دولت اسلامی عراق و شام کمپین رسانه ای بسیار هوشمندانه و درخشانی را راهبری می کند . گروهی که با نماد و برند اصلی #داعش و یا #ISIS در فضای مجازی ظاهر می شوند، پیام های وحشتناکی را از خود مبادله می کند و هر گونه مقاومت در برابر عملیاتهایش را غیر ممکن می سازد . این پیام هم برای کسانی که مورد حمله قرار می گیرند پخش می شود و هم هدف دیگری را دنبال می کند : هدف اصلی کشورهایی است که شاید بخواهند در این کار مداخله کرده و به کمک دولت عراق و سوریه بپردازند . بعد از اینکه این گروه موصل را تسخیر کرد داعش تصویری از مردانش را منتشر کرد که دهها سرباز عراقی را اعدام می کردند با این کار آنها سایر سربازان عراقی را تشویق کردند که از محل پستهای خود خارج شده و راه فرار را در پیش بگیرند و البته می توان گفت این ترفند تبلیغاتی خوب هم نتیجه داد . موصل بدون هیچ مقاومتی به دست نیورهای داعش افتاد . داعش به طور زنده میزان گسترش اقدامات و مناطق تحت تصرفش در عراق را از طریق سایت توئیتر اعلام می کند و سعی می کند با این کار شجاعت نیروهای خود و همچنین مقاومت نکردن نیروهای ارتش عراق را به پروپاگاندای اصلی خود تبدیل کند . این گروه تهدید کرده که سر بسیاری را در میدان «ترافالگار» لندن از تن جدا خواهد کرد و در هنگامی که ایالات متحده مشغول برنامه ریزی برای شانزدهمین بازی خود در جام جهانی بود ، داعش در توئیت دیگری تصویری را از یک سر برده منتشر کرد با این زیر نویس: این توپ جام جهانی داعش است !

دولت اسلامی عراق و شام اشتباهی که بن لادن انجام داده بود را انجام نمیدهد : این گروه دشمن دور را به جای دشمن نزدیک در میان دولتهای خاورمیانه هدف قرار نمی دهد . تندروهای اسلامی عراق را شهر به شهر در می نوردند و در دو جبهه می جنگند و غربی ها را مورد تمسخر قرار می دهند که به دلیل تردید در تصمیم گیری و عدم تمایل به مبارزه با آنها می توانند شرایطی را در عراق و سوریه به دست آورند که باعث می شود همیشه دست بالا را در برابر دشمن غربی داشته باشند . آنها مطمئنا قدرت خود را دست بالا نگرفته اند و می دانند که روزی با غرب درگیر خواهند شد اما تبلیغات آنها از طریق فضای مجازی این اتفاق را به تاخیر انداخته و قدرت بیشتری به آنها داده است . توانایی این گروه افراطی در مخابره پیامهای احساسی و عاطفی درباره حمایت از اهداف عملیات نظامی بسیار عالی است ؛ بربریت این گره باعث می شود که دشمنانش از جنگیدن با این گروه واهمه داشته باشند و از طرف دیگر به دشمن دورتر خود در غرب این پیام را می رساند که بهتر است درگیر جنگ دیگری در خاورمیانه نشوند . سون تسی نویسنده کتاب هنر رزم احتمالا به خاطر این کار آنها را حسابی تشویق میکرد .

