلق (منافقین) صورت گرفته بود.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۱۹۸۷؛ ۳۴ سال پیش در چنین روزی، برای اولین بار در طول تاریخ نظامی جهان، شهروندان غیر نظامی هدف بمب های شیمیایی قرار گرفتند. این بمباران توسط نیروهای عراقی علیه مردم سردشت در ایران در طی جنگ هشت ساله ایران و عراق صورت گرفت.
📜در روز ۲۸ ژوئن سال ۲۰۰۱؛ ۲۰ سال پیش در چنین روزی، اسلوبودان میلشویچ به دادگاه بین المللی کیفری در لاهه تحویل شد تا در آنجا به جرم انجام جنایت جنگی محاکمه شود.
سیاستهای ملیگرایانه میلوشویچ به عنوان رهبر حزب و رئیسجمهور صربستان (۱۹۸۹ تا ۱۹۹۷) در نهایت به فروپاشی جمهوری فدرال سوسیالیستی یوگسلاوی در ۱۹۹۲ منتهی شد. او صربستان را وارد درگیریهایی با کشورهای بالکان کرد. از ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۰ رئیسجمهور جمهوری فدرال یوگسلاوی بود. پس از انتخابات جنجالی در سپتامبر ۲۰۰۰ و در پی اعتراضات گسترده مردمی، میلوشویچ مجبور به کنارهگیری از قدرت شد. در ۳۱ مارس ۲۰۰۱، میلوشویچ به اتهام فساد، اختلاس و سوء استفاده از قدرت دستگیر شد، اما شواهد علیه او کافی نبود و تحقیقات اولیه به نتیجهای نرسید. زوران جینجیچ، نخستوزیر وقت صربستان، میلوشویچ را به اتهام دست داشتن در جنایات جنگی در جنگهای داخلی کرواسی، بوسنی و کوزوو به دادگاه بینالمللی لاهه تسلیم کرد. میلوشویچ در ۵ سال رسیدگی دادگاه لاهه حاضر به پذیرش یا برگزیدن وکیل نشد و عاقبت پیش از پایان محاکمه در زندان لاهه درگذشت.
📜 در روز ۲۸ ژوئن سال ۲۰۰۴؛ ۱۷ سال پیش در چنین روزی، قدرت حاکمیتی در عراق از حکومت ائتلاف موقت عراق گرفته شده و به دولت موقت این کشور داده شد. حکومت ائتلاف موقت عراق، دولتی انتقالی بود که پس از حمله نیروهای آمریکا، بریتانیا، استرالیا و لهستان به عراق، در قالب نیروهای چند ملیتی به ریاست پل برمر، سیاستمدار آمریکایی تشکیل شده بود. این انتقال قدرت به حکومت آمریکا در این کشور پایان داد.
مرور تاریخ آمریکا و جهان هر روز در «جهان ما»
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]