سه شنبه هفته جاری یکی از تاریخی ترین و سرنوشت ساز ترین انتخاباتهای تاریخ سوریه در داخل این کشور برگزار می شود. سوریه در حالی به سمت برگزاری این انتخابات می رود که امید دارد مشارکت بالای مردم در مناطق تحت کنترل ارتش در این انتخابات بتواند پایانی قطعی بر حضور تروریست هاو جنگ داخلی در این کشور باشد .

طی هفته گذشته مردم سوریه در خارج از این کشور و در مکانهایی که دولتها اجازه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را داده بودند به پای صندوقهای رای رفته و حضوری چشمگیر از خود بر جای گذاشتند . صف دهها کیلومتری طرفداران بشار اسد در بیروت پایتخت لبنان برای رای به او نشان داد که با وجود اصلاح قانون اساسی و باز شدن راه کاندیداهای مستقل به این انتخابات ، جنگ در 3 سال گذشته بیشتر و بیشتر بر محبوبیت او افزوده است .

نامزدهای ریاست جمهوری

از میان ۲۴ نامزد ثبت‌نام کرده برای انتخابات صلاحیت 3 نفر توسط  دادگاه قانون اساسی سوریه تاییدشد . غیر از بشار اسد که از حزب بعث در این انتخابات شرکت کرده و با وجود تمام مشکلات دوران ریاست جمهوری خود را در سال جاری به پایان می رساند ، ماهر عبدالحفیظ حجار دبیر کل حزب اراده ملی و حسان عبدالله نوری از نمایندگان سابق مجلس سوریه نیز در این انتخابات نامزد شده اند.

ماهر عبدالحفیظ حجار دبیرکل حزب ارادهٔ ملی و نمایندهٔ مردم حلب در مجلس سوریه از فهرست جبههٔ مردمی برای تغییر و آزادی -که در انتخابات مجلس گذشته با فهرست حزب بعث رقابت می‌کرد- در این انتخابات نامزد پست ریاست جمهوری شده است. وی پیشتر عضو حزب کمونیست سوریه بوده‌است که از آنان جدا شد بعدتر با برخی رهبران حزب کمونیست کمیتهٔ ملی وحدت کمونیست‌های سوری را پایه‌گذاری کرد که در سال ۲۰۱۱ میلادی به «حزب ارادهٔ ملی» تغییر نام داد.

حسان عبدالله نوری نیز رییس دانشکدهٔ فنی و حرفه‌ای خاورمیانه و مرکز مطالعات بازاریابی و اداری MMC و مدیر مرکز مطالعات مشاورهٔ توسعهٔ اداری و افزایش توانمندی‌ها معروف به MDCCB ژنو نیز نام‌نویسی کرده است. او مشاور بین‌المللی مرکز مشاوران بین‌المللی آمریکا است و وزیر مشاور در امور رشد و توسعهٔ اداری و نیروی کار و پارلمان است. وی نمایندهٔ مجلس سوریه در دورهٔ نهم و دبیرکل اتاق صنایع دمشق بود.

این برای اولین مرتبه است کهکسانی از احزاب های غیر از حزب بعث توانسته اند در انتخابات ریاست جمهوری سوریه شرکت کنند . این امکان به وسیله اصلاح قانون اساسی که پیش از این در جریان بحران سوریه به تصویب رسیده بود، فراهم شده است.

مردم سوریه چه می خواهند؟

انتخابات ریاست جمهوری سوریه در بیرون از مرزهای این کشور و در بیش از 37 کشور خارجی از روز 7 خرداد یعنی چهارشنبه گذشته در لبنان و چندین کشور دیگر برگزار شد . با وجود اینکه فرانسه، دانمارک و برخی دیگر از کشورهای غربی به دلیل دشمنی با حکومت بشار اسد ، اجازه برگزاری انتخابات در کشورهایشان را ندادند، صف طویل شرکت کنندگان در انتخابات در لبنان به شدت افکار عمومی دنیا را به خود جلب کرد.

به گزارش الجزیره، بیش از 1.3 میلیون پناهنده سوری در لبنان حضور دارند که بسیاری از آنها به خبرنگاران گفته اند رای خود را به بشار اسد می دهند .

آنطور که روزنامه واشنگتن پست گزارش داده است ، بر خلاف آنچه که آمریکا راجع به انتخابات سوریه گفته و آن را «تقلیدی تمسخر آمیز از دموکراسی» خوانده بود ، برگزاری این انتخابات در لبنان نشان داد که پناهندگان سوری در لبنان و سایر شهروندان این کشور بسیار جدی به میدان آمده و سعی دارند سرنوشت خود را به واسطه صندوقهای رای تغییر دهند .

سفیر سوریه در لبنان هفته گذشته در گفت و گو با واشنگتن پست در مورد برگزاری این انتخابات گفته بود :« مردم سوریه حرف خود را در این انتخابات به گوش جهانیان می رسانند و این حرف است که باید ملاک معتبر درباره هرگونه قضاوت راجع به سوریه باشد نه صحبتهای اوباما و اولاند.»

آنطور که این روزنامه آمریکایی اشاره کرده است صف متراکم مردم برای رای دادن آنقدر فشرده شد که نیروی آتش نشانی بیروت مجبور شد برای خنک کردن مردم و جلوگیری از پیامدهای تجمع به هم پیچیده آنها از پاشیدن آب برای خنک کردن مردم استفاده کند. با این حال تراکم صف ها به حدی زیاد بود که افراد بسیاری در آستانه درهای سفارت از حال رفتند.

دنیا همچنان منتشر است که ببیند در داخل سوریه صفوف رای دهندگان به چه نحوی خواهد بود. سوریه چندی پیش اعلام کرد که از حضور ناظران کشورها برای انتخابات ریاست جمهوری  این کشور استقبال می کند . با این حال بسیاری از کشورهای غربی و اروپایی از این پیشنهاد استقبال نکرده و ترجیج دادند کل انتخابات را به رسمیت نشناسند. به همین دلیل دولت اعلام کرد که مرزهای سوریه به روی خبرنگاران باز است و خبرنگاران می توانند به عنوان نیروهای ناظر بین المللی در پای صندوقهای رای حضور داشته باشند.

در داخل سوریه طی دو سال گذشته در حدود 160 هزار تن کشته و بیش از 9 میلیون نفر نیز آواره شده اند اما تنها در برخی شهر ها که هنوز تحت تصرف نیروهای داعش و النصره است ، انتخابات برگزار نمی شود و بسیاری از مردم در کمپ های پناهندگان و آوارگان در داخل مرزهای این کشور قرار است در رای گیری روز 13 خرداد حضور پیدا کنند .

منتشر شده در: خط خبر