در مقابل تلاشهای دولت اوباما برای پیشبرد سیاست «# دیپلماسی» و یا این عبارت که دیپلماسی تنها راه برای برون رفت از مشکلات است ، هنوز راه به جایی نبرده است . تنها چهره مظلوم ، ضعیف و بسیار احساساتی میشل اوباما بانوی اول کاخ سفید را در هنگامی که کاغذ سفیدی در دست داشت و بر روی آن نوشته بود «# دختران ما را به ما برگردانید» در نظر مجسم کنید. او تلاش می کرد عموم جامعه را با مسئله دزدیده شدن دختران نیجریه ای توسط گروه بوکوحرام آشنا کرده و از افکار عمومی بخواهد در برابر این گروه بایستند . او می خواست هر کس ، با هر اندازه توانی که دارد ، کاری برای آزادی این دختران نیجریه ای انجام دهد ؛ انگار که او در کنار کسی زندگی نمی کند که بیشتر از هر کس دیگری توان آزادی این دختران اسیر شده را دارد !  با این وجود هنگامی که این تصویر در سراسر دنیا مخابره شد ، بانوی اول هم دیگر سرش به امورات مهمتری گرم شده بود .

اقدام دیگر توئیتری در این خصوص اقدام جن ساکی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا بود که در اوج بحران اوکراین تصویر کاغذی را با چهره مبتسم خود در فضای مجازی منتشر کرد که در کنار علامت هشتک نوشته بود : «اتحاد برای اوکراین» . این کار از اقدام میشل اوباما هم مسخره تر بود و باعث شد روسها و حتی آمریکاییها نیز او را مسخره کنند و قطعا برای اوکراینی هایی که فکر می کردند آمریکا قرار است ازلحاظ دیپلماتیک و یا نظامی به آنها کمک کند ، این تصویر واقعا افسرده و ناراحت کنده بود .

وبلاگی با نام «دافل بلاگ » بعد از این اقدامات، دولت اوباما را مستقیما مورد استهزا قرار داد و تیتری با این مضمون برای برای مقاله خود انتخاب کرد : « 7 هشتکی که کاخ سفید برای حل مشکلات جهانی استفاده کرد!» در ادامه این مقاله تصویری از جان کری با لحنی بیچاره و درمانده منتشر شده بود که یک کاغذ سفید در دست دارد با این نوشته : «#سیاست خارجی ما را به ما بازگردانید !»

اینکه دولت ایالات متحده از استفاده کردن از وسایل مدرن ارتباطی برای گرفتن نتیجه واقعی ناتوان است ، واقعیتی شرم آور است . چگونه است که جامعه ای که فروشندگان خیابان مدیسون کانتی را دارد ، ابداعات سیلیکون ولی را ، تبلیغات هالیوودی را در اختیار دارد و جلوه های ویژه تصویری در فیلمهای پر فورش را دارد و همچنین مبارزات سیاسی دائمی را دنبال می کند ، چنین در رساندن پیامی به دنیا ناتوان است ؟

فلسفه اصلی استفاده از شبکه های اجتماعی رساندن پیام ناتوانان و همچنین انسانهای معمولی که رسانه ای برای خود ندارند ، به کل دنیا بوده است . شاید اگر به جای دیپلماسی توئیتری و یا به عبارت دیگر «هشتک دیپلماسی» این وسایل ارتباطی در زمان جورج بوش و زمان ورود آمریکا به عراق وجود داشتند و مورد توجه قرار می گرفتند ، آن زمان جنگی در نگرفته ومردم دروغ بزرگ سلاحهای کشتار جمعی در عراق را باور نمی کردند . اگر از این وسایل همانطور که گروههای تروریستی استفاده می کنند و مردم کل دنیا را می ترسانند ، مردم آمریکا و منطقه نیز استفاده برده و واقعیت را به کل دنیا مخابره می کردند ، در وضعیت کنونی عراق به تجزیه فکر نمی کرد و تبعات جنگ آمریکا با عراق دقیقا 11 سال بعد نمودار نمی شد . حتی واقعیت دیگری هم در اینجا مطرح است اگر جلوی استفاده این گروه مخوف از وسایل ارتباط جمعی مانند توئیتر و فضای مجازی گرفته می شد ، مردم عراق یکپارچه تر و البته امیدوارانه تر به استقبال از جنگ با این گروه بربر می رفتند و بساری از شهرهای این کشور هم اکنون در دست تروریست ها نبود. 

منتشر شده در: هفته نامه خط خبر